Azarenková a Šarapovová sú vo finále Australian Open

Victoria Azarenková.
Victoria Azarenková. (Autor: TASR/AP)
TASR|26. jan 2012 o 08:04

Belgičanka Clijstersová a Češka Kvitová na úvodnom grandslame roka dohrali.


MELBOURNE. Bieloruská tenistka Victoria Azarenková sa stala prvou finalistkou ženskej dvojhry na Australian Open v Melbourne. V semifinále si ako nasadená trojka poradila s obhajkyňou titulu Belgičankou Kim Clijstersovou (11.) za 2:12 h po trojsetovej bitke 6:4, 1:6, 6:3 a v sobotu bude bojovať o prvý grandslamový titul.

Azarenkovú, rovnako ako Šarapovovú, delí iba jediné víťazstvo od toho, aby po skončení turnaja vystriedala Dánku Caroline Wozniacku na poste svetovej jednotky.

aust-120x90.jpg ico
Australian Open pozná finálové súperky.

Azarenková po postupe do prvého grandslamového finále v kariére žiarila spokojnosťou. "Pri mečbaloch som mala dojem, akoby moja ruka vážila 200 kg a telo tonu. Celá som sa chvela, nevedela som, čo sa deje. Keď som premenila druhý mečbal, všetko zo mňa opadlo a cítila som takú obrovskú úľavu, že sa mi chcelo plakať. Mnohí o mne hovorili, že som psychicky labilná a nedokážem vyhrávať veľké zápasy. Dnešný duel potvrdil, že aj keď som mladá a emotívna, mentálne som oveľa silnejšia. Som hrdá na to, že som bojovala o každú loptičku." povedala Azarenková v prvom interview priamo na kurte.

Clijstersová po semifinálovej prehre netajila sklamanie. "V uplynulých dvoch týždňoch som v Melbourne dala do toho všetko, no nevyšlo to, čo ma mrzí. Zápas proti Azarenkovej bol veľmi tesný, rozhodlo pár loptičiek. Na začiatku tretieho setu som bola vo výhode, no nevyužila som to. Victoria zvládla lepšie kľúčové momenty. Hrala naozaj veľmi dobre, agresívne, výborne sa pohybovala po kurte. Jej víťazstvo je zaslúžené," povedala Clijstersová pre médiá.

Šarapovová zdolala Kvitovú

Súperkou Azarenkovej bude Ruska Maria Šarapovová. Šampiónka z Melbourne z roku 2008 si v semifinále ako nasadená štvorka poradila s druhou nasadenou Češkou Petrou Kvitovou v troch setoch 6:2, 3:6 a 6:4.

Šarapovová odplatila súperke prehru z vlaňajšieho finále Wimbledonu. Jej sobotňajší duel s Azarenkovou bude zároveň priamym súbojom o post svetovej jednotky.

Šarapovová po postupe do finále ťažko hľadala slová. "Potrvá niekoľko desiatok minút, kým si uvedomím, čo som dnes dosiahla. V treťom sete som pri svojom podaní musela viackrát otáčať z 15:40. Bola som v zložitej situácii, no vždy sa mi podarilo udržať servis.

Za stavu 5:4 som sa maximálne skoncentrovala na return. Petra výborne podávala, no v kľúčovom geme mi vyšlo pár skvelých returnov a to bol kľúč k víťazstvu. V tenise to tak chodí, že aj keď nehráte najlepšie, veľakrát dokážete nájsť spôsob, ako vyhrať zápas. Aj preto tento šport tak milujem," povedala Šarapovová v prvom interview priamo na kurte.

ico

Výsledok - dvojhra - semifinále:

Victoria Azarenková (3-Biel.) - Kim Clijstersová (11-Bel.) 6:4, 1:6, 6:3

V zápase medzi Azarenkovou a Clijstersovou videli diváci v aréne Roda Lavera od úvodných minút tenis skvelej úrovne. Belgičanka po strate úvodného setu v druhom dejstve pritvrdila na podaní i na returne a získala ho jasne vo svoj prospech.

Azarenková sa však pred rozhodujúcim setom dokázala zmobilizovať a po rýchlom brejku sa ujala vedenia 4:1.

Clijstersová aj vďaka obrovskej podpore austrálskeho publika ešte znížila na 3:4, no v ôsmom geme opäť stratila podanie a Azarenková už pri vlastnom servise dotiahla zápas do úspešného konca. "Vika" premenila v poradí druhý mečbal.

Maria Šarapovová (4-Rus.) - Petra Kvitová (2-ČR) 6:2, 3:6, 6:4

Šarapovová v prvom sete zápasu s Kvitovou skvele returnovala, od stavu 2:2 získala štyri gemy v sérii a získala ho jasne vo svoj prospech, V druhom dejstve česká jednotka zlepšila podanie i returny, po rýchlom brejku si vybudovala náskok 4:1 a vynútila si tretie dejstvo. V ňom sa obe semifinálové aktérky ťahali o každú loptičku.

Za stavu 4:4 viedla Kvitová pri podaní súperky 30:0, no Šarapovová následne získala štyri fiftíny za sebou a zápas napokon dotiahla do úspešného konca. V desiatom geme premenila pri servise Kvitovej hneď prvý mečbal.

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Azarenková a Šarapovová sú vo finále Australian Open