Bátory: Soči je ešte ďaleko

Ivan Bátory. Má za sebou už päť olympiád.
Ivan Bátory. Má za sebou už päť olympiád. (Autor: tasr)
Sportnet|9. mar 2010 o 00:00

Len štyria slovenskí športovci obsadili päťkrát OH. Na letnej olympiáde to bola Martina Moravcová, na ZOH zase Mária Jasenčáková, ku ktorej sa pridali vo Vancouveri aj Martina Halinárová a Ivan Bátory.

Posledne menovaný pred odchodom do zámoria hovoril o tom, že nehľadí na takéto zápisy. Zaujímal sa skôr o to, aké budú jeho výkony.

KOŠICE. Slovenský reprezentant v behu na lyžiach len čiastočne naplnil to, čo chcel dosiahnuť.

Soči je ešte ďaleko

Mrzí ho tiež to, že v ďalších pretekoch Svetového pohára nebude mať zrejme možnosť zlepšiť si náladu, keďže na podujatia nevycestuje, lebo vraj nie sú na to prostriedky. "Nevyšlo mi to tak, ako som si predstavoval," konštatoval jeden z lídrov nášho bežeckého lyžovania.

Na otázku, či si trúfne potiahnuť kariéru ešte do ZOH v Soči, zvažoval odpoveď. "Uvidím. Pôjdem cestou postupných krokov, najprv budú majstrovstvá sveta v Nórsku a tam by som chcel odčiniť aj isté sklamanie z Kanady." Mrzelo ho, že na rozdiel od biatlonistov lyžiarska ekipa neurobila žiadny veľký výsledok, pritom bol aj on dostatočne nažhavený. Nemal síce ideálnu formu na pretekoch SP v sezóne, no nádejal sa, že fazónu vyšteluje akurát na ZOH. Mal však aj smolu, lebo v programe nebola žiadna jeho obľúbená disciplína.

Vynechal skiatlon, lebo sa hotoval na tímšprint, no napokon z týchto zápolení cúvol Bajčičák a tak bol jeho partnerom Malák. "Verím, že keby išiel Bajčo, bola by väčšia šanca na prvú desiatku." V štafete Slováci získali dvanástu pozíciu, čo nebolo najhoršie umiestnenie, ale ani žiadne prekvapenie. V individuálnych pretekoch sa Bátory postavil na štart skejtovej pätnástky (40. miesto). "Rozdiely boli minimálne, veľa nás bolo nasekaných v niekoľkosekundových rozostupoch. Okrem toho ani podmienky neboli ideálne."

Maratón zabalil

Člen Strediska štátnej športovej reprezentácie ŠKP Štrbské Pleso pôvodne mal vynechať i maratón na 50 kilometrov. Nakoniec názor zmenil tri dni pred konaním pretekov. "Bola to ale chyba. Využil som možnosť meniť lyže, no, žiaľ, ušiel mi balík a počas stíhačky som chytil obrovskú krízu. Takže po niečo viac ako polovici trasy som to zabalil. Nie je to ale žiadna hanba, veď v pursuite vzdalo mnoho lyžiarov už po desiatich kilometroch." Špička Slovákom unikla vo všetkých zápoleniach. Ukazuje sa, že niečo treba zmeniť v príprave a gradovaní výkonnosti.

Bátory predostrel zaujímavé postrehy: "Asi neobstoja názory, že treba v niektorých fázach menej trénovať a viac regenerovať. Niečo zaškrípalo a preto nám prichodí pred novou sezónou nastúpiť inú cestu a zvýšiť zaťaženie. Musí prísť nástup takej intenzity a objemu, akým sa uberá konkurencia. Telo by si malo privyknúť na maximálne otáčky, aby sme mali z čoho ťažiť počas súťaží." Veru tak, elita je vydrilovaná a pokiaľ naši s ňou chcú držať krok, nemôžu tieto princípy obchádzať.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Sportnet na východe»Bátory: Soči je ešte ďaleko