Bondra: Gáborík dá vyše 50 gólov

Peter Bondra
Peter Bondra (Autor: Peter Žákovič)
Vojtech Jurkovič|8. nov 2009 o 21:57

Generálny manžér slovenskej reprezentácie verí, že Šatan čoskoro podpíše zmluvu v NHL.

Generálny manažér PETER BONDRA v Mníchove podobne ako vlani na Nemeckom pohári oficiálne protestoval proti zaujatosti rozhodcov v zápasoch proti nášmu tímu. V priebehu sezóny sa venuje sledovaniu slovenských hráčov v NHL. Olympiáda vo Vancouvri (12. -28. februára 2010) sa rýchlo blíži.

Rátate aj s Miroslavom Šatanom, ktorý ešte stále nepodpísal novú zmluvu?

„Určite. Verím, že sa tak stane v najbližších dňoch. Strávil som s Mirom dva dni, zahrali sme si aj golf, všetko sme v pokoji rozobrali. Stále trénuje štyrikrát do týždňa na ľade, má k dispozícii aj brankára. Jeho podpis je na spadnutie, hlavne, že má ponuky."

Zo Slovákov mal najlepší štart do sezóny Marián Gáborík. Videli ste ho naživo?

„Iste. Gáborík je úžasný, bol aj u nás vo Washingtone, keď Rangers vyhral 4:3 a Marián strelil dva nádherné góly. Prechod do Rangers mu prospel, tím hrá agresívnejšie, viac dopredu, ako bol zvyknutý v Minnesote. Tréner dobre odhadol Gáboríkove schopnosti. Som presvedčený, že Marián sa dostane nad hranicu päťdesiatich gólov."

Teda, že prekoná aj vaše dve 52­gólové sezóny v sezónach 1995/1996 a 1997/1998?

„Prisahám, že si nepamätám svoje gólové rekordy, ale ak to bolo tých 52, tak Gáborík ich dá viac. Určite."

Okrem druhej operácie Demitrovho ramena slovenskí hráči v NHL nevyzerajú zle. Ako to vidíte?

„Verím, že aj Paľo to do olympiády stihne. Zdeno Chára nemal úvod sezóny podľa svojej skutočnej kapacity. Doliehali naňho vysoké očakávania a on príliš chcel. Ale je dosť skúsený. Milana Jurčinu mám vo Washingtone pod dohľadom, má vyrovnanú výkonnosť. Andrej Sekera sa vracia do zsotavy Buffala po zranení, Višňovského pribrzdila chrípka. Mišo Handzuš je lídrom v mladom tíme Los Angeles."

Onedlho začne v Chicagu hrávať Marián Hossa.

„Dôležité je aby sa neponáhľal, nenechal strhnúť k prudkým pohybom. On to napokon sám dobre vie. S Gáboríkom to bude naša najväčšia útočná sila, i keď si myslím, že niekedy by bolo dobré ich rozhodiť do rôznych útokov, aby mal súper viac práce. Ale nechcem sa miešať trénerom do remesla."

Žigo Pálffy je oriešok?

„Nie je. Výkonnostne na to má, pôjde len o jeho rozhodnutie a momentálny stav."

Myslíte, že rozhodne jeho väzba na Jozefa Stümpela?

„Nie. Obaja vedia čo chcú a ako sa cítia, obaja by boli pre národný tím prínosom. Hráčov z Astany sme nechceli naháňať cez celú Európu na Nemecký pohár. V decembrových dvojzápasoch v Košiciach a v Spišskej Novej Vsi ich uvidíme."

Počítate aj s bývalým skalickým útočníkom Jurajom Mikúšom a Zvolenčanom Tomášom Tatarom?

„Škoda, že sú na farmách, mladším hráčom trvá dlhšie, než sa dostanú hore. Navyše sa im strelecky veľmi nedarí."

Čo vás v tejto sezóne v NHL najviac zaujalo?

„Nástup nových mladých hráčov ako je Jonathan Toews v Chicagu či Kopitar v Los Angeles. No ešte viac úspechy mladých trénerov. Medzi nich počítam aj 51-ročného Tortorellu v Rangers, Bylsmu v Pittsburghu a najmä Joe Sacca v Colorade. Ten má prakticky ten istý tím ako vlani, no hra Avalanche je úplne iná."

Koľkí hráči zo slovenského výberu na Nemeckom pohári majú šancu na olympiádu?

„Štyria-piati. V zálohe je ešte veľa hokejistov z Ruska, ktorých vyskúšame v decembri."

Kto vás v Mníchove zaujal?

„Napríklad Špirko, nehovorím, že by hneď kandidoval na olympiádu, no ukázal perspektívu. Zlepšil sa aj Marek Bartánus, ktorého som sledoval pred rokom v Košiciach i predtým v Poprade, kde sa ťažšie presadzoval. Vidno, že v Mikuláši má dosť priestoru, aby dával góly. Veľmi som bol zvedavý na Mareka Zagrapana, no zložil ho chrípkový vírus. Zrejme ho vyskúšame ešte v decembri, ponuka na postoch centrov nie je u nás bohatá."

Hrali ste na posledných troch olympiádach. Môže vo Vancouvri prísť náš čas?

„Šťastie, ktoré bolo doteraz skúpe, by mohlo. V Nagane 1998 sme sa z hráčov NHL dostali na ľad iba ja so Švehlom, pri danom systéme sa už veľa zachrániť nedalo. V Salt Lake City som sa na ľad ani nedostal. Naposledy v Turíne to bolo lepšie, od začiatku sme hrali v plnej sile, zastavili nás až Česi vo štvrťfinále, alebo skôr nešťastne odrazený puk, čo rozbil Demitrovi oko. Objektívne je výber slovenských hráčov v NHL stále užší, ale matematika nemusí na olympijskom turnaji platiť. Chcelo by ta nastúpiť na dobrú i šťastnú vlnu."

Na Nemeckom pohári sa v posledých rokoch herne trápime. Rozpačité výsledky, málo gólov. Prečo?

„Lebo chceme hrať hokej a súperi nás bijú fyzicky, v prípade Švajčiarov aj nepriepustnou obranou. A keď s nimi hrajú rozhodcovia, je to trápenie, často až trápne."

Ale Nemci boli proti nám v sobotu strelecky aktívnejší.

„Nechcem to stavať do polohy, že rozhodcovia sami rozhodli zápas. Naši útočníci mali dať viac gólov. No rozhodcovia nás dávajú do kolien verdiktmi, ktoré sú okaté, doslova znechucujú hráčov. Nemôžeme sa na to pozerať mlčky."

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov