Bayern má pretlak výnimočných

(Autor: SITA/AP)
Pavol Spál|15. júl 2013 o 18:36

Nový tréner Bayernu Mníchov Pep Guardiola získal vysnívanú posilu z Barcelony. Talentovaný Thiago odišiel z Barcelony do Bayernu Mníchov preto, aby viac hrával. Čaká ho však zrejme ešte väčšia konkurencia, akú mal doteraz.

BRATISLAVA. Barcelona prišla o jeden zo svojich najväčších talentov. V zmluve s katalánskym klubom mal Thiago Alcantara výkupnú klauzulu na deväťdesiat miliónov eur, ktorú by zaňho sotva niekto zaplatil.

V kontrakte však tiež bolo, že ak v jednej sezóne odohrá menej ako šesťdesiat percent zápasových minút, môže odísť za iba osemnásť miliónov.

Bayern Mníchov to šikovne využil a vykúpil ho. Za odchovanca Barcelony zaplatia Nemci celkovo zhruba 25 miliónov eur.

Dva pre Thiaga

Z toho dva milióny by mal získať samotný hráč, ktorý s úradujúcim šampiónom Ligy majstrov podpíše štvorročnú zmluvu.

Thiago vyniká brilantnou technikou, je skvelý driblér, má slušný prehľad v hre. Práve on mal v Barcelone nahradiť na poste špílmachra chýrneho Xaviho.

Španieli sa nedávno stali majstrami Európy do 21 rokov - Thiago mal na úspechu najzásadnejší podiel. Vo finále dal proti Talianom tri góly, vyhlásili ho za najlepšieho hráča turnaja.

O Thiaga mal eminentný záujem i Manchester United. Rozhodlo však vábanie nového trénera Bayernu Pepa Guardiolu, ktorý sa preslávil práve ako kouč Barcelony.

„Buď Thiago, alebo nikto,“ reagoval vraj nedávno Guardiola na otázku šéfstva bavorského klubu, koho mu majú ešte kúpiť.

((piano))

„Thiago bol vysnenou posilou nášho trénera. Teší nás, že sa nám tento veľký prestup podaril. Je to fantastický hráč s obrovskou perspektívou, ktorý bude pre Bayern posilou,“ vravel šéf predstavenstva mníchovského klubu Karl Heinz Rummenigge.

Má dilemu

Guardiola stojí pred riadnou dilemou, k dispozícii má desať špičkových stredopoliarov, čo by vystačilo pre dva brilantné tímy. Ribéry, Robben, Shaqiri, Götze, Kroos, Müller, Thiago, Gustavo, Martínez, Schweinsteiger. Zhruba každý druhý z nich bude sedieť na lavičke náhradníkov.

Otázne je, či Guardiola ponechá rozostavenie 4-2-3-1, s ktorým mal úspechy predchádzajúci tréner Jupp Heynckes, alebo zvolí variant 4-3-3, ktorý praktizoval on sám v Barcelone.

Reálnejšia sa zdá skôr druhá možnosť. Podľa denníka Bild však chystá Guardiola v Nemecku revolučnú novinku – hrať iba s troma obrancami.

Tiež sa predpokladá, že Katalánsky kouč bude prevažne stavať na hráčoch, ktorých si sám vyžiadal. V tomto prípade by mala mať protekciu dvojica nováčikov Mario Götze a Thiago.

Mimochodom, Bayern nastúpil v májovom finále Ligy majstrov s týmito stredopoliarmi: Martínez, Schweinsteiger - Robben, Müller, Ribéry. Je možné, že minimálne dvaja z hviezdnej pätice budú často vysedávať na lavičke.

Isté miesto a viac voľnosti údajne dostane Franck Ribéry. Francúz by mal mať podobné úlohy ako Messi v Barcelone.


Zaujímavé prestupy:

Leto 2013

Radamel Falcao (z Atletico Madriddo AS Monaco) 60 mil. eur

Neymar (Santos – Barcelona) 54 mil.

Carlos Tévez (Manchester City –Juventus Turín) 12 mil.

David Villa (Barcelona –Atlético Madrid) 5,1 mil.

Mario Gomez (Bayern – Fiorentína) 20 mil.

Isco (Málaga – Real Madrid)30 mil.

Henrik Mchitarjan (Šach. Doneck –Dortmund) 25 mil.

Asier Illarramendi (San Sebastian – Real) 38 mil.

Jesús Navas (Sevilla– Manchester City) 20 mil. eur

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Nemecko»Bayern má pretlak výnimočných