Kapustová si dala narodeninový darček, vo Svetovom pohári nikdy vyššie nebola

Ema Kapustová.
Ema Kapustová. (Autor: slovenskybiatlon.sk)
Miloslav Šebela|14. dec 2023 o 15:26 (aktualizované 14. dec 2023 o 17:10)

Na prvé body jej chýbalo 4,1 sekundy.

Svetový pohár v biatlone - Lenzerheide

Ženy - šprint na 7,5 km:

1.

Justine Braisaz-Bouchetová

Francúzsko

22:13,0 min (0)

2.

Ingrid Landmark Tandrevoldová

Nórsko

+ 12,2 s (0)

3.

Lisa Vittozziová

Taliansko

+ 17,2 s (0)

4.

Julia Simonová

Francúzsko

+ 39,7 s (1)

5.

Elvira Öbergová

Švédsko

+ 52,0 s (1)

6.

Marit Ishol Skoganová

Nórsko

+ 55,7 s (0)

41. 

Ema Kapustová

Slovensko

+ 2:47,9 min (0)

LENZERHEIDE. Slovenská biatlonistka Ema Kapustová zajazdila vo švajčiarskom Lenzerheide svoje kariérne maximum.

V deň svojich 21. narodenín dokázala v šprinte na 7,5 kilometra vybojovať 41. miesto, čo je prvé nebodovaná pozícia. Na prvý bod v kariére jej chýbalo 4,1 sekundy.

Víťazkou sa stala Francúzska Justin Braisaz-Bouchetová, na pódiu ju dopĺňajú Ingrid Landmark Tandrevoldová a Lisa Vittozziová.

Jediná Slovenka v šprinte prekvapila

Slovenský biatlon je plný prekvapení. Niekedy sa môže zdať, že sistuácia je beznádejná, ale ona skončí opačným výsledkom.

Na treťom kole Svetového pohára totiž Slovensko dokázalo nasadiť na preteky jedinú pretekárku. Aj to juniorku Emu Kapustovú.

Zvyšné biatlonistky majú buď zdravotné problémy (Henrieta Horvátová, Júlia Machyniaková) alebo už pred sezónou na tento termín spolu s trénerom naplánovali sústedenie (sestry Remeňové).

Kapustová však len pri svojom štvrtom individuálnom štarte vo Svetovom pohári dosiahla senzačný výsledok. Potvrdila, že je výnimočná strelkyňa.

Vo štvrtok zostrelila všetkých 10 terčov. Okrem toho na strelnici patrila medzi tie rýchlejšie. Za súperkami zaostala bežecky.

Kapustovej došli sily v poslednom kole. Z druhej streleckej položky vybiehala ešte na 31. priečke. Na 2,5 km nabrala stratu vyše 70 sekúnd a klesla o 10 priečok.

"Dnešný výkon bol lepší ako predošlé, so 41. miestom som spokojná. Bola som blízko k bodom, ale nevadí, o to väčšiu motiváciu mám do stíhačky. Na trati som sa cítila celkom fajn, ale škoda posledného kola, kde som už toho mala dosť.

Navyše boli na trati ťažké ľadové zjazdy, pri ktorých som musela držať nohy pri sebe, aby mi neulietavali lyže. Išla som, čo mi sily stačili.

Nechala som tam všetko, spokojná som aj so streľbou, ktorá bola rytmická. V stíhačke sa pokúsim udržať si pozíciu a bojovať o čo najlepší výsledok," citoval Kapustovú špecializovaný portál slovenskybiatlon.sk.

Najlepší výsledok sezóny

Na bodovanú priečku jej chýbali len sekundy. 

"Dnešný výkon bol oveľa lepší ako tie predchadzajúce. Bola som veľmi blízko bodov, ale nevadí. Mám o to väčšiu motiváciu do stíhacích pretekov. Na trati som sa cítila fajn. Škoda posledného úseku. Dnes boli náročnejšie zjazdy, boli ľadové a lyže mi ulietavali," hodnotila výkon pre slovenskybiatlon.sk.

41. priečka je najlepší slovenský výsledok v tejto zime. Paradoxne ho dosiahla najmladšia reprezentantka, ktorá ešte môže súťažiť na juniorských súťažiach. Jej výkony sú veľkým príslubom do budúcnosti.

Kapustová okrem toho práve vo štvrtok oslávila 21. narodeniny. Aj pred sezónou hovorila, že prioritou pre ňu budú najmä juniorské súťaže. Medzi seniormi v podstate zaskakuje za zranenú Horvátovú.

"Som veľmi spokojná so strelnicou. Keďže sa mi podarili veľmi rytmické a rýchle streľby. Uvidíme, ako to dopadne v stíhačke. Dúfam, že sa dokážem posunúť," doplnila.

„Je iné pretekať vo svojej vekovej kategórii. Svetový pohár je pre mňa tiež o inom. Sú to najmä skúsenosti a je to najvyššia liga. Niekedy by som aj rada súťažila s juniorkami, ale vravím si, že nemám, čo ľutovať,“ reagovala Kapustová pre RTVS ešte pred štartom.

Prvú bodovanú priečku bude môcť vybojovať v sobotu, kedy sú na programe stíhacie preteky. Kapustová vybehne na trať so stratou 2:48 minúty na víťazku. Má však reálnu šancu vybojovať si prvé body vo Svetovom pohári.

 Justine Braisazová-Bouchetová si vybojovala prvé víťazstvo v šprinte. Dosiahla ho však po tom, čo sa vrátila k biatlonovej kariére po materskej prestávke.

„Som veľmi šťastná. Boli ťažké podmienky a musela som sa sústrediť na trať. Ale bol to výborný deň a teším sa za svojou dcérkou a manželom," komentovala preteky Francúzka.

Prvú priečku v celkovom podarí Svetového pohára si upevnila Ingrid Landmark Tandrevoldová, ktorá finišovala druhá.

Priebežné poradia vo Svetovom pohári

Celkové poradie:

1.

Ingrid Landmark Tandrevoldová

Nórsko

346 b

2.

Lisa Vittozziová

Taliansko

309 b

3.

Elvira Öbergová

Švédsko

273 b

Poradie šprintu:

1.

Ingrid Landmark Tandrevoldová

Nórsko

205 b

2.

Justine Braisaz-Bouchetová

Francúzsko

167 b

3.

Elvira Öbergová

Švédsko

150 b

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Biatlon»Kapustová si dala narodeninový darček, vo Svetovom pohári nikdy vyššie nebola