Beckham šíril v Amerike slávu futbalu. Ako celebrita

(Autor: TASR/AP)
Sportnet|27. nov 2011 o 09:28

David Beckham nedal na poverčivosť. Do Ameriky vyrazil šíriť slávu futbalu v piatok 13. júla 2007. Deň, kedy sa anglický stredopoliar po prvýkrát predstavil za Atlantickým oceánom ako posila Los Angeles Galaxy, mal byť východiskovým bodom jeho misie.

Zámorské publikum vďaka modelovi v kopačkách uprel zvedavý pohľad k športu, ku ktorému sa na rozdiel od okolitého sveta dlho stavalo vyhýbavo a pomenovalo si ho soccer.

Dnes je Beckham po vypršaní zmluvy na odchode späť do Európy. S hollywoodskym rozuzlením svojho amerického príbehu. Na konci minulého týždňa sa po finálovom dueli dotkol pohára pre víťaza súťaže Major League Soccer.

becks_res.jpeg

Futbalisti LA Galaxy pri oslavách víťazstva v MLS

Iný scenár ako NASL

Pri rekapitulácii jeho pôsobenia sa ale hľadí nielen na dosiahnuté výsledky. Futbal si za jeho éry v amerických očiach povesť vylepšil. Ako pripomína portál lidovky.cz, vedenie Major League Soccer využilo Beckhamov pobytu na budovanie stabilnejšieho zázemia.

"Počas Davidovho pôsobenia sa pridalo do súťaže ďalších sedem tímov, otvorili sme deväť nových štadiónov a získali veľa ďalších sponzorov," zhrnul pokroky šéf MLS Don Garber.

Vedenie súťaže vyvíja úsilie, aby sa vyhlo opakovaniu príbehu North American Soccer League. Išlo o prvý projekt, ktorý sa v Spojených štátoch snažil vyniesť futbal na výslnie, a na pomoc si vzal aj zvučné ikony. Na zápasy Pelého a Franza Beckenbauera v drese New York Cosmos chodilo v priemere okolo 40-tisíc ľudí. Po ich odchode ale kolísajúca popularita futbalu priniesla v polovici osemdesiatych rokov ligový krach.

Bez Beckhama by mal nasledovať iný scenár. Pohľad na divácke štatistiky ukazuje, že prítomnosť najväčšej hviezdy nie je jediným ťahákom, ktorý vábi priaznivcov na tribúny.

Najnavštevovanejšími domácimi zápasmi sa v posledných troch sezónach prekvapivo nemôže pochváliť Beckhamov klub, ale tím Seattle Sounders, ktorý vznikol len pred štyrmi rokmi a nemá na súpiske ani jedno zvučné meno.

Boj ale ešte nie je vyhraný ani tentokrát, čo je zrejmé aj zo zdanlivých detailov. Stačí sa pozrieť na športovú rubriku internetového vydania Los Angeles Times. Špeciálne záložku v záhlaví s odkazom na správy majú miestne tímy v basketbale (Lakers), v bejzbale (Dodgers a Angels) i v hokeji (Anaheim Mighty Ducks a LA Kings). Futbal sa tam však nedostal aj napriek viac ako štvorročnému pobytu futbalovej celebrity v najväčšom kalifornskom meste.

beckham_res.jpg

Celebrita

Svoje predstavy o Beckhamovi museli fanúšikovia v priebehu jeho angažmánu korigovať. "V médiách bol prezentovaný skôr ako celebrita, nie ako športovec. Ľudia ho častejšie vnímali ako manžela Victorie alias Posh Spice, "upozornil komentátor LA Times Bill Plaschke.

Niet sa čomu diviť. Beckham sa častejšie než po zelenom trávniku prechádzal po červenom koberci. "Futbal neznášam. Než padne gól, trvá to roky. Ale keď tu je Beckham, budem sa pozerať. Má pekné sexy telo, "citovali pred prvým Beckhamovým zápasom spravodajské agentúry Alexandru Gillardovú, jednu z fanúšičiek, ktoré rýchlo prepadli kúzlu niekdajšieho kapitána anglickej reprezentácie.

Na Beckhama kládli miestami až prehnané očakávania. Hráč s číslom 23 sa zjavil pred očami neznalých divákov a mnohí z nich ho považovali za vyhláseného kanoniera, zatiaľ čo stredopoliar sa najviac preslávil precízne zahrávanými priamymi kopmi.

Najpopulárnejší šport

Predpoklady pre rast futbalovej gramotnosti existujú nezávisle na Beckhamovi. Na amerických školách je dnes futbal najpopulárnejším športom.

Označenie soccer mom (futbalová mama) sa ujalo ako všeobecne zrozumiteľný výraz označujúci ženy z predmestia, ktoré trávia veľa času na cestách so svojimi deťmi po športových krúžkoch.

Beckham ostáva presvedčený, že svoje osvetové poslanie splnil. "Keď som hral za Manchester United alebo Real Madrid, o futbale v Amerike ste nepočuli, a to sa podarilo zmeniť."

Až ďalšie roky ukážu, ako veľmi je životaschopný futbal v americkom vydaní bez Beckhamovej pomoci.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov