Chcú viac energie a túžby po víťazstve. Slováci začali turnaj v Prahe dvomi prehrami

Slovenskí bejzbalisti na turnaji v Prahe
Slovenskí bejzbalisti na turnaji v Prahe (Autor: Martin Lukačka)
Ján Jabrocký|7. júl 2024 o 21:23

Slovenskí bejzbalisti nestačili na Grécko a Litvu.

PRAHA. Slovenskí bejzbalisti cez víkend odohrali prvé zápasy na tohtoročnom Pražskom baseballovom týždni. Ich súpermi boli Grécko a Litva.

Gréci už tradične prišli s tímom poskladaným z amerických hráčov, čo bol prísľub kvality. To mohli poznať aj slovenskí pálkari, ktorý len ťažko hľadali recept na nadhod súpera.

Naopak súper privítal slovenského štartéra Juraja Bartóka solo homerunom Ellijaha Lambrosa v úvodnej zmene.

V tretej zmene Gréci pridali Ďalšie dva dobehy a Bartóka tak nahradil Vojtěch Vlach. Ten pri svojom prvom súťažnom zápase v slovenskom drese dokázal zastaviť pálku súpera a na tri zmeny dodal slovenskému celku kľud.

„Darilo sa mi, nerobil som chyby, podržalo ma pole aj pálka. Takže som celú dobu držal tím v hre,“ zhodnotil svoj výkon nadhadzovač Vojtěch Vlach, ktorý pôsobí v českej Extralige.

Slováci sa bodovo presadili až v dohrávke tretej zmeny, keď sa na kopci trápil striedajúci nadhadzovač Grécka. Ten hodil šesť miet zdarma, z čoho Slovensko vyťažilo vyrovnanie na 3-3.

Chýbala efektivita na pálke

Zverenci manažéra Mateja Šišoláka sa ale nedokázali využívať situácie s hráčmi na metách a pred siedmou zmenou mali na konte iba jeden úspešný odpal.

Slovenskú neefektivitu súper potrestal v siedmej zmene, keď sa dvomi dobehmi dostal do vedenia. V dohrávke už národní tím nenašiel odpoveď a z prvého duelu odišiel s prehrou.

Slovenskí bejzbalisti na turnaji v Prahe
Slovenskí bejzbalisti na turnaji v Prahe (Autor: Martin Lukačka)

„Stáli sme proti americkému súperovi v modrých dresoch. Takže proti nám stáli silový pálkari, relatívne slušná rýchlosť nadhodu. My sme ten zápas odhádzali najlepšie ako sme vedeli podľa pripraveného plánu.

Keďže nemáme tak veľké hviezdy, tak silný lineup môžeme nechať prejsť maximálne raz. To je poučenie, že budeme musieť pracovať s bullpenom. Trochu sme sklamali na pálke, kde sme nedokázali odpáliť. Dobre sme čítali nadhody, ale keď chceme vyhrávať zápasy, tak musíme viac útočiť,“ zhodnotil prvý zápas na turnaji manažér slovenského celku.

Podľahli aj Litve

Ani druhý zápas slovenského národného tímu na tohtoročnom Pražskom baseballovom týždni neskončil výhrou. V súboji s Litvou podľahli tesne 4-5.

Pre Slovensko pritom zápas začal veľmi dobre, keď hneď v prvom útoku stiahol dobeh Mário Gottschall. Lenže dohrávka zmeny nevyšla Slovákom ideálne a súper i s prispením chyby v obrane dokázal štyrmi bodmi otočiť skóre vo svoj prospech.

Ani dohrávka druhej zmeny sa nevyvíjala pre Slovensko ideálne a tréneri siahli k výmene na kopci, keď Adama Zacka nahradil Matej Grendža-Donský. Ten na ďalšie 3 smeny otupil útok Litvy.

V tretej zmene mali zverenci manažéra Mateja Šišoláka dobrú možnosť výraznejšie sa priblížiť svojmu súperovi. Z obsadených met ale získali iba jeden bod, ktorý zariadil Martin Gieci.

Od piatej zmeny sa na slovenský kopec postavil mladý Jakub Križna, ktorý si odkrútil premiéru v mužskej reprezentácii. A neviedol si zle, keď v dvoch zmenách povolil iba jeden dobeh. Ten sa ale nakoniec ukázal ako rozhodujúci.

V šiestej zmene totiž Slováci dokázali pridať dva dobehy po odpale Martina Brunegrafa a následnej chybe poliara Litvy. Viac už ale súper slovenským bejzbalistom nepovolil a tí ani v druhom zápase na turnaji nedokázali zvíťaziť.

Chce to viac energie a väčšiu túžbu po víťazstve

„Hádzalo sa mi veľmi dobre. Vedel som, že mám za sebou dobrý tím, takže som si to užil. Môj výkon bol celkom dobrý. Niečo sa podarilo, niečo nie, ale za mňa dobrý výkon,“ hodnotil svoju premiéru Jakub Križan.

„Uvedomujeme si, že na tejto úrovni sú tie tímy hodne vyrovnané. Je to vidieť na všetkých zápasoch.

To čo nám stačí v našej lige, taký profesorský výkon, tu nestačí. Slovensko vždy vyhrávalo srdcom a energiou. To nám teraz chýba. To musíme zlepšiť. Chce to viac energie a väčšiu túžbu po víťazstve,“ povedal po zápase manažér Matej Šišolák.

Na Slovákov čaká v pondelok náročný program, keď odohrajú v jeden deň hneď dva zápasy. Ráno vyzvú hráčov Maďarska a poobede uzatvoria svoje účinkovanie na Pražskom baseballovom týždni súbojom s Rakúskom.

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Ostatné športy»Chcú viac energie a túžby po víťazstve. Slováci začali turnaj v Prahe dvomi prehrami