Australian Open: Hantuchová prehrala s Clijstersovou

SITA|22. jan 2007 o 05:59

MELBOURNE 22. januára (SITA) - Daniela Hantuchová prehrala v pondelňajšom zápase 4. kola (osemfinále) dvojhry žien na úvodnom grandslamovom turnaji roka Australian Open (dotácia 20 miliónov AUD, tvrdý ...

MELBOURNE 22. januára (SITA) - Daniela Hantuchová prehrala v pondelňajšom zápase 4. kola (osemfinále) dvojhry žien na úvodnom grandslamovom turnaji roka Australian Open (dotácia 20 miliónov AUD, tvrdý povrch Rebound Ace) s belgickou tenistkou Kim Clijstersovou za 79 minút 1:6, 5:7. Aj po ôsmej účasti v Melbourne, siedmej v hlavnej súťaži, zostáva lokálnym maximom Slovenky štvrťfinále v roku 2003.

Pätnásta nasadená Hantuchová získala úvodný gem pri svojom podaní, lenže potom stratila 9 hier v rade a na ukazovateli svietilo deprimujúce skóre 1:6, 0:3. Štvrťfinalistka troch podujatí "veľkej štvorky" začala viac riskovať, využila slabšiu pasáž súperky a podarilo sa jej vyrovnať na 3:3. Niekdajšia svetová jednotka, ktorá avizovala ukončenie kariéry po tejto sezóne, však nedala svojej rovesníčke príležitosť zavŕšiť obrat čo i len v druhom dejstve. Za stavu 4:5 musela outsiderka čeliť trom mečbalom pri vlastnom

Situáciu zvládla, lenže potom prišli ďalšie tri možnosti pre Belgičanku - tentokrát v rade - v dvanástom geme. Favoritka využila celkovo piaty mečbal a štatistiky svedčia o jej prevahe. Na víťazné údery dominovala 27:14 a urobila 15 nevynútených chýb oproti 26. Hantuchová predviedla sympatický výkon, nedokázala však atleticky výborne pripravenú súperku zatlačiť do citeľnejšej defenzívy, nefungovalo jej prvé podanie, pričasto mierila v kľúčových momentoch mimo a väčšinou sa musela skloniť po dlhších výmenách.

Dvadsaťtriročná popradská rodáčka má proti Clijstersovej aktuálnu bilanciu 0:12 aj s duelmi v juniorskom veku a na Hopmanovom pohári (na okruhu WTA skóre 0:9) a zatiaľ vybojovala len jeden set vo finále v roku 2002 v nemeckom Filderstadte. "Kim je asi pre mňa najnepríjemnejšia súperka, hrá sa proti nej veľmi ťažko. Od nej tá loptička ide rýchlejšie ako od hocikoho iného. Veľmi dôležité je vydržať s ňou vo výmenách. Na druhej strane zahrám aj osem ´winnerov´, a tá loptička sa mi od nej stále vráti. Napriek tomu tam boli šance na otočenie, najmä ten druhý set mi ukázal, že ked robím na kurte správne veci a predvádzam svoju hru, môžem hrať otvorenú partiu proti komukoľvek. Určite som teraz v Melbourne zahrala proti Kim lepšie ako vlani počas nášho predchádzajúceho súboja na French Open. Čo sa týka celkového vystúpenia na Australian Open, som spokojná. Vzhľadom na to, že pred turnajom som bola chorá, uhrala som dobrý výsledok. Dúfam však, že nabudúce to bude o čosi lepšie," povedala pre Rádio Viva Hantuchová.


Dvojhra žien - 4. kolo (osemfinále):

Kim Clijstersová (4-Belg.) - Daniela Hantuchová (15-SR) 6:1, 7:5 za 79 minút

Hantuchová si síce po úvodnej dvojchybe napokon pripísala na konto vstupný gem, lenže potom prehrala 9 hier v rade. Úradujúca domáca Tenistka roka sa snažila diktovať tempo, prípadne aspoň držať krok. Nebola krikľavo slabšia. Zaostávala však v razancii a úderovej istote a nemohla sa príliš spoľahnúť na prvé podanie (v úvodnom sete platnosť len 59%). Clijstersová brejkla Slovenku pri štvrtom pokuse v treťom geme a zopakovala to už pri prvej možnosti v piatej hre, keď súperka okrem iného nepochodila pri vyžiadanej kontrole dopadu loptičky po druhom podaní a inkasovala dvojchybu na 15:40. Ďalšia strata podania v siedmom geme urýchlila vývoj: set trval 27 minút. Clijstersová v ňom urobila len 3 nevynútené chyby v porovnaní s tuctom a vynikajúco využívala šance na výpady. Zahrala 12 víťazných úderov proti piatim.

Belgičanka dosiahla štvrtý brejk v rade na 2:0 v druhej časti a potvrdila ho čistou hrou, ale vzápätí poľavila. Hantuchová pochopila, že môže a musí pritvrdiť. V piatom geme premenila tretí brejkbal, v šiestom sama odvrátila jednu takúto hrozbu a náhle bolo 3:3. Slovenka sa snažila zachovať si nádej a bojovala, občas však pôsobila premotivovane, neuvoľnene a prehnane netrpezlivo. V deviatej hre podávala proti strate zápasu a odvrátila tri mečbaly. Pri prvom Clijstersovej bekhendový return smeroval vedľa, pri druhom smeč vyriešil jej zdanlivo nepriechodnú obranu a pri treťom (získanom učebnicovým "prasiatkom") zamieril bekhendový príjem podania do siete. Ak by už vtedy nastala radosť víťazky US Open 2005, úplne dokonale by sa zopakoval výsledok z ostatného vzájomného zápasu (6:1, 6:4) takisto na grandslamovom podujatí (Roland Garros 2006) a zhodne v osemfinále, pričom by na minútu presne korešpondovalo ešte aj trvanie boja (66 minút). Nestalo sa. Hantuchová sa zachránila na 5:5, lenže v jedenástom geme nemala záblesk (Clijstersová na 40:15 esom - celkovo prvým v zápase pri 108. hranom fiftíne). Slovenka znova stála pred povinnosťou nestratiť servis a túto psychicky náročnú úlohu už nezvládla. Z troch mečbalov v rade si Belgičanka premárnila úvodný "kraťasom" pod pásku, lenže potom Hantuchovej krížny bekhend nenašiel dvorec.


Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Australian Open: Hantuchová prehrala s Clijstersovou