Bolotnyuk chce prinavrátiť medailovú formu

M. Bolotnyuk.
M. Bolotnyuk. (Autor: peso)
Sportnet|5. feb 2014 o 00:00

Mykola Bolotnyuk reprezentuje Slovensko, ZK Vihorlat Snina, kde tiež trénuje mládež.



SNINA. Medzi oceneným športovým triom z humensko– sninského regiónu v ankete o najlepšieho športovca Prešovského samosprávneho kraja za rok 2013 boli Samuel Andrejčím (Snina, telesne postihnutý športovec, boccia), ŠK Chemes Humenné (volejbalisti ako kolektív) a Mykola Bolotnyuk (zápasník ZK Vihorlat Snina).

Vizitka
Mykola Bolotnyuk
  • zápasenie, voľný štýl, váhová kategória do 60 kg, reprezentant Slovenska,
  • klub: ZK Vihorlat Snina; od roku 2011 je slovenským reprezentantom (pôvodom Ukrajinec); od svojho príchodu na Slovensko (päť a pol roka) pôsobí vo farbách ZK Vihorlat Snina neprehral na žinenke ani jediný zápas
  • úspechy v roku 2013: 1. miesto – majstrovstvá Slovenska; 7. miesto – majstrovstvá Európy (Tbilisi); 12. miesto – majstrovstvá sveta (Budapešť); 2. miesto – Veľká cena Nemecka, 2. miesto – Veľká cena Španielska; 5. miesto – Veľká cena Poľska

Na slávnostnom odovzdávaní ocenení sprevádzal sninského voľnoštýliara prezident klubu Jaroslav Zaremba. Ako teda prvý muž ZK Vihorlat Snina vnímal uplynulú sezónu s vyvrcholením odovzdania ceny pre jednotlivca?

„Pokiaľ viem, Mykola už atmosféru podobného ocenenia zažil v Ľvove pred pár rokmi, keď ako ukrajinský kadet skončil druhý na majstrovstvách Európy. V slovenskom ponímaní je to však jeho premiéra. Som rád za neho i klub. Mykola je skromný človek, ako športovec veľmi náročný aj na seba a mrzí ho, že v uplynulej sezóne nedosiahol na majstrovstvách sveta v Budapešti lepší výsledok. Čaká ho obdobie prípravy v Tatrách, neskôr doma v Ľvove, následne medzinárodné turnaje v Paríži, Sofii i Minsku. Plánuje sústredenie v Dagestane, odkiaľ by sa mal presunúť na majstrovstvá Európy, ktoré sa budú konať vo Fínsku. Cena pre Mykolu Bolotnyuka je poctou a vizitkou aj pre klub. Mykola nám v uplynulej sezóne výrazne dopomohol k historicky tretiemu titulu v extralige, keď neprehral ani jeden zápas, no tiež aj v medzisúťažnom období, keď pomáhal v trénovaní sninských mladých zápasníkov,“ konštatoval Jaroslav Zaremba.

Novoročné blahoželanie

Prvý január je sviatok, začiatok nového kalendárneho roka. Podľa juliánskeho kalendára, ktorý používa pravoslávna cirkev, pripadá Nový rok na 14. januára. A keďže práve 14. január 2014 bol dňom oceňovania najlepších športovcov PSK 2013, zaželali sme Mykolovi na úvod debaty všetko najlepšie do nového roka...

„Oóóó, ďakujem veľmi pekne. Všetko dobré, zdravie i šťastie aj vám,“ odvetil s milým úsmevom.

Ako prebehli vianočné i novoročné sviatky? „No boli také netradičné, lebo pred dvoma mesiacmi mi operovali koleno, takže som bol doma. Musel som absolvovať rehabilitácie, oddychovať, avšak bol som šťastný, lebo som trávil tieto chvíle medzi svojimi najbližšími, doma,“ poznamenal Mykola Bolotnyuk.

Mohlo byť lepšie

V uplynulom roku sa postavou nevysoký voľnoštýliar zúčastnil majstrovstiev sveta i Európy. Ako hodnotí tieto šampionáty?

„Mohol to byť ešte lepší rok... Keď som prišiel na Slovensko, dva roky som musel čakať na udelenie občianstva, čo znamenalo, že som nemohol absolvovať medzinárodné turnaje. Moja športová forma tak klesla výrazne dolu. Keď si vezmem, že ešte ako Ukrajinec som vyhral kadetské i juniorské majstrovstvá Ukrajiny, na majstrovstvách Európy som bol druhý, je to teraz menej, ako som si predstavoval. Postupne sa však opäť dostávam do športovej pohody. Čo mi snáď ešte chýba, sú skúsenosti. Ukázal to šampionát v Tbilisi, kde som prehral vyrovnaný zápas práve so skúsenejším súperom. Trúfam si povedať, že som tam mal získať aj medailu. Jedna prehra však všetky moje nádeje pokazila. Ak by som porazil súpera z Ukrajiny, bojoval by som o bronz s Nemcom, ktorý bol pre mňa omnoho prijateľnejší súper,“ zaspomínal Mykola Bolotnyuk.

Aj „trápna“ chyba...

Na „Európe“ skončil siedmy, na „svete“ dvanásty“. „Mrzí ma viac európsky šampionát, ale aj v Budapešti som mohol skončiť lepšie. V treťom zápase som mal za súpera Arménca. Bol to vyrovnaný duel, spravil som chybu, keď mi následne chytil nohu,  'zbalil' ma a dal mi lopatky. Bolo to pre mňa až trápne,“ povzdychol si borec, ktorý však zatiaľ na slovenských žinenkách nenašiel premožiteľa.

„Áno, ale aj to je dôvod, prečo musím absolvovať turnaje vonku. Rusko, Bielorusko, v Maďarsku, Poľsku, musím zápasiť s kvalitnejšími protivníkmi. Iba to mi pomôže napredovať,“ mienil sninský voľnoštýliar a slovenský reprezentant do 60 kilogramov.

Tréner mládeže

Nielen ako zápasník sa však objaví na žinenke. V rámci ZK Vihorlat Snina má aj ďalšiu pozíciu. „Ak mám turnajové voľno, prídem aj do Sniny a trénujem v klube mladých zápasníkov, chodíme aj po turnajoch, kadetov som pripravoval na majstrovstvá. Najmladších zápasníkov učím základy techniky. Ukrajinská technika zápasenia je pre mladých chlapcov poučná, pomáha im. Aj mne to pomohlo, keď som mal staršieho trénera,“ pousmial sa Mykola.

Európsky program

Hneď po odovzdávaní ocenení však nasmeroval svoju cestu do Tatier. „Dva týždne budem v Tatrách, kde sa koná príprava, potom hneď na ďalšie dva týždne do Ľvova a nasleduje turnaj v Paríži. Je to príprava na majstrovstvá Európy – sústredenie a turnaj, sústredenie a turnaj... Tiež pobudnem v Dagestane, kde ma v príprave čakajú veľmi kvalitní súperi, majstri sveta i Európy, aj v mojej váhovej kategórii je práve Dagestanec majstrom sveta. Takže príprava bude určite kvalitná,“ mienil Mykola Bolotnyuk.

Vyplývajúc z programu prípravy sa dajú očakávať aj vysoko postavené ciele.

„Chcel by som na majstrovstvách Európy získať medailu. Nebude to však jednoduché, lebo ruskí tréneri sú už vo viacerých európskych štátoch a súperov kvalitne pripravujú. Musím iba tvrdo makať a makať, aby som si medailový cieľ naplnil,“ dodal sympatický športovec.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Sportnet na východe»Bolotnyuk chce prinavrátiť medailovú formu