Česi legendu neprehovorili, nepomohol ani Jágr

Martin Straka si s Jaromírom Jágrom naposledy zahral na olympiáde v Turíne.
Martin Straka si s Jaromírom Jágrom naposledy zahral na olympiáde v Turíne. (Autor: SITA/AP)
Tomáš Prokop|24. apr 2013 o 13:47

Hrdina hokejovej Plzne Martin Straka sa do reprezentácie nevracia. Pozvánku do nominácie na svetový šampionát odmietol.

BRATISLAVA. „Jeho oddanosť hokeju je nevídaná. Určite by bol na majstrovstvách sveta ťahúňom,“ povedal pre český denník Sport Jaromír Jágr. Reagoval tak na šumy, že tréner českej reprezentácie Alois Hadamczik prehovára Martina Straku na návrat do reprezentácie.

Štyridsaťročný útočník bol ťahúňom Plzne za prvým titulom v extralige. Dokonca strelil v rozhodujúcom predĺžení siedmeho finálového zápasu proti Zlínu víťazný gól.

V extralige patrí stále k elitným útočníkom. V základnej časti mal v 47 zápasoch 54 bodov a v play off pridal v dvadsiatich stretnutiach rovnaký počet bodov.

Už by nebol platný

Nielen podľa kamaráta Jágra, ktorému robil dvorného nahrávača ešte v Pittsburghu, by výkonnostne stále na svetový šampionát mal.

Skúsený center tesne po titule odkázal Hadamczikovi, že si to chce rozmyslieť, ale už na druhý deň zopakoval svoje slová o konci reprezentačnej kariéry.

„Som dolámaný, už by som nebol pre tím platný a preto som pozvánku do nároďáku odmietol,“ povedal českým médiám.

Na Straku sa už tešili aj nominovaní hokejisti, ktorých čaká turnaj v Brne. „Je to veľká škoda, určite by bol lídrom. Takého hráča by sme potrebovali. Klobúk dole čo všetko zvláda v štyridsiatke,“ povedal isport.cz súčasný kapitán Čechov Jiří Novotný.

Z NHL viacero hráčov

Olympijský víťaz z Nagana sa naposledy predstavil v reprezentácii ešte na olympijských hrách v Turíne, kde skončil s tímom na treťom mieste.

Svoje odmietnutie doplnil aj o to, že musí v Plzni doriešiť viacero vecí, keďže je v klube spolumajiteľom.

„Musím sa priznať, že o reprezentácii som uvažoval, bol by to pekný návrat, ale fyzicky to už nejde. Okrem toho v klube je stále strašne veľa roboty.“

Hadamczik dodal, že na Strakovo miesto nebude nikoho povolávať. „Nominácia teraz ostane nezmenená. Čakáme už len na hráčov z NHL,“ povedal tréner idnes.cz.

Česi sa môžu spoliehať na svetovom šampionáte na viacero hviezd z NHL. V zámorí majú stále vyše tridsať hráčov a na MS by nemali chýbať dvaja najproduktívnejší Jakub Voráček s Jiřím Tlustým, ktorých kluby už s istotou nepostúpia do play off.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Reprezentácie»Česi legendu neprehovorili, nepomohol ani Jágr