Švédi sú pobúrení. Na trať legendárneho Vasovho behu sa vrhli klimatickí aktivisti

Vasov beh vo Švédsku.
Vasov beh vo Švédsku. (Autor: REUTERS)
Nikola Baďová|4. mar 2024 o 12:30

Štartovali aj bežci zo Slovenska.

BRATISLAVA. Slávny Vasov beh vo Švédsku sleduje viac ako osem miliónov ľudí. Pre krajinu je to mimoriadna udalosť. Naviac, cez víkend sa uskutočnil jubilejný stý ročník. 

Množstvo priaznivcov 90-kilometrového behu na lyžiach videlo dramatický záver pretekov, ktorý ohrozili klimatickí aktivisti. 

Desivé scény

Nórsky lyžiar Torleif Syrstad si šiel v nedeľu s veľkým náskokom po triumf, ale kilometer pred cieľom sa mu to stopy vrhli traja aktivisti z hnutia Restore Wetlands. 

Organizátorom a policajtom sa podarilo výtržníkov tesne pred prichádzajúcim Nórom spacifikovať. Ten sa im stihol vyhnúť bez toho, aby stratil nejaký čas. 

Do cieľa prišiel so štvorminútovým náskokom na krajana Johana Hoela a Švéda Alvara Myhlbacka. 

„Videl som, že sú tam aktivisti. Našťastie od zodpovedných ľudí prišla rýchla reakcia a zbavili sa ich,“ komentoval pre švédsku televíziu SVT. 

Scéna ho však vydesila. „Na niekoľko sekúnd som sa zľakol. Na niečo podobné sa nemôžete len tak pripraviť,“ pokračoval Syrstad. 

Boj proti fosílnym spoločnostiam

Vo švédskom štúdiu panovalo ešte väčšie rozhorčenie. „Mohlo to dopadnúť veľmi zle. Nemôžete robiť niečo také na úkor ostatných,“ hneval sa expert SVT Anders Blomquist. 

„Som nahnevaná a iba sa na to pozerám. Mohli zničiť sny pretekárov. Predstavte si, že by ich bolo viac a súťaž by bola zničená,“ pritakala kolegyňa Britta Johanssonová. 

Hnutie Restore Wetlands chcelo svojimi činmi upozorniť na sponzorov pretekov Volvo a Preem, ktorí symbolizujú fosílny priemysel, ktorý negatívne ovplyvňuje klímu. 

Vasov beh vo Švédsku.
Vasov beh vo Švédsku. (Autor: REUTERS)

„Našim plánom bolo skočiť do trate, ukázať naše transparenty a spôsobiť zmätok, aby nás pretekári museli obchádzať. Priemysel fosílnych palív nesmie byť spojený s našou najmilovanejšou outdoorovou udalosťou. 

Vasov beh sa topí a je čoraz väčšia potreba umelého zasnežovania. Nemôžeme vystavovať fosílne spoločnosti ako hlavných sponzorov najpopulárnejších pretekov v zemi,“ uviedol hovorca hnutia Roxy Farhat. 

Pocta švédskemu kráľovi

Vasov beh patrí k najslávnejším a najväčším diaľkovým behom na svete. Motto akcie znie „V šľapajách otcov k budúcim víťazstvám.“ 

Štatistiky Vasovho behu:

Prvé preteky: 1922
Zrušené preteky: 1932, 1934, 1990
Počet registrovaných účastníkov 2024: 15 800
Priemerný vek 2024: 43 rokov
Rekord muži: 3 hodiny 26 minút 18 sekúnd (Tord Asle Gjerdalen 2021)
Rekord ženy: 3 hodiny 50 minút 6 sekúnd (Astrid Oyre Slind 2022)

Pre Švédov má špecifické postavenie. Bežecký maratón zo Sälenu do Mory, merajúci 90 kilometrov, sa po prvý raz konal v roku 1922. Historická udalosť, na základe ktorej vznikol, sa však udiala už v šestnástom storočí. 

Švédsky šľachtic Gustav Vasa podnecoval ľudí k povstaniu proti krutovláde dánskeho kráľa Kristiána II. Dostal sa do nemilosti a padol do zajatia, z ktorého sa mu však podarilo uniknúť. 

Pri úniku naďalej napádal ľudí k povstaniu, ale tí ho odmietli. Vydal sa preto úplne sám na bežkách smerom k nórskym hraniciam. Situácia sa však zmenila, keď pri štokholmskom krviprelievaní prišlo o život stovky šľachticov, medzi ktorými bol aj jeho otec. 

Za Vasom vyrazili dvaja najrýchlejší bežci a dostihli ho v obci Sälen. Presvedčili ho, aby sa vrátil do Mory a postavil sa na čelo odboja proti Dánom. 

Vasov beh vo Švédsku.
Vasov beh vo Švédsku. (Autor: REUTERS)

Povstanie trvalo dva a pol roka. Po dánskej porážke v roku 1523 korunovali Gustav Vasa za švédskeho kráľa. 

Účastníci aj zo Slovenska

Pri oslavách 400. výročia protidánskeho povstania sa zrodila myšlienka pripomenúť si túto udalosť samotným behom na lyžiach. Trať sa však otočila a beží sa smerom, ktorým sa Vasa vracal domov. Zo Sälenu do Mory. 

Na prvom ročníku v roku 1922 sa predstavila viac ako stovka bežcov, teraz sa na štarte tiesni viac ako pätnásťtisíc pretekárov. 

Miestenky na jubilejný stý ročník boli vypredané už o rok skôr. Rekordný záujem bol aj zo zahraničia. Približne 5000 pretekárov bolo z 52 krajín. Mimo Švédska bolo najviac zastúpené Nórsko a Česko. Za Slovensko súťažilo 42 bežcov na lyžiach. 

Pätinu z účastníkov tvorili ženy. 

Víťaz a víťazka získajú zlatú medailu a šek v hodnote 100 000 švédskych korún (takmer deväťtisíc eur). 

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Beh na lyžiach»Švédi sú pobúrení. Na trať legendárneho Vasovho behu sa vrhli klimatickí aktivisti