Azarenková vyhrala Australian Open, bude jednotkou

Viktoria Azarenková vyhrala prvý grandslamový titul.
Viktoria Azarenková vyhrala prvý grandslamový titul. (Autor: SITA/AP)
TASR|28. jan 2012 o 11:07

Viktoria Azarenková jasne zdolala vo finále Australian Open Mariu Šarapovovú a stane sa novou jednotkou.

MELBOURNE. Bieloruská tenistka Victoria Azarenková získala v sobotu prvý singlový grandslamový titul, keď triumfovala na Australian Open v Melbourne.

Vo finále dvojhry ako nasadená trojka po výbornom výkone deklasovala turnajovú štvorku Rusku Mariu Šarapovovú za 81 minút v dvoch setoch 6:3, 6:0 a v pondelok sa stane novou svetovou jednotkou. Na poste líderky rebríčka WTA vystrieda Dánku Caroline Wozniacku, ktorá v Melbourne skončila vo štvrťfinále na rakete vlaňajšej šampiónky Belgičanky Kim Clijstersovej.

Fotoagalériu z finálového zápasu nájdete na sport.sme.sk

Zverenka trénera Samuela Sumyka je iba treťou hráčkou v histórii, ktorá hneď po svojom premiérovom triumfe na podujatí veľkej štvorky zasadne na ženský trón. V roku 1978 sa po víťazstve vo Wimbledone rovnaký kúsok podaril legendárnej Američanke Martine Navrátilovej, v roku 2008 ju po triumfe na Roland Garros napodobnila Srbka Ana Ivanovičová.

Špeciálne ďakovala babičke

"Odmalička som snívala o grandslamovom titule, dnes sa môj sen stal skutočnosťou. Chcela by som sa poďakovať všetkým členom môjho tímu za to, že ma podporovali, vlievali mi potrebné sebavedomie a neustále mi prízvukovali, že mám na to, aby som raz vyhrala grandslamový turnaj. Špeciálne poďakovanie patrí mojej starej mame, ktorá ma najviac inšpirovala v tenisovej kariére. Babička, ľúbim ťa! Marii Šarapovovej blahoželám k výbornému turnaju. Prežila tu skvelé dva týždne," povedala Azarenková po životnom úspechu vo svojom príhovore.

Šarapovová je rada, že sa dokázala vrátiť medzi špičku

"Victoria podala vo finále výborný výkon a blahoželám jej k víťazstvu. Tvrdo pracovala na tom, aby získala prvý grandslamový titul a dnes sa dočkala zaslúženej odmeny. Bolo pre mňa cťou proti nej nastúpiť vo finále. V športe sú dni, kedy ste na vrchole ale aj dni, kedy vám nič nevychádza podľa vašich predstáv. Teší ma, že po sérii zranení som sa vrátila opäť medzi svetovú špičku a mohla som si zahrať na Australian Open o titul. Melbourne bol v uplynulých týždňoch ako môj druhý domov a rada sa sem opäť vrátim najmä kvôli skvelým fanúšikom," povedala Šarapovová.

Azarenková, ktorá už má vo svojej zbierke dva grandslamové tituly z miešanej štvorhy, zinkasuje vďaka zisku cennej trofeje v Melbourne prémiu 2,3 milióna austrálskych dolárov, do rebríčka WTA si pripíše 2000 bodov. Šarapovová nevyužila šancu na zisk štvrtého grandslamového titulu. Šampiónka z Mebourne z roku 2008 si odnáša šek na 1,15 milióna austrálskych dolárov a 1400 bodov.

Azarenková sa stala prvou bieloruskou grandslamovou šampiónkou vo dvojhre v ére samostatnosti. Doposiaľ poslednou Bieloruskou, ktorá hrala grandslamové finále, bola v roku 1988 ešte za éry ZSSR Nataša Zverevová. V dueli o titul na Roland Garros vtedy hladko prehrala s Nemkou Steffi Grafovou.

ženy - dvojhra - finále:

Victoria Azarenková (3-Biel.) - Maria Šarapovová (4-Rus.) 6:3, 6:0

ico

Ohlasy médií

AFP (Fr.): "Madam výbuch vykonala veľký krok. Vo finále rozdrvila Šarapovovú."

AP (USA): "Azarenková korunovaná za kráľovnú Open i svetovú jednotku. Prevalcovala Šarapovovú."

Tennis.com (USA): "Vika umlčala Mariu, ktorá mala výhodu vo väčších skúsenostiach, ale jej 22-ročná súperka bola lepšia vo všetkom zostávajúcom."

AustralianOpen.com (Aus.): "Bezchybná Azarenková získala svoj prvý grandslamový titul."

The Age (Aus.): "Azarenková pridala nepoddajnosť ku krikľavosti. Ak by tento scenár s dvoma škriekajúcimi blondínkami s ťažkotonážnou hrou od základnej čiary pochádzal spred roka - dvoch, povážlivý rozdiel by bol v mentálnej zložke. Popri všetkých záležitostiach s ramenom a výhradám k podaniu bola Šarapovová vždy známa ako najodolnejšia hráčka, zatiaľ čo talentovaná, ale chúlostivá Azarenková príliš nie. Až doteraz."

Herald Sun (Aus.): "Hovorte o krochkaní či kvičaní, volajte ju, ako chcete, ale nezabudnite ju označiť aj za svetovú jednotku."

WTAtennis.com (USA): "Azarenkovej perfektný deň. V sobotu si počínala oveľa solídnejšie."

L´Equipe (Fr.): "Nová kráľovná Victoria."

Bild (Nem.): "Azarenková odškriekala Šarapovovú z cesty, hoci Ruske namerali 100 decibelov a Bieloruske len 92."

Belorusskije novosti (Biel.): "Triumf v Melbourne urobil z Azarenkovej líderku ženského tenisu."

Telegraf (Biel.): "Najdlhší gem trval deväť minút. Azarenková vo finále zdolala Šarapovovú a posunula sa na prvú pozíciu v renkingu."

Belapan (Biel.): "Stálo za pozornosť, že Šarapovová neprišla na predzápasovú tlačovú besedu."

Gazeta (Rus.): "Azarenková prehlušila Šarapovovú."

iDnes.cz: "Po dvojchybách bieloruská smršť. Od vlaňajšieho októbra prehrala Azarenková jediný zápas. Vo finále Turnaja majsteriek nestačila na Petru Kvitovú. Mimoriadnu pohodu a veľké sebavedomie si preniesla aj do novej sezóny."

ORF (Rak.): "Azarenková, ktorá v semifinále premohla obhajkyňu titulu Kim Clijstersovú, dostala za dosiaľ najväčší úspech vo svojej kariére šek na 1,87 milióna eur. Šarapovová sa ako najlepšie zarábajúca športovkyňa sveta musí uspokojiť s polovicou."

SITA

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Azarenková vyhrala Australian Open, bude jednotkou