Boston opäť jasne vyhral a vyrovnal finále NHL na 2:2

Zdeno Chára (vľavo) oslavuje gól Richa Peverleyho.
Zdeno Chára (vľavo) oslavuje gól Richa Peverleyho. (Autor: TASR/AP)
Tomáš Prokop|9. jún 2011 o 04:56

Boston zvíťazil vo štvrtom zápase finálovej série nad Vancouvrom 4:0. Zdeno Chára si pripísal asistenciu.

BRATISLAVA. Hokejisti Bostonu znova ukázali, čo pre nich znamená v play off domáce prostredie. Po treťom zápase, ktorý vyhrali Bruins jednoznačne 8:1, pokračovali vo skvelom výkone aj dnes. Vancouvru nedali šancu a prvýkrát v sérii vyhnali Roberta Luonga z bránky, ktorého po štvrtom góle vystriedal Cory Schneider.

Tentokrát si zverenci trénera Clauda Juliena rozdelili góly do každej tretiny. Už pri prvom úspechu, ktorý strelil Rich Peverley, asistoval Zdeno Chára. Peverley, ktorý v prvom útoku domáceho klubu nahradil zraneného Nathana Hortona, strelil v zápase dva góly. Na oba mu prihral výborne hrajúci český útočník David Krejčí.

Brankár Thomas sa aj pobil

"Nathan prišiel do šatne a povedal nám pár slov. Bolo skvelé ho vidieť zdravého, hrali sme aj pre neho a sme radi, že to vyšlo," citoval Boston Herald Peverleyho.

Okrem spomínaných útočníkov odchytal znova skvelý zápas brankár Bostonu Tim Thomas, ktorý podržal svoj tím najmä v tretej tretine. Americký gólman pochytal 38 striel hráčov Canucks a pri ich záverečnej hre bez brankára sa pobil s Alexom Burrowsom, ktorý mu predtým sekol po hokejke.

"Bolo to tretíkrát pri ich presilovke, čo ma atakoval. Povedal som mu, že viem čo robíš a nebudeš to robiť stále," okomentoval situáciu pre Boston Globe Thomas.

Chára už vedie štatistiku plusových bodov

Pri záverečnej šarvátke nechýbal aj Chára, ktorý robil poriadky s rozvášnenými hráčmi Vancouvru a pri jednom zákroku vytrhol z ruky hokejku kapitánovi hostí Henrikovi Sedinovi.

"V oboch zápasoch sme zahrali veľmi dobre v defenzíve. Zomkli sme sa. Presne toto potrebujete, aby každý prispel niečim k úspechu," uviedol pre espn.com Chára. Slovenský obranca v štvrtom dueli odkorčuľoval takmer 25 minút a okrem spomínanej asistencie si pripísal dva plusové body. So štrnástimi plusovými bodmi sa dostal na čelo štatistík play off.

V zostave sa presadil aj nováčik Tyler Seguin, ktorý dostal priestor za zraneného Hortona a svoj dobrý výkon potvrdil asistenciou.

Luongo dostal vo dvoch zápasoch dvanásť gólov

Smutným mužom zostavy Canucks bol Roberto Luongo. Skúsený kanadský brankár dostal vo dvoch zápasoch na ľade Bruins dvanásť gólov, ale napriek tomu sa tváril, že nestratil sebavedomie. "Teraz máme šancu hrať až dva zápasy na domácom ľade. Chceli sme vyhrať v Bostone, ale pracovali sme tvrdo cez základnú časť, aby sme mali výhodu domáceho prostredia, čo je podstatné," povedal Luongo pre boston.com.

"Stále nič nie je stratené. Čakajú nás rozhodujúce zápasy. Musíme Robertovi ukázať, že sme tu pre neho a on musí zas hrať pre nás," povedal pre The Globe and Mail Henrik Sedin. Fanúšikovia Vancouvru si však želajú, aby v piatom zápase postavil tréner Alain Vigneault do bránky Schneidera.

