Bola to iná Vlhová. Kruté preteky ovplyvnili hororové pády, pomáhal vrtuľník

Petra Vlhová.
Petra Vlhová. (Zdroj: TASR/AP)
Boris Vanya|28. feb 2021 o 14:45

Slovenka skončila na 32. mieste.

VAL DI FASSA. Tak hlboko vo výsledkovej listine Petra Vlhová už dávno nefigurovala, ale to nebolo podstatné. Slovenka obsadila v nedeľňajšom super-G až 32. miesto a nebodovala.

Kruté preteky poznačili dva vážne pády. Zvíťazila v nich Federica Brignoneová z Talianska pred Vlhovej najväčšou rivalkou v boji o veľký glóbus Larou Gutovou Behramiovou. Švajčiarka zvýšila náskok na čele priebežného poradia o ďalších 80 bodov a vedie pred Slovenkou s náskokom 187 bodov. Najbližší víkend sa idú dvoje preteky (obrovský slalom a slalom) v Jasnej.

Pád a výkriky bolesti

"Mám tip ešte na dve pretekárky, ktoré by mohli zamiešať poradím na popredných priečkach - Kajsa Lieová a Petra Vlhová," vyslovil tréner Ester Ledeckej Tomáš Bank ako spolukomentátor Českej televízie svoju prognózu po odjazdení desiatich pretekárok. "Zjazdovka je ľadová a to by malo Petre vyhovovať," dodal. 

Ešte skôr ako Vlhová sa vydala s číslo 13 na trať Nórka Kajsa Vickhoff Lieová. Prvý medzičas potvrdzoval Bankove slová - bola rýchla. 

Potom však prišla chyba, Lieovej sa podkĺzla hrana a stratila rovnováhu, v rýchlosti sa kĺzala po snehu a prudko narazila do ochranných sietí, kde sa aj s lyžami zamotala.

Zjazdovkou sa rozliehali výkriky bolesti. Pretekárky, ktoré už boli v cieli, sa vydesene chytali za hlavu. Po Lieovej páde preteky na dlhší čas prerušili.

V televíznom prenose sa niekoľkokrát objavil záber na Petru Vlhovú, ako sa snaží udržať v štartovacej búdke koncentráciu.

Nórku ošetrili a zo zjazdovky ju odviezol záchranársky vrtuľník. Po Lieovej čakala na štart Francúzska Tessa Worleyová a s číslom 15 odštartovala Petra Vlhová. 

Bola to iná Vlhová

Na prvom medzičase mala stratu len 0,20 sekundy, potom však prišla chyba po skoku a strata sa postupne nabaľovala.

"Tá pauza zanechala na Petre stopy, má celkom iný prejav v super-G, než na aký sme zvyknutí," hodnotil ešte počas jazdy v prenose RTVS Timotej Zuzula.

Vlhová prišla do cieľa s mankom 2,66 s na líderku Brignoneovú, bol to najhorší čas zo všetkých pretekárok, ktoré dovtedy došli do cieľa. "Nemáme jej čo vyčítať, hoci nevieme, čo sa v jej hlave odohrávalo," dodal Zuzula.

Tréner Livio Magoni v cieli sklamaný sklonil hlavu. Vedel, že je zle.

Vlhová sa v priebežných výsledkoch postupne prepadávala nižšie a neudržala sa ani v tridsiatke.

"Petre chýbala agresivita, na ktorú sme zvyknutí. Vrtuľníky len tak nelietajú ponad zjazdovku. Teraz sa musí už pripraviť na víkend v Jasnej," vravela v štúdiu RTVS Veronika Velez Zuzulová.

Hrozivý pád Rakúšanky

Ani ďalšie pretekárky sa už nedokázali naplno koncentrovať a strácali. S číslom 21 sa vydala na trať Rosina Schneebergerová.

Dvadsaťsedemročná Rakúšanka už v hornej časti trate zachytila lyžou jednu z bránok a po škaredom páde kričala a zvíjala sa v bolestiach až kým ju nezachytila ochranná sieť.

"Počula som v štartovacej búdke, ako kričí od bolesti,“ povedala pre ORF tímová kolegyňa Schneebergerej Ramona Siebenhoferová.

Preteky znovu prerušili a Rakúšanku odviezol vrtuľník do nemocnice Santa Chiara v Trente. Podľa informácie Rakúskeho lyžiarskeho zväzu utrpela Tirolčanka zlomeninu dolnej časti nohy.

K ďalšiemu nepríjemnému momentu došlo po jazde Jasmine Fluryovej s číslom 25. Švajčiarku zastavili na trati mávaním žltej vlajky.

Podľa televíznych záberov zostal nižšie na zjazdovke niekto ležať a poskytovali mu zdravotnícku pomoc. Podľa ORF jeden z pomocníkov pri úprave trate spadol a zranil si rameno. Preteky prerušili tretí raz a pokračovali po krátkej pauze.

Švajčiarka má glóbus

Lara Gutová-Behramiová síce prišla v nedeľu o víťaznú sériu, ale v predstihu si zabezpečila zisk malého glóbusu za prvenstvo v super-G.

Z piatich super-G v tejto sezóne vyhrala tri, raz skončila druhá a raz piata. Švajčiarka má famóznu formu. Vo Val di Fassa vyhrala oba zjazdy, z posledných deviatich pretekov (vrátane MS v Cortine), v ktorých nastúpila, vyhrala šesť. 

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Zjazdové lyžovanie»Bola to iná Vlhová. Kruté preteky ovplyvnili hororové pády, pomáhal vrtuľník