Čada počas kariéry ešte lepší kolektív nezažil

Radosť. Rostislav Čada s trofejou nad hlavou.
Radosť. Rostislav Čada s trofejou nad hlavou. (Autor: Judita Čermáková)
Sportnet|8. apr 2011 o 00:00

Český kormidelník Rostislav Čada má rešpekt. Je nekompromisný, ale férový. Aj vďaka tomu sú dnes košickí hokejisti na extraligovom Olympe.

Emócie sa snaží mať neustále pod kontrolou, no včera večer sa tak trochu nechal aj on uniesť tou atmosférou. Sezóna sa skončila. V Košiciach sa oslavuje zlatý hetrik.

KOŠICE. Bilancia jeho tímu hovorí za všetko. V 71 zápasoch dosiahli Košičania 60 víťazstiev. Ani to posledné sa nerodilo ľahko. Poprad zdolali 4:1 a celú finálovú sériu vyhrali rovnakým výsledkom. Tréner Čada mohol pár minút po sezóne spokojne bilancovať.

Kedy ste položili základný kameň košického úspechu?

"To sa presne povedať nedá. Každopádne zúročili sme celoročnú kvalitnú prácu na všetkých postoch. Pritom v najvyššej súťaži boli minimálne 4 tímy s porovnateľnými kádrami, ale majstrom sme sa stali my."

Váš tím neprehral od septembra dve stretnutia po sebe, to je čosi naozaj výnimočné...

"Ono sa to zdá, že to bolo bezproblémové. Ale my sme museli pracovať na tom, aby sme tvrdo pracovali a zakaždým, keď prišla prehra, tak sme spravili všetko pre to, aby na to mužstvo zareagovalo a vrátilo sa na víťaznú vlnu."

Hokej v Košiciach je už roky rokúce skôr útočne ladený. Vy ste však naučili hráčov poctivo brániť, striktne sa pridržiavať herného systému vychádzajúceho zo spoľahlivej defenzívy.

"Pri svojej práci som riešil jednotlivé herné situácie, dnes je veľmi dôležité, aby malo mužstvo dobrú organizáciu hry, základ úspechu je obrana."

Všimli sme si neraz, ako ste svojim zverencom po nejakej chybe nakladali a mohlo to byť pokojne aj za priaznivého stavu 5:0. Nebrali ste ohľad na to, či ide o mladíka, či o skúseného hráča...

"Na ľade má každý hráč svoje povinnosti a ja vyžadujem, aby ich plnil do bodky. Každý má svoju rolu. Starší hráči, tí musia ísť príkladom, od nich vyžadujem ešte väčšiu taktickú a hernú disciplínu. U mladých je to viac fyzickej práce, dôrazu. Ak sa to všetko skĺbi a klape to, tak z toho môže byť taký výsledok, aký sa nám podaril."

((a))

Bol moment v sezóne, keď ste boli, ako sa hovorí "na prášky"?

"Musím sa priznať, že odkedy som v Košiciach a teraz som tu zažil svoje tretie play-off, tak som nikdy z košického mužstva, hráčov 'na prášky' nebol. Šťastím každého trénera je, ak môže trénovať takých profesionálov, akí boli v tejto kabíne."

Zažili ste už lepší kolektív?

"Musím povedať, že ešte nie. A práve preto som rád, že tu môžem pracovať."

Pod stropom Steel Arény pribudne ôsma majstrovská vlajka. No pri tejto príležitosti je prísľubom do budúcnosti aj práca s mládežou, veď zlato získali dorastenci aj juniori.

"Tým, že naši mládežníci boli tak isto zlatí, je vysoko pravdepodobné, že ten hráčsky potenciál, čo sa týka budúcnosti, tu je. Nie je jednoduché preskočiť z juniorskej kategórie do seniorov a podávať také výkony, aké si vyžaduje majstrovský káder. Ale to nie je problém len majstrovských Košíc. No dôležité je, že tu vidím perspektívu a pri trpezlivej práci môžu do tímu prísť ďalší odchovanci. Nečakám na nič iné, len aby som mohol do A-tímu vziať hotového hráča, ktorý sa tu bude môcť ďalej rozvíjať."

((b))

Košice získali tri tituly po sebe. Bolo by dnes trúfalé hovoriť o pokračovaní zlatej éry?

"Ja by som s tými úvahami počkal, teraz to treba osláviť, odpočinúť si, no a potom sa začne príprava na ďalšiu sezónu."

Ako vás poznáme, vy by ste najradšej videli hráčov čo najskôr pri tvrdom letnom tréningu.

"Uvedomujem si, že teraz musí prísť fáza relaxu, keď na pár dní slovo hokej hráči z hlavy vypustia. Ale potom, po dovolenkách, ich čaká opäť len tvrdá a tvrdá práca."

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Sportnet na východe»Čada počas kariéry ešte lepší kolektív nezažil