"V prvom rade nám nehrajú dobre celé päťky. Útočníci nepomáhajú obrancom a obrancovia dobre nepokrývajú hráčov. Potrebujeme zrýchliť a pridať do hry dynamiku," dodal obranca Kevin Bieksa.

Výsledok:

Boston Bruins - Vancouver Canucks 4:0 (1:0, 2:0, 1:0) - stav série: 2:2

Góly: 12. Peverley (Krejčí, CHÁRA), 32. Ryder (Seguin, C. Kelly), 34. Marchand (P. Bergeron), 44. Peverley (Lucic, Krejčí).

Vylúčení: 10:8 na 2 min, navyše: Chára, McQuaid - Kesler (všetci 10 min za nešp. správanie), presilovky a oslabenia: 0:0. Strely na bránku: 29:38. Rozhodovali: O'Halloran, Sutherland - Sharrers, Morin. Diváci: 17 565.

Boston: T. Thomas - Chára, Seidenberg, Ference, Boychuk, T. Kaberle, McQuaid - Lucic, Krejčí, Peverley - Marchand, P. Bergeron, Recchi - Ryder, C. Kelly, Seguin - Paille, G. Campbell, S. Thornton

Vancouver: Luongo (44. C. Schneider) - Alberts, Bieksa, Edler, S. Salo, Ballard, Ehrhoff - D. Sedin, H. Sedin, Burrows - Higgins, Kesler, Raymond - Torres, Lapierre, Hansen - Glass, Malhotra, Oreskovich

Zaujímavosti:

- Už v tretej sezóne v rade zvíťazili domáce mužstvá vo všetkých štyroch úvodných stretnutiach. V roku 2009 vyhrali tímy na vlastnom ľade prvých šesť duelov, potom v siedmom uspel Pittsburgh v Detroite. O rok neskôr sa presadili domáci päťkrát, v šiestom súboji oslavovalo Chicago v predĺžení zisk Stanleyho pohára. V minulosti výhoda domáceho ľadu nebola evidentná.

- Pri nových spoluhráčoch v útoku ožil aj Rich Peverley. Najskôr v 12. min strelil prvý gól, neskôr pridal v 44. min aj posledný. Peverley zaznamenal prvý viacgólový zápas v play-off a svoj prvý v tíme Bruins od príchodu z Atlanty 18. februára.

- Brankár Bostonu Tim Thomas zneškodnil všetkých 38 striel hráčov Canucks. V tohtoročnom play-off má už 701 úspešných zákrokov a celkovo na neho letelo 749 striel. V počte úspešných zákrokov v jednom play-off je v historickej tabuľke druhý za Kirkom McLeanom z Vancouveru zo sezóny 1993/94 (761 zákrokov), v počte pukov letiacich na jeho bránku je tretí za McLeanom (820) a Ronom Hextallom z Philadelphie (1986/87, 769).

- Thomas je prvým brankárom Bruins so shutoutom vo finále Stanleyho pohára od 18. mája 1978, keď Gerry Cheevers mal proti Montrealu (4:0) 16 úspešných zákrokov.

- Ak na Thomasa tento rok v play-off letelo 35 a viac striel, jeho bilancia je 9 víťazstiev a 1 prehra. Počas základnej časti z 18 podobných duelov vyhral 11. Vo finále Stanleyho pohára má Thomas bilanciu 1,26 inkasovaného gólu na zápas a 96,6-percentnú úspešnosť zákrokov. V play-off má teraz podobne ako Roberto Luongo z Vancouveru tri shutouty.

- Útočník Bruins David Krejčí zaznamenal vo štvrtom finále dve asistencie a celkovo má v play-off na svojom konte 22 bodov (11+11) v 22 zápasoch. Krejčí predstihol v kanadskom bodovaní Stanleyho pohára doterajšieho lídra Henrika Sedina z Vancouveru (2+19). Krejčí je aj najlepším strelcom play-off (11 gólov).

- Bruins majú v tohtoročnom play-off bilanciu 10 - 1, ak dali prvý gól, 8 - 1, ak viedli po druhej tretine a 11 - 4, ak ich súper prestrieľal.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Boston opäť jasne vyhral a vyrovnal finále NHL na 2:2