Bol som si istý, že Novak vypadne, vraví finálový vyzývateľ Djokoviča

Daniil Medvedev.
Daniil Medvedev. (Zdroj: SITA/AP)
Jana Sedláková|20. feb 2021 o 10:00

Vo finále Australian Open sa stretnú Djokovič a Medvedev.

MELBOURNE. "Nemám prečo mať tlak, nemám čo stratiť," vyhlásil po postupe do finále Australian Open Daniil Medvedev. 

Naposledy prehral zápas ešte v októbri. Medzitým zdolal všetkých členov elitnej desiatky. 

Teraz zabojuje Rus o svoj prvý grandslamový titul. Jeho finálovým súperom bude Novak Djokovič. Vo finále sa stretnú v nedeľu o 9.30.

Svetová jednotka je osemnásobným víťazom Australian Open. Srb vo finále v Melbourne ešte nikdy neprehral. O grandslamový titul si zahrá 28. krát.

Na druhej strane, Medvedev postúpil do grandslamového finále po druhý raz v kariére. V roku 2019 prehral po veľkom boji na US Open s Djokovičovým veľkým rivalom Rafaelom Nadalom.

"Nenazval by som sa outsiderom, ale skôr vyzývateľom," vravel po zápase Medvedev.

Tsitsipas: Možno vyhrá Medvedev

Finále však nemá jasného favorita. Stávkové kancelárie ponúkajú na oboch hráčov takmer identické kurzy.

"Z toho jedného finále, ktoré som už hral, som sa veľa naučil. Samozrejme, nejde o to, že sa naučíte, čo máte zahrať v konkrétnej situácii. Hral som však finále proti jednému z najlepších. Teraz budem hrať proti ďalšiemu," vravel pre akreditované médiá Medvedev.

Djokovič vyzdvihol víťaznú sériu svojho súpera. "Daniil Medvedev má úžasnú víťaznú sériu. Sezónu končil v neskutočnom štýle, zdolal najlepších. Aj mňa porazil na Turnaji majstrov," povedal pre Eurosport.

Medvedev na ceste do finále musel v treťom kole súboj so Srbom Filipom Krajinovičom vybojovať v piatich setoch. Okrem toho ani v jednom zápase neprišiel o set. V semifinále zdolal Stefanosa Tsitsipasa. 

Ten po prehre vyhlásil, že by bolo skvelým okorenením, ak by Australian Open vyhral práve Medvedev.

"Možno vyhrá Medvedev celý turnaj, nečudoval by som sa," vyhlásil pre akreditované médiá Tsitsipas.

"Preňho aj pre náš šport by to bolo dobré, stále vyhrávajú Novak, Roger a Rafa. Toto by bolo nové korenie," dodal.

Djokovič mu nič nedaruje

Djokovič a Medvedev sa spolu doposiaľ stretli sedemkrát. Vo vzájomnej bilancii vedie 4:3 Srb. Posledný zápas na Turnaji majstrov 2020 však vyhral v dvoch setoch Medvedev. 

"Každý zápas je iný, na štatistiku sa príliš nepozerám. Na grandslame sme spolu hrali len raz. Prehral som. Vtedy som nebol na úrovni ako dnes. Ale hral som s ním sedemkrát. Takže mám dosť skúseností," vravel Medvedev. 

"Nedáva vám veľa šancí, hrá veľmi múdro," hodnotil pre Eurosport svojho súpera Djokovič.

Srb chce spraviť všetko preto, aby prerušil víťaznú sériu Medvedeva, ktorá trvá už dvadsať zápasov. Nič mu nechce dať zadarmo.

"Keď Novak hovorí, že nikomu nič nedaruje, tak mu verím," smial sa Medvedev.

Myslel si, že Djokovič vypadne

Djokovič mal na turnaji veľké problémy. Proti Taylorovi Fritzovi v treťom kole hral päť setov a mal zdravotné problémy. Nevedel vtedy, či vôbec nastúpi na ďalší zápas. V ďalších dueloch sa však už zlepšoval. V semifinále proti prekvapeniu turnaja Aslanovi Karacevovi vyzeral byť v poriadku.

Sám po zápase hovoril, že je spokojný s tým, čo predviedol.

Medvedev si myslel, že Djokovičovi zdravotné problémy nedovolia pokračovať.

"Jeho zápas s Fritzom som nedopozeral, bolo neskoro. Myslel som si, že prehrá, vyzeral, že má naozaj bolesti, nie je možné, aby sa tak iba tváril," vravel Medvedev.

Djokovič hovoril o tom, že ak by nešlo o grandslamový turnaj, zrejme by nepokračoval. V Melbourne sa však bude snažiť získať svoju osemnástu grandslamovú trofej. Jeho dvaja najväčší rivali a zároveň historickí rekordéri Roger Federer a Rafael Nadal vyhrali po dvadsať titulov.

Rusko čaká 16 rokov

Ak by Medvedev vyhral, bol by to veľký úspech nielen preňho a pre mladú generáciu tenistov, ale aj pre ruský tenis. Posledným Rusom s grandslamovým titulom bol ešte v roku 2005 Marat Safin, keď vyhral práve Australian Open.

Na viacerých veľkých športových podujatiach štartujú ruskí športovci pre dopingové kauzy iba pod neutrálnou vlajkou športovej federácie. Tenis je v tomto zmysle výnimka. Je to tak jeden z mála športov, v ktorom sa pri mene športovca objavuje národná vlajka.

"Tenis je individuálny šport. Žijem v Monaku, nikto tieto reštrikcie nerieši. My nie sme členmi ruskej federácie," vravel Medvedev.

"Nerozumiem tomu, prečo keď pôjdem na olympiádu, nebudem môcť štartovať pod našou vlajkou. Som Rus, prečo to nemôžem povedať?" pýtal sa.

Finále Australian Open 2021 - muži

Nedeľa 21. február - 9.30

Novak Djokovič (1-Srbsko) - Daniil Medvedev (4-Rusko) 



Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Australian Open»Bol som si istý, že Novak vypadne, vraví finálový vyzývateľ Djokoviča