Brankár Petr Čech trénuje s maskou

Petrovi Čechovi zlomil nos spoluhráč Ashley Cole v zápase s Blackburnom.
Petrovi Čechovi zlomil nos spoluhráč Ashley Cole v zápase s Blackburnom. (Autor: TASR/AP)
Ladislav Harsányi|9. nov 2011 o 15:57

Petr Čech sa sa pripravuje na baráž o postup na EURO 2012 akoby v brnení. K helme mu pribudla maska.

Jeho štart zostáva otázny.

BRATISLAVA. Jeho hlava a tvár sú akoby nárazníkovým pásmom. V októbri 2006 utrpel Petr Čech fraktúru lebky po kolízii s hráčom Redingu Stephenom Huntom. Od návratu na ihrisko v januári 2007 nastupuje na zápasy výlučne s ochrannou helmou na hlave.

V apríli 2008 sa na tréningu zrazil so spoluhráčom Talom Benom Haimom, na brade a ústach sa mu ušlo 50 stehov. A k prilbe v ragbistickom štýle pribudol plastový chránič brady.

Na rade bol nos

Minulý víkend si brankár Chelsea a českej reprezentácie pre zmenu zlomil nos v zápase proti Blackburnu po kolízii s Ashleym Colom. Hoci sa to prihodilo už v deviatej minúte, zápas dochytal a uchoval si čisté konto.

Jeho štart v piatkovom barážovom zápase Česka proti Čiernej Hore o postup na EURO 2012 je ohrozený. K tomu, aby sa mohol postaviť do bránky, mu má pomôcť aj špeciálna maska. Vyrobili ju v Miláne z karbónových vlákien.

„Vyskúšal som si ju počas výroby a prvých testov. Absolvoval som s ňou jeden ľahký tréning a myslím si, že to nebolo zlé,“ citoval Čecha po stredajšom prílete do Prahy server ihned.cz.

„V mladosti som hral hokej, mal som mriežky cez celú tvár, takže v maske problém nie je. Záleží hlavne na tom, ako ma bude bolieť nos,“ vravel brankár. Podľa neho kombinácia helmy s maskou nie je na prekážku, naopak, drží ju na rovnakej úrovni. Posťažoval sa však na nos, ktorý ho stále bolí. V stredu sa necítil pripravený na chytanie.

Je obdivuhodné, že po toľkých vážnych zraneniach nemá strach postaviť sa do bránky. „Ak by som bral toto do úvahy, potom by som nemusel do Prahy ani cestovať. Keby som sa bál, po predchádzajúcom zranení (fraktúre lebky – pozn. red.) by som neodchytal viac ako sto zápasov,“ reaguje na túto tému Čech.

Masky nie sú raritou

Hoci u futbalistov sú, pochopiteľne, najčastejšie zranenia dolných končatín, ani poškodenia tváre (najčastejšie zlomeniny nosa) nie sú zvláštnosťou. Ak by nebolo špeciálnych masiek tvárí, návrat na ihrisko by trval podstatne dlhší čas.

V minulosti nastúpili s takouto „ozdobou“ viacerí hráči zvučných mien. Počas svojej kariéry si to vyskúšal napríklad aj bývalý bek AC Miláno Paolo Maldini, kapitán Chelsea John Terry či rumunský internacionál Cristian Chivu.

Zlomený nos chránila maska futbalistovi Bayer Leverkusen Michaelovi Ballackovi v nedávnom zápase Ligy majstrov proti Valencii. Podobných príkladov by sme našli veľa a takisto aj masiek s rôznym „módnym“ dizajnom.

Kombinácia helmy s maskou tváre, akú si momentálne nasadzuje český brankársky "Batman", je však na futbalových ihriskách vskutku raritou.

Nachádzate sa tu:
Domov