Basketbalistky Popradu začali len s juniorkami

Už trénujú. Popradské družstvo tvoria zatiaľ iba juniorky.
Už trénujú. Popradské družstvo tvoria zatiaľ iba juniorky. (Autor: Richard Hudeček)
Sportnet|10. aug 2012 o 00:00

Piaty celok uplynulej sezóny extraligy basketbalistiek, ŽBK Whirlpool Poprad, začal s letnou prípravou na novú sezónu.

Nová trénerská dvojica Ľuboslav Kovalský, Katarína Poláková-Horváthová má však k dispozícii zatiaľ iba dievčatá z juniorky.

POPRAD. Nový kouč A-tímu Kovalský má dostatok skúseností s trénovaním mladých hráčok, takže pre neho to nie je žiadna nová situácia.

„Prvým pozitívom je, že sme začali trénovať. Síce o týždeň neskôr, ako sme mali v pláne, ale to vzhľadom k extraligovým termínom a taktiež sme sa prispôsobili kalendáru dievčat, ktoré majú prázdniny, brigády. Trénovať totiž začíname len s juniorským kádrom,“ povedal tréner Kovalský.

Na prvých tréningoch mal k dispozícii osem basketbalistiek, dve - tri hráčky trápia zranenia. Zuzana Ivančáková je v príprave na ME žien do 20 rokov.

„August chceme využiť na kondičnú a silovú prípravu. Koncom mesiaca chceme nabehnúť na herné cvičenia a činnosti. V extralige budeme hrať s mladým kádrom, takže vsádzať určite musíme na rýchlosť, bojovnosť, na dobrú obranu,“ naznačil kormidelník Popradu.

Jeho zverenky trénujú dvojfázovo, doobedňajšie tréningy vedie jeho asistentka - posilňovňu a streľbu v hale. Večerné tréningy má na starosti hlavný kouč.

„Snažíme sa pripravovať aj vonku, kde pracujeme hlavne na vytrvalosti. Postupne chceme pridávať na rýchlosti. Uvidíme, ako to bude s trénovaním počas školského roka,“ ozrejmil Kovalský.

S asistentkou je spokojný

Jeho novou asistentkou je ešte donedávna aktívna hráčka Katarína Poláková-Horváthová, s ktorou majú rozdelené kompetencie vedenia jednotlivých tréningov.

„Na nejaké hodnotenie je ešte skoro, ale s Kaťou sa poznáme už dlhšie. Bol som pri ženách v Poprade, keď tu ešte hrávala na výslní. Spolupracovala s nami už aj vlani, keď nás posilnila a pomohla nám v ťažkých časoch ku koncu sezóny. Čo sa týka basketbalu, na mnohé veci máme spoločný názor, o niektorých diskutujeme. Ako hráčka má obrovské skúsenosti, veď bola aj na olympiáde v Sydney. Myslím si, že spoločnými silami by sme to mohli zvládnuť,“ poznamenal Kovalský.

Práca s mladými hráčkami ho baví a napĺňa. „Je to zaujímavá práca v tom, že stále je ich čo učiť a stále môžu napredovať. Bude to pre nich obrovská zmena a ťažké prejsť do ženskej extraligy. Treba ich pripraviť tak, aby to zvládli kondične i mentálne. Budú sa musieť vyrovnať s tým, že budú hrať proti silnejším družstvám a že tie výsledky budú rôzne. Je to však výzva trénovať, pracovať na sebe a učiť sa nové veci. O rok, o dva, môžu byť tieto hráčky už niekde úplne inde,“ dodal Kovalský.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Sportnet na východe»Basketbalistky Popradu začali len s juniorkami