Po obvinení z krádeže žiari na MS. Nakopol ju moment, na ktorý dlho čakala aj Kuzminová

Francúzska biatlonistka Julia Simonová počas MS 2024.
Francúzska biatlonistka Julia Simonová počas MS 2024. (Autor: Reuters)
Miroslav Kováčik|15. feb 2024 o 13:30

Julia Simonová získala na MS v biatlone už päť zlatých medailí.

BRATISLAVA. Nestáva sa často, aby pri mene celkovej víťazky Svetového pohára v biatlone svietila francúzska vlajka. V celej histórii, teda od sezóny 1982/1983, sa to stalo iba štyrikrát.

Julia Simonová vlani ukončila dlhé 18-ročné čakanie na nástupkyňu Sandrine Baillyovej, no namiesto obdivu sa na ňu verejnosť pozerala cez prsty. 

Začiatkom júla priniesol denník L’Equipe informáciu o tom, že Simonová čelí obvineniu z krádeže. Mala neoprávnene použiť dve kreditné karty, ktoré patrili členom reprezentačného tímu, vrátane Justine Braisazovej-Bouchetovej.

Atmosféra v tíme nebola dobrá, priam až toxická. 

Simonová, ktorá svoju vinu odmieta, sa tak ocitla v neľahkej situácii. Najskôr trénovala sama, no potom požiadala o pomoc konkurenčný tím. 

"Julia sa spýtala, či by mohla s nami stráviť nejaký čas a my sme, samozrejme, povedali: Áno, prečo nie? Trénovať s najlepšími je vždy prospešné," cituje idnes.cz slová Nórky Ingrid Landmark Tandrevoldovej.

No a kým Nórke vrchol sezóny v Novom Meste na Morave absolútne nevychádza (v individuálnych pretekoch bola najlepšie 25., pozn.), Simonová rozdáva úsmevy a je hviezdou svetového šampionátu. 

Nie všetko ide rýchlo

Francúzka doposiaľ všetky štyri štarty pretavila v medailový zisk. 

Užila si najmä víťazstvo v stíhacích pretekoch na 10 km. Jej náskok bol natoľko veľký, že si v záverečnom bežeckom kole mohla dovoliť zastaviť a potešiť sa s členmi tímu, ktorí stáli popri trati. 

"Julia sa na vrchol roka pripravila skvele a čo predvádza je neskutočné. Veľmi jej tie víťazstvá prajem po tom, čo si prešla veľkými problémami," povedala domáca biatlonistka Markéta Davidová.

Francúzka Julia Simonová sa teší z triumfu v stíhacích pretekoch na MS v biatlone 2024.
Francúzka Julia Simonová sa teší z triumfu v stíhacích pretekoch na MS v biatlone 2024. (Autor: TASR/AP)

Simonová má 27 rokov a je v ideálnom športovom veku. 

Vo Svetovom pohári má 191 štartov, no dlho nedokázala skĺbiť obe zložky biatlonu. Nebol to úplne prípad Magdaleny Neunerovej, ktorá si neraz odpálila víťazstvo pri streľbe v stoji, no Simonovej chýbalo strelecké sebavedomie. 

Zmenilo sa to až vďaka spolupráci s trénerom Jeanom-Paulom Giachinom.

Zaujímavosťou je, že jeho metódy príliš neladili s osobnosťou jeho zverenky. Tá musela pochopiť, že nie všetko ide tak, ako by si predstavovala. 

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Biatlon»Po obvinení z krádeže žiari na MS. Nakopol ju moment, na ktorý dlho čakala aj Kuzminová