Česi sa Vrbu nedočkajú, možno ani Rosického

(Autor: Michal Šula, MAFRA)
Tomáš Prokop|11. sep 2013 o 09:18

Českí futbalisti stratili šancu na priamy postup na MS. Aj preto odstúpil tréner Michal Bílek.

Agentúrny článok sme nahradili autorským o 14.30

BRATISLAVA. Päťdesiatdva minút držali Česi nádej na postup na majstrovstvá sveta. Po výbornom úvode vyhrávali v Taliansku 1:0. Veľkému náporu domáceho tímu sa však neubránili a prehrali 2:1. Prakticky to znamená, že už majú len teoretické šance aspoň na baráž o svetový šampionát.

Aj preto hneď po stretnutí odstúpil tréner Michal Bílek. „Väčšina futbalového národa je rada, že končím, ale nikto to nebude mať ľahké,“ hovoril českým médiám Bílek. Tréner, ktorý v minulosti viedol aj Ružomberok, to mal v reprezentácii ťažké od začiatku. Jeho voľbu neprijali verejnosť aj novinári. Postavenie si nezlepšil ani po tom, ako sa s tímom dostal na majstrovstvá Európy a na nich postúpil zo skupiny.

Môžu skončiť štvrtý až piaty

Tentoraz však Čechom kvalifikácia o svetový šampionát vôbec nevyšla. Definitívne ich šance zlomili Taliani. Tí len dokončili slabý týždeň Bílkovho tímu, ktorý prehral doma 1:2 s Arménskom. Reálne mu tak hrozí, že v tabuľke B skupiny skončí na štvrtom až piatom mieste.

V zostávajúcich dvoch zápasoch by mal tím viesť niektorý z Bílkových asistentov. Ako nový kouč národného tímu sa najviac skloňuje Pavel Vrba. Trénera, ktorý spravil z Plzne solídne európske mužstvo s atraktívnym prejavom, si želajú fanúšikovia aj odborníci. K národnému tímu ho však nechce pustiť majiteľ Plzne Tomáš Paclík, ktorý mu vlani zakázal angažmán pri slovenskej reprezentácii.

„Pavel Vrba je neoddeliteľnou súčasťou nášho tímu, ktorý sa pripravuje na zápasy v Lige majstrov. Zmluvu má do roku 2015 a akékoľvek úvahy o jeho uvoľnení pre reprezentáciu sú absolútne vylúčené,“ povedal idnes.cz manažér Plzne Adolf Šádek.

Zeman, Chovanec, Hašek

Ďalej české médiá spomínajú aj uznávaného odborník Zděnka Zemana, ktorý viedol popredné tímy Serie A, Jozefa Chovanca či Ivana Haška.

Okrem hľadania trénera Čechom hrozí, že budú musieť nájsť aj nového tvorcu hry, keďže kapitán Tomáš Rosický naznačil, že v reprezentácii možno skončí.

„Výsledky ukazujú, že sme si v Brazílii nezaslúžili byť. Po podobnom neúspechu a v mojom veku už musím rozmýšľať o každej alternatíve,“ povedal MF Dnes tridsaťdvaročný záložník Arsenalu.

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Reprezentácie»Česi sa Vrbu nedočkajú, možno ani Rosického