Basketbalovej asociácii hrozí bankrot, priznal jej šéf Janáč

Jaroslav Janáč.
Jaroslav Janáč. (Autor: TASR)
TASR|2. dec 2011 o 11:23

Celková výška dlhov SBA je v súčasnosti 950-tisíc eur. Basketbalová asociácia má okrem toho podlžnosti voči trénerke Pokey Chatmanovej a riešiť musí aj 200-tisovú pôžičku od FIBA.

BRATISLAVA. Slovenský basketbal je na vážnej križovatke svojej krátkej histórie a jej strešnej organizácii vážne hrozí bankrot.

Za momentálneho stavu by nemal dostať od Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR (MŠVVaŠ) dotácie a chýbajúca finančná injekcia vo výške asi pol milióna eur by bola pre Slovenskú basketbalovú asociáciu (SBA) likvidačná. Bez nej by totiž SBA nemohla zabezpečiť fungovanie basketbalu na Slovensku.

Malo by to aj nepriamy vplyv na vyrovnanie sa s jej dlhmi, ktoré sa podľa odhadu šéfa SBA vyšplhali na takmer milión eur.

Čistený chliev

"Minister Eugen Jurzyca už podpísal dokument, v ktorom 550.000 eur je prerozdelených do iných športov. Prakticky to pre nás znamená likvidáciu," konštatoval s cieľom zvrátiť stav pred vynúteným koncom prezident SBA Jaroslav Janáč, ktorý poslal slovenskej premiérke Ivete Radičovej aj otvorený list. V ňom ju žiada o "morálnu podporu" a o osobné stretnutie.

SBA bude musieť ministerstvo a vládu presvedčiť o úmysloch a snahe vyrovnať sa s vlastnou zložitou ekonomickou situáciou do 16. decembra, ktorý je posledným dňom pred uzavretím štátnej pokladnice.

"Od môjho nástupu do funkcie sme 'čistili chliev', aby sme mali šancu. Je to však náročné, pretože stále nemáme úplné informácie o účtoch a účtovníctve z predchádzajúceho obdobia, navyše stále riešime prešľapy predchádzajúceho vedenia," dodal Janáč.

Pridelená dotácia by však nemohla slúžiť na riešenie exekúcií ani dlhovej služby, pretože by musela byť vynaložená na fungovanie basketbalu na Slovensku a jej reprezentáciu za hranicami.

Dlhy sa bude vedenie SBA usilovať kryť zo "súkromných zdrojov" prezidenta Janáča a "sponzorských zdrojov".

SBA sa ďalej snaží získať právne vyjadrenie o vyrovnaní sa s exekúciami a cez overenie Ministerstvom spravodlivosti SR ho ešte v termíne predložiť MŠVVaŠ a dúfa, že minister zmení názor vo veci dotácií pre slovenský basketbal.

Začiatok od nuly

Prezident SBA považuje za krajnú možnosť vytvoriť následnícku organizáciu, ktorá by začala síce bez dlhov a "od nuly", no o štátne peniaze by sa nemohla uchádzať prvé tri roky - teda takisto, ako keby pokračovala vo fungovaní SBA po bankrote.

"Ak sa nám nepodarí nadviazať spoluprácu - máme sa možnosť uchádzať o dotácie znovu pre rok 2012. Chceme terajšie náročné pomery obstáť, pretože keď nemáte dôveru ministerstva, ťažko sa presviedčajú aj sponzori. Ide aj o správu, ktorú vysielame do sveta. Jediná šanca je pustiť sa do finančného ozdravenia SBA a zaujať akciu voči tým, ktorí túto situáciu zapríčinili," konštatoval.

950-tisícový dlh

Štruktúra dlhov je podľa slov vedenia SBA pestrá a riešiť sa musia rôznymi prístupmi. Jej celková výška je v súčasnosti horibilných 950-tisíc eur.

Navyše už prevedená ministerská kontrola na SBA dopadla podľa Janáča "katastrofálne" - ministerstvo nariadilo vrátiť do štátneho rozpočtu takmer 100.000 eur: za nezdokladované náklady vo výške 65.000 eur a udelila pokutu a penalizáciu po 20.000 eur.

Na základe kontroly sa potom rozhodlo ministerstvo odňať SBA dotácie. Momentálne SBA využilo svoju zákonnú možnosť pripomienkovať tento trest a nie je definitívne rozhodnuté, koľko a kedy musí štátu z tejto sumy vrátiť.

"Z čísiel, ktoré prislúchajú dlhom SBA, mi je zle. Basketbal zaniknúť nemôže, pretože by to bola škoda pre našu mládež. Ak by SBA zbankrotovala, motivácia mladých makať na sebe by bola stratená, každý mladý hráč pracuje na sebe aj preto, aby sa dostal do slovenskej reprezentácie," uviedol slovenský basketbalový velikán Oto Matický, ktorý sa pripojil k podporovateľom záchrany SBA.

Dlhy aj voči Chatmanovej a FIBA Europe

Do takmer miliónového dlhu nie je zarátaná pôžička vo výške 200.000 eur od FIBA Europe, ktorú uzavrelo ešte predchádzajúce vedenie SBA na čele s prezidentom Rudolfom Petrovským. Zmluva je okrem iného viazaná na pôsobenie generálnej sekretárky Nataše Hrisenkovej, ktorá je aj členkou Rady FIBA Europe. Tá však od májových volieb v štruktúrach národného zväzu nefiguruje.

Súčasný šéf SBA Janáč pôžičku spochybnil a opiera sa najmä o to, že v účtovníctve národnej asociácie ani v účtovníctve FIBA Europe táto pôžička nefiguruje, že peniaze skončili na účte dcérskej spoločnosti Slovakia Basket s.r.o a že boli použité na úhradu položiek, na ktoré mala SBA vyhradené financie zo štátnej dotácie.

Prvým nežiaducim krokom FIBA voči SBA bolo to, že generálny sekretár FIBA Europe Nar Zanolin oficiálne pozastavil nomináciu slovenských rozhodcov na vrcholné podujatia.

Zanolin si stanovil aj tri podmienky, za ktorých je ochotný ďalej rokovať o probléme. Medzi nimi bola aj podmienka o začatí rokovania na opätovné dosadenie Hrisenkovej do funkcie generálnej sekretárky a uznanie spornej pôžičky. S tým SBA jednoznačne nesúhlasí. Osud "slovenskej" pôžičky bude ďalej na úrovni FIBA Europe preberaný 17.-18. decembra.

Nejasné zmluvy z minulosti dokumentuje aj kontrakt s bývalou trénerkou ženskej reprezentácie Pokey Chatmanovou, voči ktorej má SBA taktiež podlžnosti. Američanka si nárokuje na 350.000 dolárov, no zmluvu uzavrela s neexistujúcim právnym subjektom - ženským družstvom SR, preto zrejme aj táto záležitosť bude predmetom právnych ťahaníc.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Halové športy»Basketbal»Basketbalovej asociácii hrozí bankrot, priznal jej šéf Janáč