Boston naďalej ničí súperov v NHL

Zdeno Chára vedie Boston Bruins opäť hore.
Zdeno Chára vedie Boston Bruins opäť hore. (Autor: SITA/AP)
Tomáš Prokop|6. dec 2011 o 14:00

Hokejisti Bostonu vyhrali štrnásť z pätnástich zápasov a sú už len krok od prvého miesto vo Východnej konferencii NHL.

BRATISLAVA. „Na paniku nie je čas,“ reagoval Zdeno Chára na otázky novinárov, po tom ako Boston prehral v októbri sedem z desiatich zápasov.

Kapitán Bruins vedel, o čom rozpráva. Jeho spoluhráči len potrebovali trochu času na to, aby sa dostali do formy, v akej odohrali posledné play off.

Odvtedy obhajcovia Stanleyho pohára vyhrali štrnásť z pätnástich zápasov, keď ich len raz zastavil v samostatných nájazdoch Detroit. V riadnej hracej dobe neprehrali od 29. októbra, keď ich zdolal Montreal 4:2. Ťahajú tak najdlhšiu sériu, v ktorej získali aspoň bod od roku 1983.

Vynikajúca defenzíva a brankár Thomas

Zverenci trénera Clauda Juliena potvrdili svoj vzostup aj na ľade Pittsburghu, ktorý vedie Východnú konferenciu. Vyhrali 3:1 a priblížili sa Penguins na jeden bod, pritom Bruins odohrali o tri zápasy menej.

Čaro ich hry je vo vynikajúcej defenzíve. Napriek nevydarenému začiatku dostali od súperov najmenej gólov. „Výborne čítame hru a riešime situáciu jednoducho. V tom je základ, v jednoduchých riešeniach, pri ktorých minimalizujete chyby. To sa však môže stať len vtedy, keď máte na ľade ďalších päť hráčov, ktorí vedia, čo majú robiť,“ povedal pre Boston Globe Chára.

Slovenský obranca prežíva zatiaľ skvelú sezónu. V defenzíve je ešte dominantnejší ako sú fanúšikovia zvyknutí. O všetkom hovorí jeho štatistika plusových bodov, keď ich má na konte osemnásť, viac má len o jeden jeho spoluhráč Tyler Seguin.

Trenčanovi sa darí aj v ofenzíve, keď zaznamenal v 25 zápasoch osemnásť bodov, čo ho radí do desiatky najproduktívnejších obrancov.

V skvelých výkonoch pokračuje aj najlepší brankár minulej sezóny Tim Thomas. Tridsaťsedemročný veterán sa trochu hľadal, ale opäť pôsobí nepriestrelne. Z osemnástich zápasov si pripísal trinásť výhier s priemerom 1,87 góla na zápas a 94 percent úspešnosti.

Stále môžu získať posily

Ďalším kladom je aj zloženie tímu a možnosti manažéra. Dobrá kombinácia mladých hráčov so skúsenými neprinútila manažéra Petra Chiarelliho k posezónnemu výpredaju, ako sa to stalo pred dvoma rokmi Chicagu.

Bruins si udržali všetkých kľúčových hráčov a ešte sa dokázali posilniť napríklad o skúseného obrancu Joa Corva.

Boston má pod platovým stropom stále voľných 3,1 milióna dolárov a túto sumu môže zdvojnásobiť ak umiestni Marca Savarda na listinu dlhodobo zranených. Skúsený center zvažuje koniec kariéry pre neustále príznaky po otrasu mozgu.

„Sme vo veľmi dobrej manévrovacej pozícii. Na druhej strane máme výborný tím teraz, ktorý veľmi nepotrebuje doplniť, ale oči mám na trhu s hráčmi stále otvorené,“ uzavrel pre Boston Herald manažér Bruins.

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Boston naďalej ničí súperov v NHL