Autor slávneho gólu Dinovi Zoffovi má 60 rokov

(Autor: TASR)
Peter Fukatsch|19. júl 2013 o 19:26

Kamenný a neprístupný. Nad prívlastkom sa usmeje a začne rozprávať. Bývalý československý futbalový reprezentant a neskôr úspešný tréner Ladislav Jurkemik oslavuje 60.

BRATISLAVA. Tréner Vengloš ho poslal vo finále belehradského finále ME 1976 na trávnik v 80. minúte. Zahral si 30 minút, dal nádhernú „predbodku.“

V penaltovom rozstrele Jurkemik vypálil takú prudkú strelu, že brankár Sepp Maier sa ani nepohol. Panenka potom rozhodol.

Gól Zoffovi

Ešte slávnejší gól dal tento stredný obranca na kontinentálnom šampionáte o štyri roky v boji o bronz. Dlho bol upútavkou k znelke Gólov – bodov – sekúnd.

Slávneho talianskeho brankára Zoffa prekonal po nacvičenom signáli z dobrých 30 metrov nechytateľnou bombou rovno do horného rohu bránky.

Ťah vymyslel Vičan

„Tento ťah vymyslel pre Laca Petráša a mňa nezabudnuteľný tréner Michal Vičan. Bol to roh dozadu, kam som nabiehal. Raz som v lige dal gól Plzni. Vystrelil som asi zo šestnástich metrov. Brankár Čaloun sa podvedome uhol,“ spomínal.

Možno je „kamenný“, ale vždy úprimný. Napríklad k súčasnosti nedávno pre SME povedal: „Futbal stratil dôveru. Je v ňom veľa nečistoty. Ak vás oklamú v obchode, po druhý raz do toho istého ťažko vkročíte. Nedôveryhodné prostredie uberá vôľu podporovať ho. Je to ako s dopingom, ak niekto podvedie, ťažko si znovu získa meno.“

Slávny gól od 40. sekundy:

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Reprezentácie»Autor slávneho gólu Dinovi Zoffovi má 60 rokov