Česko získalo tretiu medailu za tri dni, biatlonovú stíhačku vyhral Fourcade

Francúzsky biatlonista Martin Fourcade.
Francúzsky biatlonista Martin Fourcade. (Autor: TASR/AP)
TASR|10. feb 2014 o 16:44

Český biatlonista Ondřej Moravec získal v stíhacích pretekoch striebro, legendárny Ole Einar Björndalen dobehol štvrtý.

ČERVENÁ POĽANA. Francúz Martin Fourcade sa stal v Soči olympijským šampiónom v stíhacích pretekoch. Na 12,5 km trati sa tešil z premiérového olympijského zlata v kariére.

"Splnil sa mi detský sen. Pred pretekmi som sa cítil sebaisto a neporaziteľne, doslova ako boxer na lyžiach. Boli to dobré preteky," vyhlásil Martin Fourcade pre oficiálny servis ZOH.

Česi majú striebro

Druhý finišoval Čech Ondřej Moravec so stratou 14,1 sekundy. Bronz si vybojoval Francúz Jean Guillaume Beatrix (+24,2).

Nad stíhacími pretekmi mužov sa vznášal fenomén Ole Einara Björndalena. Lietajúci Nór po zlate zo šprintu mal v pondelok jedinečnú príležitosť získať ďalšie a v historickej medailovej bilancii sa stať najúspešnejším na zimných olympiádach.

Unikátny zásah do histórie sa mu nevydaril, bežal vynikajúco, no čo získal v stope, stratil na strelnici (0-1-1-1).

Slováci neoslnili

Slováci bojovali v úzadí, Matej Kazár (strelecká 1-0-1-1) netrafil hneď prvý terč v ležke, Pavol Hurajt druhý a na ZOH to bola po desiatich vybielených terčoch v šprinte jeho úplne prvá chyba.

V druhej ležke boli obaja bezchybní, v tretej stojkovej Kazár si na rozdiel od Hurajta raz zakrúžil a aj pri štvrtej netrafil jeden terč. Posunul sa však na 25. miesto a dobehol na solídnej 23. priečke.

"Dnes mi to išlo oveľa lepšie na streľbe. Bežecky som na to mal. Keď som išiel do cieľa, bol som dvadsiaty, potom ma niektorí predbehli a už som nemal dosť síl na to, aby som ich predstihol. Je to povzbudenie do ďalších pretekov, pretože som sa presvedčil, že môžem súperiť so všetkými," povedal pre RTVS Kazár.

"Streľbu som mal dobrú. Darilo sa mi, ale rozostupy boli dosť veľké. Pred ďalšími vytrvalostnými pretekmi si dobre oddýchnem a spokojne môžem ísť na moje posledné individuálne preteky v kariére," vyhlásil bronzový medailista zo ZOH 2010 Hurajt.

Výsledky

stíhacie preteky mužov na 12,5 km: 1. Martin Fourcade (Fr.) 33:48,6 (1 tr. okr.), 2. Ondřej Moravec (ČR) +14,1 (0), 3. Jean Guillaume Beatrix (Fr.) 24,2 (1), 4. Ole Einar Björndalen (Nór.) 25,9 (3), 5. Jevgenij Ustiugov (Rus.) 36,7 (1), 6. Simon Schempp (Nem.) 39,1 (1), 7. Emil Hegle Svendsen (Nór.) 40,2 (1), 8. Simon Eder (Rak.) 40,3 (2), 9. Andrejs Rastorgujevs (Lot.) 48,3 (1), 10. Dominik Landertinger (Rak.) 48,9 (3),... 23. Matej Kazár 1:49,8 (3), 52. Pavol Hurajt (obaja SR) 5:25,7 (1)

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Česko získalo tretiu medailu za tri dni, biatlonovú stíhačku vyhral Fourcade