Organizátori Bostonského maratónu zvýšili odmeny pre znevýhodnených športovcov

Bostonský maratón.
Bostonský maratón. (Autor: TASR/AP)
SITA|7. sep 2023 o 16:53

Po novom budú v Bostone súťažiť aj osoby s poruchami koordinácie aj intelektu.

BOSTON. Organizátori prestížneho Bostonského maratónu do svojho programu pridajú ďalšie dve kategórie pre športovcov so znevýhodnením a celkovo zvýšia odmeny pre najlepších medzi osobami s hendikepom.

Premiérovo v histórii v jari 2024 rozdelia sedemcifernú sumu v dolároch. Po novom budú v Bostone súťažiť aj osoby s poruchami koordinácie aj intelektu, kategórie pre ľudí s postihnutím horných či dolných končatín budú podľa organizátorov inkluzívnejšie.

"Vždy hľadáme spôsoby, ako osláviť a odmeniť športovú dokonalosť.

Boston je bežecké mesto a dali sme si za cieľ pozdvihnúť para športovcov, ktorí trénujú a súťažia o stupne víťazov na našich podujatiach, od 5 km až po maratón," uviedol vo štvrtok prezident a generálny riaditeľ organizácie Boston Athletic Association (BAA) Jack Fleming.

Po zmene hlavného sponzora hlásia z Bostonu zvýšenie odmien pre víťazov súťaží na invalidných vozíkoch o 15-tisíc USD na 40-tisíc dolárov a bonus za prekonanie traťového rekordu bude 50-tisíc USD rovnako ako v elitných kategóriách mužov a žien.

Organizátori prestížneho aprílového podujatia informovali aj o navýšení odmien pre športovcov na iných vzdialenostiach ako v maratóne, viac peňazí dostanú aj pretekári na ďalších priečkach v Top 10.

"Zvýšenie finančných odmien naznačilo, že BAA uznala, že aj pretekári na vozíkoch sú elitní športovci.

Táto podpora umožnila nášmu športu rásť a zlepšovať sa a následne dáva viac ľuďom so zdravotným postihnutím možnosť vidieť vzory," uviedla zlatá paralympijská medailistka a víťazka Bostonského maratónu Susannah Scaroniová.

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Atletika»Organizátori Bostonského maratónu zvýšili odmeny pre znevýhodnených športovcov