Bystričania si spravili psychický relax v Španielsku, Ihnačáka dojali fanúšikovia

Hokejisti HC '05 Banská Bystrica.
Hokejisti HC '05 Banská Bystrica. (Autor: TASR)
Matej Kubove|16. feb 2022 o 20:39

Banská Bystrica doma začína vyhrávať a stúpa v tabuľke.

BANSKÁ BYSTRICA. Už to nie sú tie barančeky z úvodu sezóny. Pookriali, zlepšili výkony a začínajú sa ponášať na svojich predchodcov z najúspešnejších rokov klubu. Aj keď k nim majú ešte ďaleko, pod Urpínom cítia správne smerovanie pred záverom základnej časti a v boji o prvú šestku.

Ukázalo sa to aj v stretnutí s Košicami, čo priznal takisto tréner "oceliarov" Kalle Kaskinen.

"Už predtým, ako sme do Banskej Bystrice prišli, som vedel, že to bude ťažký zápas. Domáci hrajú na menšom ihrisku, čo je pre nich výhodou. Majú silný tím, zlepšili sa oproti minulým mesiacom a týždňom. Hrajú lepšie a tímovo. My sme nemali dobrý vstup do zápasu, súper bol lepší na puku a dobre forčekoval," zhrnul.

Presilovkový gól padol v oslabení

Gólový film zápasu odštartoval paradoxný moment. V rovnakom čase išli na trestnú lavicu dvaja Košičania. Eduard Šedivý zasiahol súpera vysokou hokejou a počas výhody Banskej Bystrice boli poriadne dlho na ľade šiesti hostia. Presilovku 5 na 3 po piatich sekundách faulom zúžil na 4 proti 3 Michal Kabáč. Gól padol v jej úplnom závere, práve v momente, kedy Šedivý i Paršin spoločne skočili na ľad. Strela Dávida Šoltésa preto štatisticky prišla v päťsekundovom oslabení.

Práve hra v oslabení ide "baranom" počas tohto ročníka nadmieru dobre. Aj v utorok v nej mohli pridať ďalšie góly, zatiaľ ich strelili šesť. Obrovskú možnosť mal hlavne Gilbert Gabor, po krásne prihrávke Bergera trafil v prečíslení žrď.

"Videl som, že brankár išiel na mňa, tak som to chcel ľahko poslať na druhú stranu. Dostal som krásnu prihrávku od Chasea Bergera, je to kompletný hráč a hrá sa s ním výborne. Nanešťastie som trafil konštrukciu bránky, ale to sa stane.

Máme proste dobrých hráčov na oslabenia, preto sa nám darí. Poskladal sa dobrý mix jednotlivcov, kvalitní centri na buly, krídla a obetaví obrancovia, zablokujeme veľa striel. V neposlednom rade nám pomôžu brankári. Všetko si to sadlo a aj súperi zistili, že máme dobré oslabenia. Nebolo to tak od začiatku sezóny, no v poslednom čase je to oveľa lepšie," pochvaľuje si Gabor.

Psychický relax v Španielsku

Keďže posledný duel odohrala Banská Bystrica 6. februára a ďalší ich čakal 15. februára, tréner Antti Karhula dal hráčom niekoľko dní voľna: "Bol som s kamarátmi aj so spoluhráčmi na Malorke. Nebolo tam až tak teplo ako v lete, ale užili sme si to a spravili sme si taký psychický relax pred záverom základnej časti. Aj v kabíne sme si povedali, aby sme prišli oddýchnutí najmä psychicky. Každý deň teraz musíme rozmýšľať o hokeji a byť sústredení. Každý jeden duel je pre nás v boji o prvú šestku dôležitý," uvedomuje si rodák zo Štokholmu.

"Všetci sme prišli po voľne naspäť s čistou hlavou. Stanovili sme si ciele do posledných desiatich zápasov základnej časti a začali sme ich plniť výborne. Košiciam vyšli posledné zápasy, boli sme pripravení na ich hru. My v tomto období hráme dobre. Máme úplne iný tím ako v prvej polovici sezóny. Všetci to vidíme. Pomáha nám aj to, že hráme doma pred našimi skvelými fanúšikmi. Všetci sme sa zomkli, zlepšila sa chémia v kabíne aj na ľade," dodal spokojný Gabor.

Aktuálne je HC ´05 Banská Bystrica na ôsmom mieste s 56 bodmi, pred sebou má siedmu Spišskú Novú Ves a šiesty Poprad, ktorí majú o dva body viac a o jeden zápas menej. Do záveru základnej časti prišli pod Urpín "pomôcť" aj útočníci Jakub Urbánek, gólovo sa presadil už v premiére za "baranov" a ohlásená bola aj výmena obrancu Adama Žiaka za trenčianskeho centra Lukáša Paukovčeka.

Ihnačáka dojali fanúšikovia

Do známeho prostredia sa v drese Košíc vrátil Brian Ihnačák. Rodák z Toronta hral prvýkrát proti svojmu bývalému klubu: "Hral som v Banskej Bystrici dva roky, takže bolo pekné sa sem vrátiť, mám len dobré spomienky na mesto a tím. Nečakal som, že fanúšikovia budú skandovať po skončení stretnutia moje meno. Príjemne ma prekvapili. Bol som dojatý," priznal.

S výkonom svojho mužstva ale spokojný nebol: "Musíme sa vrátiť k hokeju, ktorý sme produkovali v posledných zápasoch. Hokej na menšom ihrisku je trošku zložitejší. Mohli sme hrať inak. Napriek tomu sme mali dosť šancí, len sme ich nepremenili. Nemali sme často puk pod kontrolu, nešli nám prihrávky. Stále sme mali veľa Bystričanov na zadku. Mali sme to riešiť inak. Škoda najmä tých nevyužitých šancí," dodal Ihnačák.

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Slovensko»TIPOS extraliga»Bystričania si spravili psychický relax v Španielsku, Ihnačáka dojali fanúšikovia