Basketbalová bitka so superklubom pokračuje zajtra

Marián Špacai|25. feb 2010 o 00:00

Basketbalistky Dobrých anjelov majú za sebou prvú ruskú lekciu v uralskom Jekaterinburgu. Napriek konečnej prehre o 25 bodov v nej neobstáli najhoršie.

Vedeli totiž držať ozrutného ruského medveďa na uzde dve a pol štvrtiny. Potom sa už podľa očakávania "statný macko" vytrhol z reťaze a rozšantil sa naplno.

KOŠICE. V prvom stretnutí štvrťfinále Euroligy košický celok prehral v Jekaterinburgu s družstvom nabitom svetovými hviezdami 56:81. Ešte v 5. minúte tretej štvrtiny však žlto-modré prehrávali iba o veľmi solídnych osem bodov 43:51.

Súper zložil poklonu

Košičanky dokonca v úvode stretnutia aj viedli 9:2. To, ako dlho dokázali držať krok s najlepším súčasným klubovým tímom Európy, ocenil na pozápasovej tlačovej besede aj domáci kouč Gundars Vetra. "Myslím si, že slabý tím by sa ani nemohol dostať do štvrťfinále Euroligy. Dobrí anjeli hrali oveľa lepšie, než to vyzerá. Najmä v defenzíve. Pochopiteľne, náš tím je silnejší, a tak súper stavil na agresívny štýl, takže úvod zápasu bol pre nás ťažký. Krok za krokom sme však zvyšovali náš odstup a ukázali sme, kto je kto v tomto zápase," uviedol pre fibaeurope.com bývalý výborný lotyšský basketbalista, ktorý okúsil aj NBA a dnes tréner ženského Jekaterinburgu G. Vetra. Jeho tím hnala v utorok dopredu mohutná masa 5 000 divákov.

Veľa sa naučia

V košickom drese nastúpila na prvý euroligový zápas sezóny rozohrávačka Ivana Jalčová, ktorá sa konečne dostala z vlečúceho sa zranenia nohy. Premiérový vstup jej vyšiel, mala značný podiel na tom, že Košičanky dlho odmietali nechať sa ruským veľkoklubom prevalcovať. S 12 bodmi patrila aj medzi trojicu najlepších strelkýň svojho družstva v zápase. Zaujímavé je, že všetky svoje koše nastrieľala v druhej štvrtine. "Bol to pre nás náročný zápas. Hrali sme dobre prvých dvadsaťpäť minút, potom sme však nepremenili niekoľko streleckých príležitostí. My sa z takéhoto stretnutia môžeme veľa naučiť. Dúfam, že doma budeme hrať ešte lepšie," poznamenala I. Jalčová, ktorá sa ešte len dostáva do zápasového kolotoča, napriek tomu zvládla v Jekaterinburgu odtiahnuť na ihrisku celkovo 23 minút..

Zajtra bude nápor

Už zajtra o 18. hodine sa v košickej Infiniti aréne uskutoční druhý zápas štvrťfinálovej série. Pre košických fanúšikov to bude nevídaná možnosť vidieť v akcii hneď niekoľko svetových hviezd najvyššej veľkosti na čele s Američankou Candice Parkerovou. Očakáva sa obrovský nápor, dvaapoltisícová kapacita haly zažije zrejme zaťažkávaciu skúšku. Vo švíkoch praskala už v osemfinále proti Schiu a tentoraz stretnutie nevysiela ani televízia. "Verím, že to zvládneme a do haly sa vojde každý, kto príde. Stretnutie v televízii nebude, ale bude sa dať sledovať na internete prostredníctvom huste sk. Vstup na zápas je ako tradične zdarma, ale budeme vyberať dobrovoľné vstupné pre náš klub," informoval nás generálny manažér Dobrých anjelov Daniel Jendrichovský.

Prvé zápasy štvrťfinále Euroligy: Jekaterinburg - DA Košice 81:56, Krakov - Brno 78:74, Valencia - Salamanca 74:50, Sp. Moskovská oblasť – Fenerbahce 90:79.

Päť zápasov za dvanásť dní

Aj keď sa očakáva, že favorizovaný Jekaterinburg zvíťazí i zajtra v Košiciach, čo by znamenalo koniec tohtosezónneho pôsobenia Dobrých anjelov v Eurolige, zápasový kolotoč slovenského majstra sa rozhodne neskončí. Práve naopak, v najbližších dňoch vyvrcholí. Nezmyselné vyžrebovanie slovenskej extraligy totiž nerátalo s postupom nášho zástupcu v Eurolige až do štvrťfinále, a tak Dobrí anjeli si jednotlivé ligové zápasy pre povinnosti na medzinárodnej scéne museli odkladať. Keďže už na nedeľu 13. marca je naplánovaný štart play-off, musia Košičanky dovtedy resty dobehnúť. V najbližších dvanástich dňoch ich preto čaká porcia piatich stretnutí: zajtrajšie euroligové a následne štyri extraligové. A to sa ešte neráta s alternatívou, že zajtra motyka vystrelí a Košice si vynútia rozhodujúci tretí duel v Jekaterinburgu, ktorý by sa hral na budúcu stredu, čo by muselo priniesť ďalšie úpravy ligového kalendára Dobrých anjelov.

Program Dobrých anjelov

Zajtra: DA Košice - Jekaterinburg

Pondelok 1. 3.: DA Košice - Nitra

Štvrtok 4. 3.: Prešov - DA Košice

Nedeľa 7. 3.: DA Košice - BSS Košice

Utorok 9. 3.: DA Košice – Poprad

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Sportnet na východe»Basketbalová bitka so superklubom pokračuje zajtra