Cibák a Tampa do 7. finálového zápasu

TASR|6. jún 2004 o 07:12

Calgary 6. júna (TASR) - Hokejisti Calgary Flames prehrali v šiestom stretnutí finále play off NHL s Tampou Bay Lightning 2:3 po druhom predĺžení a celkový ...

Calgary 6. júna (TASR) - Hokejisti Calgary Flames prehrali v šiestom stretnutí finále play off NHL s Tampou Bay Lightning 2:3 po druhom predĺžení a celkový stav na zápasy hostia vyrovnali na 3:3. Rozhodujúci siedmy súboj sa hrá v utorok opäť o 2.00 SELČ a séria i celá sezóna sa ukončí na ľade floridského tímu, víťaza Východnej konferencie. Na domácom ľade bude mať tak veľkú šancu napodobniť vlaňajšieho slovenského šampióna Jiřího Biceka (New Jersey) jeho krajan z Tampy Martin Cibák.

Cibák bol spolu s Dingmanom a Clymerom motorom úspechu Lightning. Štvrtý útok hostí odohral svoju solídnu minutáž (Cibák 10 minút 18 sekúnd, 1 strela) v 90 percentách v útočnom pásme a v čase krízy hostí v prvom predĺžení zastavoval drvivý nápor kanadského mužstva. Nemenila sa zaujímavá genéza finálovej série, keď párny zápas vyhrala znovu Tampa a opäť uspelo mužstvo, ktoré vsietilo prvý gól. Autor Richards síce nepridal 8. víťazný zásah tohtoročnej play off, ten patril St. Louisovi, ale ani v 33. zápase sezóny s gólom na jeho konte Lightning neprehrali... Rekordným zápisom je aj prekonanie štatistických orgií New Jersey z roku 1988, keď hokejisti z Floridy v posledných 13 zápasoch pravidelne striedali víťazstvá a prehry.

CALGARY FLAMES - TAMPA BAY LIGHTNING 2:3 (0:0, 2:2, 0:0 - 0:0, 0:1) po druhom predĺžení

Góly: 30. Clark (Yelle, Nieminen), 38. Nilson (Saprykin, Ference)- 25. Richards (St. Louis, Fedotenko), 31. Richards, 81. St. Louis (Richards, Taylor). Vylúčení: 5:4, presilovky: 0:2, oslabenia: 0:0. Brankári: Kiprusoff - Chabibulin, strely na bránku: 33:27, rozhodcovia: McCreary, Walcom - Scapinello, Wheler, 19.221 divákov. Stav série: 3:3.

Calgary: Kiprusoff - Regehr, Leopold, Warrener, Ference, Montador, Lydman - Iginla, Conroy, Simon - Nieminen, Nilson, Gelinas - Saprykin, Yelle, Kobasew - Clark, Lowry, Oliwa.

Tampa: Chabibulin - Kubina, Sydor, Boyle, Cullimore, Sarich, Pratt - Fedotenko, Lecavalier, St. Louis - Stillman, Richards, Modin - Andreychuk, Taylor, Afanasenkov - Clymer, Cibák, Dingman.

Sviežim rozbehom obe mužstvá nadviazali na predchádzajúci výborný zápas, aj keď chýbalo viac finálneho vzruchu pred bránkami. Domácich po pár minútach napadol "mečbalový" kŕč a Tampa preberala iniciatívu postupne až do tlaku. Demonštrovala to v situácii štyroch na štyroch, ktorú obe jej formácie odohrali takmer v presilovkovom formáte. Richards, St. Louis a neskôr ani Boyle solídne šance nepremenili. Hostí do gólovejších pozícií úporne brániaci Flames nepúšťali, ale dobrá obrana bola jedinou pozitívnou vizitkou kanadského tímu. Ten svoju ofenzívnu mizériu potvrdil aj v presilovke i v následnej minútovej prevahe na prelome tretín.

