Chváli ju aj Gretzky. Víťazka US Open sa po pätnástich mesiacoch vrátila na kurt

Bianca Andreescuová.
Bianca Andreescuová. (Zdroj: SITA/AP - Hamish Blair)
Jana Sedláková|8. feb 2021 o 14:00

Kanaďanka sa na kurte objavila prvýkrát od októbra 2019.

MELBOURNE. "Mala som dni, keď som si jednoducho chcela sadnúť a začať plakať, pretože som nemohla nič robiť," priznala pred Australian Open v rozhovore pre The Guardian Bianca Andreescuová. 

Hoci je Kanaďanka svetovou deviatkou, na kurt sa vrátila po dlhých pätnástich mesiacoch.

Naposledy hrala súťažný zápas ešte v októbri 2019 na Turnaji majsteriek. Tam si nešťastne poranila koleno v zápase proti Karolíne Plíškovej a musela z podujatia odstúpiť. 

Hoci viackrát avizovala návrat, nakoniec sa v roku 2020 na kurtoch vôbec neobjavila.

"Zdravím vás všetkých. Je to chvíľa... vlastne celkom dlhá chvíľa, čo sme sa videli naposledy. Som šťastná, že som späť," hovorila s typickým úsmevom pred Australian Open na tlačovej konferencii.

"Niečo podobné som nikdy nezažila, myslím, že to nikdy nezažilo veľa hráčov. Pätnásť mesiacov som vôbec nehrala."

Chválil ju Gretzky

Jej nástup medzi svetovú špičku bol pritom neuveriteľne rýchly. Keď vstupovala do sezóny 2019, bola 152. hráčkou sveta. Jej cieľom bolo, aby sa do májového Roland Garros dostala v rebríčku dostatočne vysoko, aby už nemusela absolvovať kvalifikáciu. 

Nakoniec ešte pred Roland Garros vyhrala mimoriadne prestížne podujatie v Indian Wells a o svoju účasť v Paríži sa tak nemusela obávať. Avšak po veľkom víťazstve do jej kariéry zasiahli zranenia. 

Po vtedy životnom triumfe si poranila rameno. Z nadchádzajúceho podujatia v Miami a následne aj z Roland Garros tak musela odstúpiť. Vrátila sa až v auguste na ďalší prestížny turnaj v Toronte. 

Ten po výhrach nad viacerými hráčkami elitnej desiatky taktiež senzačne ovládla. A na US Open už šla ako jedna z favoritiek. 

Ako devätnásťročná sa zapísala do histórie. US Open vyhrala a stala sa prvou Kanaďankou v histórii s grandslamovým titulom.

"Klobúk dole pred ňou. Nemôžeme mať v krajine lepší vzor pre deti, ako je ona," skladal jej poklonu aj legendárny kanadský hokejista Wayne Gretzky v rozhovore pre Tennis United.

Od tohto triumfu až do návratu na Australian Open 2021 však už odohrala iba dva turnaje. Peking 2019 a Turnaj majsteriek, z ktorého pre zranenie odstúpila.

Kvôli koronakríze organizácia WTA dočasne upravila prideľovanie bodov. Hráčky v roku 2020 neprichádzali o body. V prípade, že sa im podarilo na turnaji prekonať výsledok zo sezóny 2019, polepšili si, ak neštartovali vôbec, alebo dopadli horšie ako rok predtým, s ich bodovým kontom sa nič nezmenilo. 

Táto zmena pomohla aj Andreescuovej. Napriek dlhej pauze sa udržala v prvej desiatke.

Pred zápasom plakala

"Nevytváram na seba tlak, nemám žiadne špeciálne očakávania," hovorila na tlačovej konferencii pred zápasom prvého kola proti Rumunke Mihaele Buzarnescuovej. 

Napriek dlhej pauze sa jej návrat podaril. Súperku zdolala v troch setoch 6:2, 4:6, 6:3. Po triumfe vzbudila obrovský potlesk publika v Aréne Johna Caina, v ktorej bolo pre pandemické opatrenia iba obmedzený počet divákov.

"Znamená to pre mňa neuveriteľne veľa. Posledných pätnásť mesiacov vôbec nebolo jednoduchých. Nikdy som to však nevzdala," hovorila na kurte.

"Samozrejme, bola som pred zápasom veľmi nervózna," priznala na tlačovej konferencii po zápase. 

Náročný bol pre ňu najmä večer pred stretnutím.

"Keď som nervózna, robím nekontrolovateľné veci. Občas sa neuveriteľne smejem, občas si aj poplačem. Noc pred týmto zápasom som plakala. Hlavou mi prechádzalo posledných pätnásť mesiacov. Boli ťažké nielen pre moje zranenia, keďže do toho zasiahol aj covid," priznala.

Vizualizuje si úspechy

Kanaďanka je známa obrovskou psychickou odolnosťou aj napriek mladému veku. Po príchode do Austrálie bola jednou z hráčok, ktoré nemohli dva týždne vôbec vyjsť z izby a trénovať.

Do karantény by však zrejme šla aj pokiaľ by sa organizátori rozhodli pre menej prísne opatrenia. Jedným z pozitívnych pasažierov na palube bol totiž jej tréner Sylvain Bruneau.

Kvôli tejto situácii radšej odriekla účasť aj na jednom z prípravných podujatí pred Australian Open, ktoré mala absolvovať. Po takej dlhej pauze dala radšej prednosť tréningu.

"Počas karantény som si predstavovala seba, ako som na kurte, ako hrám, prehrávala som si všetky údery. Existujú štúdie, že ak viete s predstavami pracovať správne, tak veľmi pomáhajú," priznala na tlačovej konferencii pred turnajom.

Mnoho tenistov sa na podmienky počas prísnej karantény sťažovalo. Andreescuová medzi nich nepatrila. Hovorí, že sa čas snažila tráviť produktívne.

"Veľa som čítala, meditovala, pokračovala v mojich vizualizáciách a v rámci možností trénovala. A tiež som veľa času hrala Xbox," smiala sa.

"Ako mladšia som hrávala Xbox, ale potom som to kvôli kariére stopla. No ale čo budete robiť, keď ste tak dlho v karanténe?" vravela v pozápasovom rozhovore. 

Najradšej má hru Call of Duty no teraz sa k nej vrátila po siedmich rokoch.

Druhýkrát v Austrálii

Andreescuová hrá na Australian Open iba po druhý raz v kariére. V roku 2019 sa počas svojej najúspešnejšej sezóny prebojovala do druhého kola.

Tentokrát je v úplne inej pozícii a v druhom kole ju čaká Taiwančanka Su-Wej Hsieh. Tá je v rebríčku WTA na 68. mieste a Andreescuová ju pred dvoma rokmi v jedinom doterajšom vzájomnom zápase zdolala.

Skúsená tenistka je známa veľmi netradičným štýlom hry.

"Teším sa na to, ten zápas bude zábava," uzavrela Andreescuová.



Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Australian Open»Chváli ju aj Gretzky. Víťazka US Open sa po pätnástich mesiacoch vrátila na kurt