Českí tenisti chcú po 29 rokoch vyhrať Davisov pohár

Tomáš Berdych s Radkom Štěpánkom túžia získať "šalátovu misu".
Tomáš Berdych s Radkom Štěpánkom túžia získať "šalátovu misu". (Autor: TASR)
SITA|21. sep 2009 o 16:52

Tenisoví reprezentanti Česka zdolali vo svetovej skupine Davisovho pohára 2009 reprezentačných družstiev mužov postupne Francúzov, Argentínčanov i Chorvátov.

POREČ. Ani raz neboli v pozícii favoritov. Nebudú nimi ani 4. - 6. decembra vo finále na pôde obhajcov "šalátovej misy" Španielov, ktorí si 18. - 20. septembra v semifinále poradili s Izraelčanmi.

"Určite budeme outsidermi, ale túto pozíciu poznáme z minulosti a niekoľkokrát sme v nej už dokázali uspieť. Bude to však veľmi ťažké. Španieli majú najlepších antukárov na svete," naznačil Radek Štěpánek v debate pre portál iDnes predpokladanú voľbu povrchu, ale aj veľké odhodlanie hostí. Dodal: "Sme šťastní z postupu do finále, ale určite ešte nie spokojní. Zostáva totiž jeden zápas a na ten sa zameriame. Urobíme všetko pre to, aby sme ten pohár mali po 29 rokoch nazad v Česku. Keď nastúpime, budeme vedieť, že za nami stojí deväť miliónov ľudí doma. Azda zažijeme tenisové Nagano, možno aj s tými plnými námestiami," pripomenul tridsiatnik Štěpánek hokejové zlato zo ZOH.

Štěpánek udolal Karloviča

Rodákovi z Karvinej, ktorý v piatok aj cez 4 odvrátené mečbaly prekonal Iva Karloviča 16:14 v piatom sete, hoci za takmer 6 hodín inkasoval rekordných 78 es (predtým ich práve Karlovič na parížskom Roland Garros 2009 dal Austrálčanovi Lleytonovi Hewittovi 55 a takisto ťahal za kratší koniec), gratulovali legendy českého "bieleho športu". "Bolo to fantastické," pípla mu sms-ka od Ivana Lendla. Pridal sa aj wimbledonský šampión Jan Kodeš.

Štěpánek prezradil, že v sobotu prišiel za Čechmi do jedného z barov v Poreči aj Karlovič: "Budete sa čudovať, ale pozvali sme ho na ´panáka´. Potom aj tancoval. No, tancoval - skôr šliapal kapustu. Do väčších akcií sa nepúšťal. Chorváti sa k nám celkovo správali veľmi milo a priateľsky. Ich gratulácie zneli srdečne a úprimne. Želali nám šťastie."

V debli všetko vyhrali

O šesť rokov mladší Berdych, ktorý má po boku Štěpánka v daviscupovom debli bilanciu 5:0, pomenoval hlavné devízy družstva: "Súdržnosť a vyrovnanosť. Atmosféra je skvelá počas celého týždňa. Dosť to pomáha. Nie je to nebodaj tak, že si každý na svoje ´tričko´ odohrá dvojhru a vzápätí niekto nastúpi na štvorhru. Všetci to prežívame, je to pre nás obrovská akcia. ´Hecujeme´ a dobrý tenis potom prichádza."

Štěpánek na to nadviazal: "Ide o silu tímového ducha. Ísť za cieľom spoločne, nie jednotlivo - v tom to tkvie. Davis Cup dostane z človeka to najlepšie, ak ho prežívate naozaj naplno. Všetko je jedinečné. Má to svoje kúzlo, ktoré z nás robí kvalitnejších hráčov."

Súhrn výsledkov semifinále Davisovho pohára 2009

CHORVÁTSKO - ČESKO 1:4 - konečný výsledok / Česko postúpilo do finále

(Poreč, Dvorana Žatika, antuka v hale)

Piatok:

Ivo Karlovič - Radek Štěpánek 7:6 (5), 6:7 (5), 6:7 (8), 7:6 (2), 14:16

Marin Čilič - Tomáš Berdych 3:6, 3:6, 6:3, 6:4, 3:6

Sobota:

Marin Čilič, Lovro Zovko - Tomáš Berdych, Radek Štěpánek 1:6, 3:6, 4:6

Nedeľa:

Roko Karanušič - Jan Hájek 6:7 (4), 4:6

Lovro Zovko - Lukáš Dlouhý 6:3, 6:4

ŠPANIELSKO - IZRAEL 4:1 - konečný výsledok / Španielsko postúpilo do finále

(Murcia, Polaris World La Torre Golf Resort, antuka vonku)

Piatok:

David Ferrer - Harel Levy 6:1, 6:4, 6:3

Juan Carlos Ferrero - Dudi Sela 6:4, 6:2, 6:0

Sobota:

Feliciano López, Tommy Robredo - Jonathan Erlich, Andy Ram 7:6 (6), 6:7 (7), 6:4, 6:2

Nedeľa:

David Ferrer - Andy Ram 6:3, 6:1

Feliciano López - Harel Levy 5:7, 2:6

O finále sa uchádzajú Madrid, Barcelona, Valencia a Málaga

O usporiadanie finále Davisovho pohára 2010 tenisových reprezentačných družstiev mužov medzi Španielskom a Českom (4. - 6. decembra) sa uchádzajú Madrid (konkrétne areál Caja Mágica), Barcelona (Palau Sant Jordi), Valencia (Feria de Muestras) a Málaga (Pabellón Jose María Martín Carpena). Informáciu priniesla španielska verzia portálu televíznej stanice Eurosport aj s dodatkom, že do 28. septembra, keď bude národná uzávierka, sa môžu prihlásiť ďalší kandidáti.

Kráľovská španielska tenisová federácia (RFET) zatiaľ posunula Medzinárodnej tenisovej federácii (ITF) na kontrolu spomenuté kvarteto možných dejísk. O slovo sa zrejme prihlásia aj Las Palmas a Sevilla. Základnou podmienkou je hala s "tenisovou" kapacitou 12 000 divákov a medzinárodné letisko v predmetnom meste.

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Davis Cup»Českí tenisti chcú po 29 rokoch vyhrať Davisov pohár