Björgenovej sériu zastavila ďalšia Nórka Johaugová

TASR|5. mar 2011 o 13:32

Zlatú žatvu Nórky Marit Björgenovej na majstrovstvách sveta v severských lyžiarskych disciplínach v Osle zastavila až v posledných ženských pretekoch jej len 22-ročná krajanka Therese Johaugová.

OSLO. Zlatú žatvu Nórky Marit Björgenovej na majstrovstvách sveta v severských lyžiarskych disciplínach v Osle zastavila až v posledných ženských pretekoch jej len 22-ročná krajanka Therese Johaugová, ktorá v sobotu triumfovala na 30 km voľnou technikou a získala svoj premiérový individuálny titul svetovej šampiónky.

Björgenová po štyroch štartoch ozdobených zlatom sa musela uspokojiť iba so striebrom a nevyrovnala tak rekordných päť titulov legendárnej ruskej rekordérky Jeleny Välbeovej, ktorá na MS 1997 v Trondheime brala všetko.

Po bronz si dobehla neúspešná obhajkyňa maratónskeho zlata z Liberca a úradujúca olympijská víťazka z klasickej trate Poľka Justyna Kowalczyková.

Štartové pole s 54 pretekárkami sa viezlo pohromade prakticky len prvých päť kilometrov. Na čele sa rýchlo vytvoril elitný záprah s troma Nórkami - Björgenovou, Kristin Steiraovou Störmerovou a Johaugovej, Švédkou Charlotte Kallaovou a Kowalczykovou a nasadené tempo začalo výrazne predlžovať a preosievať balík za nimi.

Už po prvej tretine bežala vpredu iba pätica. Následne však odpadla Steiraová Störmerová a po návšteve v depe, kde všetky vedúce bežkyne menili lyže, začala strácať aj Kallaová.

No ani trojčlenná formácia nemala dlhé trvanie - kým sa obe hlavné favoritky pozorne strážili do najprudšieho a najdlhšieho stúpania nastúpila do trháku ľahučká Johaugová. Jej ťažšie súperky začali strácať až vyše 20 sekúnd a veľa nedohnali ani v zjazde.

Kowalczyková sa zdanlivo ocitla v kríze, no pri ďalšom prezúvaní na rozdiel od Björgenovej neodbočila do depa a vďaka tomu sa vrátila do boja o striebro.

Johaugová naďalej suverénne zvyšovala svoj náskok až na minútu a triumfálne vošla pred divácke tribúny. Nové lyže pre Björgenovú priniesli ovocie vo veľkom zjazde, kde sa Nórka zbavila úhlavnej rivalky definitívne.

Zásluhou Johaugovej sa síce skončila šnúra jej slávnejšej krajanky, hostiteľská krajina nezískala zlato zo šiestich ženských disciplín iba v jedinej (šprinte dvojíc).

Výsledky:

Ženy, 30 km voľnou technikou: 1. Therese Johaugová 1:23:45,1, 2. Marit Björgenová (obe Nór.) +44,0, 3. Justyna Kowalczyková (Poľ.) +1:34,0, 4. Charlotte Kallaová (Švéd.) +2:05,5, 5. Kristin Störmerová Steiraová (Nór.) +2:20,8, 6. Vibeke Skofterudová (Nór.) +2:36,4, 7. Nicole Fesselová (Nem.) +3:03,9, 8. Marianna Longaová +3:09,8, 9. Antonella Confortolaová Wyattová (obe Tal.) +3:10,2, 10. Anna Haagová (Švéd.) +3:11,4

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Björgenovej sériu zastavila ďalšia Nórka Johaugová