Cenu Vitalija Faťjanova získala Wilhelmová, Kuzminová ôsma

TASR|17. apr 2010 o 08:16

Nemka Kati Wilhelmová a Rus Ivan Čerezov sa stali víťazmi 4. ročníka pretekov o Cenu Vitalija Faťjanova.

PETROPAVLOVSK. Na cenné priečky v Petropavlovsku na Kamčatke siahala aj slovenská dvojica, no Anastasia Kuzminová po víťazstve deň predtým v šprinte finišovala na 10 km trati až ôsma, Pavol Hurajt na 12,5 km trati sa zaradil na 19. priečku.

V Petropavlovsku-Kamčatskom sa diváci v priaznivom slnečom počasí zabávali nad ozajstnou šou, ktorú im špičkoví biatlonisti v samom závere sezóny pripravili. O uvoľnenej atmosfére svedčalo aj to, že domáca Svetlana Slepcovová v bielej kombinéze pútala nápisom 'sexy' na zadnej časti tela. Podstatný však bol súboj o lukratívne ceny, z ktorých najviac lákal od Gazpromu venovaný luxusný automobil Lexus pre najlepších. Medzi ženami sa oproti šprintu z 3. priečky na prvú prepracovala Nemka Wilhelmová, medzi mužmi Čerezov z piatej miesta až na piedestál. Pred záverečnou streľbou viedol ešte Nór Svendsen, no tretí a štvrtý nepresný výstrel ho pripravil o víťazstvo.

"Na strelnici mi robil problém točivý vietor, všetko ostatné mi vyšlo perfektne," povedal víťazný Čerezov. "Rozhodovala záverečná streľba, Svendsen mi daroval víťazstvo po dvoch nepresných výstreloch."

Pavol Hurajt so snahou zlepšiť si 9. miesto zo šprintu musel upustiť od ambícií hneď po prvej streľbe s prvým, štvrtým a piatym nepresným výstrelom, dovedna ich nazbieral až sedem, a tak si aspoň vyskúšal vôľu po úspešnom súboji s Rusom Semakovom vo finiši, z ktorého sa zrodilo 19. miesto.

V pretekoch žien rozlúskla napätie záverečná stojka v prospech Wilhelmovej pred Francúzkou Dorinovou. Dvojnásobná olympijská medailistka Anastasia Kuzminová začala rýchlo, na prvej ležke však nevybielila prvý, štvrtý a piaty terč, druhú zvládla bezchybne, tretiu s posledným nepresným výstrelom a v záverečnej ju na konečné 8. miesto odsunuli ďalšie tri nesklopené terčíky, zhodou okolností rovnaké ako pri úvodnej svojej i Hurajtovej, prvý, štvrtý a piaty. Silný vietor narobil starosti nielen jej, ale aj Ruske Zajcevovej, druhej zo šprintu, ktorá na 11. mieste dokonca nazbierala až osem trestných okruhov.

Nemka Wilhelmová si zopakovala víťazstvo spred štyroch rokov, Rus Čerezov sa radoval z triumfu prvýkrát.

Výsledky stíhacích pretekov

Ženy na 10 km: 1. Kati Wilhelmová (Nem.) 35:48,9 (1 tr. okr.), 2. Marie Dorinová (Fr.) +25,0 (2), 3. Svetlana Slepcovová (Rus.)) 1:22,9 (4), 4. Kajsa Mäkäräinenová (Fín.) 1:33,8 (5), 5. Veronika Nowakowská (Poľ.) 1:39,5 (1), 6. Anna Bulyginová (Rus.) 1:47,8 (4), 7. Sandrine Baillyová (Fr.) 2:08,4 (3), 8. Anastasia Kuzminová (SR) 2:19,5 (7)

Muži na 12,5 km: 1. Ivan Čerezov (Rus.) 34:26,7 (3), 2. Emil Hegle Svendsen (Nór.) +27,9 (4), 3. Christian De Lorenzi (Tal.) 31,1 (5), 4. Fritz Pinter (Rak.) 47,9 (3), 5. Alexander Os (Nór.) 54,8 (6), 6. Lars Berger (Nór.) 58,9 (7), ...19. Pavol Hurajt (SR) 4:01,7 (7)

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Cenu Vitalija Faťjanova získala Wilhelmová, Kuzminová ôsma