Kreativitu celého tímu hostí demonštrovala na začiatku druhého dejstva aj "rozbíjačská" formácia s Martinom Cibákom, ktorá vybojovala presilovku. V nej floridská elita predviedla nádhernú poldruhaminútovú ostreľovačku s gólovým vyvrcholením z čepele kanoniera Richardsa. Domáci pochopili, že doterajším štýlom neuspejú a k lepšiemu výkonu zavelil nebezpečnou akciou spoza bránky Simon. Následná snaha priniesla ovocie v polovici riadneho hracieho času, keď po drvivom kolotoči našiel Nieminen z otočky pri opačnej žŕdke úplne voľného Clarka. Vzápätí však Tampa hrala presilovku, znovu dobre, znovu aj úspešne a opäť bol na triumfálnom konci Richards. Avšak Flames, už definitívne oslobodení z tvorivej paralýzy, dusivo šľahali pred Chabibulinom, zásluhou Nilsona vyrovnali a do konca dramatickej a príťažlivej tretiny mali ešte dva šance hokejky Saprykina a Simona.

Tretiu časť domáci odštartovali veľkým náporom, ale po necelej minúte ich pribrzdilo porušenie pravidiel. Lightning tentoraz neodohrali presilovku dobre, Flames navyše v kontrách dvakrát zahrozili a po uplynutí oslabenia potrestaný Conroy takmer dostal svojich do vedenia. Obe mužstvá potom trochu ubrali na ofenzívnych obrátkach, nezapršalo ani z presilovkového mráčka Calgary, ale až do konca základného času sa hral dynamický a zaujímavý hokej.

Začiatok predĺženia patril Tampe a Stillman nebol ďaleko od úspechu. Po desiatich minútach sa dostali k výraznejšeimu zakončeniu hostia po linke Lowry-Nilson, Chabibulin začaroval, podobne po dvoch akciách Saprykina. Hrdina predĺženia predchádzajúceho zápasu bol čoraz nebezpečnejší, ako napokon celý jeho tím, evidentne fyzicky vyspelejší a silnejší v osobných súbojoch. Z jeho sústavného tlaku oslobodili Tampu po piatich minútach Cibákovci, ktorí aj v ďalšom priebehu výborným čekingom zdvíhali zástavu vyčerpaných hostí. Vďaka tomuto útoku sa do rytmu opäť dostala aj kreatívna légia na čele so St. Louisom, ktorá napokon onedlho rozhodla. Tréner nariadil svojim po 15-minútovej prestávke "vyletieť" na súpera od úvodného buly druhého predĺženia, kým sú načerpané čerstvé sily. Jeho zverenci v kombinovanej formácii to do bodky splnili, keď Cullimore vybojoval pri mantineli puk a Taylorov od modrej vyslaný švih doklepol v 33. sekunde do siete St. Louis.

Hlasy trénerov a hráčov po 6. zápase:

Darryl Sutter, tréner Calgary:
"Tak to v hokeji chodí. St. Louis bol neviditeľný celý zápas a nakoniec strelil rozhodujúci gól. Zdalo sa mi, že naše opory nehrali tak dobre ako v predchádzajúcich zápasoch."

John Tortorella, tréner Tampy Bay:
"V tomto zápase sme boli šťastnejším tímom. Už teraz sa sústredíme na siedmy zápas."

Martin St. Louis, autor víťazného gólu:
"Snažil som sa len rýchlo vystreliť na bránku, pretože v takýchto fázach väčšinou nerozhodujú pekné góly. Nebol to veľmi výhodný uhol na strelu, ale skúsil som to a som rád, že to vyšlo."

Tim Taylor, autor prihrávky na víťazný gól:
"Bola to určite najdôležitejšia prihrávka v celej mojej kariére. Podiel na góle však majú všetci zainteresovaní, ktorí boli v tej chvíli na ľade."

Dave Andreychuk, kapitán Tampy Bay:
"Výhodu domáceho prostredia chceme využiť. Skúsenosti zo siedmeho zápasu máme zo série proti Philadelphii, vtedy sme boli úspešní. Teraz by sme to radi zopakovali."

Ville Nieminen, útočník Calgary: "Cesta na Floridu bude veľmi dlhá... Nad Tampou chceme v rozhodujúcom zápase vyhrať, vydáme zo seba všetky sily."

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Cibák a Tampa do 7. finálového zápasu