Belgický cyklista zomrel po páde v pretekoch, ktoré vyhral Sagan

Antoine Demoitié.
Antoine Demoitié. (Autor: Twitter Team Wanty - Groupe Gobert)
Sportnet|28. mar 2016 o 09:07

Antoine Demoitié podľahol zraneniam, ktoré utrpel po tom, ako doňho po hromadnom páde narazil motocykel.

GENT. Nedeľňajšie cyklistické preteky Gent - Wevelgem zatienila smrť belgického jazdca Antoine Demoitiého.

Dvadsaťpäťročný pretekár stajne Wanty-Gobert podľahol zraneniam, ktoré utrpel po kolízii s ďalšími štyrmi cyklistami približne 115 km pred cieľom. Keď ležal na zemi, narazil doňho sprievodný motocykel. Podľa miestnych médií trafil cyklistu priamo do hlavy.

Po incidente ho odviezli do nemocnice na jednotku intenzívnej starostlivosti v severofrancúzskom meste Lille. Už v nedeľu večer predstavitelia tímu informovali, že cyklistov stav je veľmi vážny. Demoitié zraneniam napokon podľahol.

Prípad vyšetruje polícia

"Presná príčina smrti sa vyšetruje," uviedol pre AFP Frederic Evrard, hovorca miestnej polície.

Nedeľňajšie preteky vyhral Slovák Peter Sagan, pre ktorého to bol premiérový triumf v dúhovom drese majstra sveta.

Demoitié podpísal s tímom Wanty-Gobert zmluvu len v zime a v jarných klasikách si pripísal dve pódiové umiestnenia. Jeho najlepším výsledkom bol triumf na Tour du Finistère 2014.

Demoitieho smrť vyšetruje polícia, pomôcť chce aj Medzinárodná cyklistická únia (UCI). "Budeme spolupracovať so všetkými relevantnými úradmi, aby sme zistili okolnosti tejto tragickej nehody," povedal prezident UCI Brian Cookson.

Aj Sagana zrazila motorka

Po nešťastí sa opäť rozprúdila debata o bezpečnosti cyklistov v pelotóne. Aj v uplynulej sezóne sa odohralo niekoľko nepríjemných incidentov so sprievodnými motocyklami a autami.

Napríklad Sagana zrazila sprievodná motorka na španielskej Vuelte. Vo vysokej rýchlosti mu narazila do zadného kolesa, Slovák spadol, zranil sa a nakoniec aj odstúpil z pretekov.

Cyklisti kritizujú

Do UCI sa ešte pred informáciou o Demoitieho smrti obul holandský cyklista Bas Tietema. "UCI, nemali by ste sa v prvom rade starať o motorky, ktoré zrážajú cyklistov a ohrozujú ich životy?" pýtal sa na Twitteri. "Máme protokoly pre bicykle, počasie, doping a tak ďalej! No koľko nehôd sa musí stať, aby sa spravilo niečo pre bezpečnosť cyklistov?"

"Musíme dostať pod kontrolu motorky na pretekoch," pridal sa Španiel Alberto Contador.

Belgická cyklistika sa v týchto dňoch obáva aj o život ďalšieho pretekára Daana Myngheera. Ten ostáva v kóme a kritickom stave po tom, čo utrpel infarkt v úvode dvojdňových pretekov Criterium International na Korzike.

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Belgický cyklista zomrel po páde v pretekoch, ktoré vyhral Sagan