Bývalý futbalista pretipoval byt aj auto, na dlhy ide celá výplata

(Autor: ARCHÍV SME - Tibor Somogyi)
Lenka Juríčeková|13. sep 2013 o 20:24

Keď skončil s futbalom, vymenil Tibor ihrisko za stávkovú kanceláriu. Na dlhy ide dodnes celá jeho výplata.

BRATISLAVA. Päťdesiatnik Tibor začal tipovať v deväťdesiatych rokoch. Bývalý futbalista veril, že hre rozumie tak, aby na nej zbohatol.

„Kolotoč stále vyšších stávok sa rozbehol, keď som omylom zahodil výherný tiket.“ S kamarátom prehľadal aj smetisko, aby ho našiel. Neúspešne.

Výšku stávok určovalo to, aký „silný bol kurz“. Nezriedka na jeden tiket padlo aj päťtisíc korún, neskôr 200, 300 eur, ktoré mali ísť na splátku bytu.

Tibor, ktorého meno sme zmenili pre zachovanie anonymity, bol aj svedkom miliónových stávok na zápas.

Tikety schovával pod gauč

Stavil každý deň a nielen na futbal. Bývalý športovec vedel, že zápasy môžu byť zmanipulované, „chuť riskovať však bola silnejšia“.

Rodina tušila, že tipuje, o extrémnych dlhoch sa presvedčila, až keď prišiel exekútor. Tibor nedokázal platiť vysoké úroky z pôžičiek v nebankových firmách, ktoré si zobral na ďalšie tipy.

Závislosť si pred desiatimi rokmi nepripúšťal, dlhy rodine vysvetľoval neúspechom v podnikaní. Pred zhabaním bytu ho zachránil syn, ktorý dlhy zaplatil.

Tibor je stále jeho dlžníkom. „Myslel som, že tipovanie mám pod kontrolou, robil som to tajne ďalej.“

Tikety schovával pod gauč, v noci si nastavoval budík, aby vedel, ako sa skončili zápasy a bral si ďalšie nevýhodné pôžičky.

Celkový dlh je dnes asi 15-tisíc eur, mesačne dá na splátky celú 800-eurovú výplatu. Živí ho žena. Jej podmienkou bola liečba zo závislosti, inak rozvod a bezdomovectvo.

Píše si denník, koľko ušetril

Liečil sa v bratislavskom Centre na liečbu drogových a nelátkových závislostí. V novembri to bude rok, čo z neho vyšiel.

Ešte v polovici liečby tvrdil, že závislý od tipovania nebol. Teraz hovorí, že netipuje a pomáha mu, že si píše denník, koľko ušetril, keď nestavil.

Riaditeľ centra Ľubomír Okruhlica potvrdzuje, že nezriedka k nim chodia bývalí profesionálni športovci, ktorí si adrenalín z hry kompenzujú tipmi. Priemerný vek je 33 rokov.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbalnet»Bývalý futbalista pretipoval byt aj auto, na dlhy ide celá výplata