Forma sa dostavila, teší sa Gajanová. V hlavnom programe bude 39 Slovákov

Slovenská atlétka Gabriela  Gajanová
Slovenská atlétka Gabriela Gajanová (Autor: TASR)
TASR|23. máj 2024 o 14:26

V Banskej Bystrici sa v piatok uskutoční atletický míting TIPOS P-T-S.

BANSKÁ BYSTRICA. V Banskej Bystrici boli vo štvrtok prípravy na 59. ročník mítingu TIPOS P-T-S už v plnom prúde, pod Urpínom bola už väčšina atlétov a vyskúšala si povrch tartanu.

Na štartovej listine 16 hlavných disciplín boli špičkoví slovenskí i zahraniční atléti. Výbornú aktuálnu formu chceli v piatok predviesť osemstovkárka Gabriela Gajanocvá i trojskokan Tomáš Veszelka.

Míting TIPOS P-T-S mal v seriáli World Athletics Continental Tour (WACT) opäť strieborný štatút.

V Banskej Bystrici sa predstaví slovenská elita

"Chcel by som vypichnúť najmä účasť slovenskej špičky. V 16 hlavných disciplínach máme až 39 slovenských atlétov, mimo chodcov je ich 24. V každej disciplíne máme minimálne jedného slovenského atléta, v niektorých máme aj troch.

Diváci sa určite môžu tešiť na Gabiku Gajanovú, ktorá ukázala na Diamantovej lige pred pár dňami vynikajúcu formu a už je istou účastníčkou olympijských hier.

Ďalej je to Viktória Forsterová, ktorá práve tu na tomto štadióne vlani prekonala po 55 rokoch slovenský rekord v behu na 100 metrov. Je tiež vo výbornej forme, bude bežať na 100 metrov a takisto aj 100 metrov prekážok.

Veľkým ťahákom je vždy aj šprintér Ján Volko a potom sú to chodci Dominik Černý a Hanka Burzalová, takisto Mária Katerinka Czaková, čiže už takmer istí olympionici. Vracia sa v dobrej forme i trojskokan Tomáš Veszelka," vyzdvihol účasť slovenských atlétov na piatkovom podujatí P-T-S prezident Slovenského atletického zväzu (SAZ) a predseda organizačného výboru mítingu Peter Korčok.

VIDEO: Peter Korčok o mítingu P-T-S

Na štvrtkovom brífingu v Banskej Bystrici neopomenul ani účasť kvalitných zahraničných pretekárov.

"Lákadlom bude vynikajúca európska a svetová konkurencia, napríklad v hode kladivom Kanaďan Ethan Katzberg, ktorý má vynikajúcu formu. Hodil v tomto roku cez 84 metrov.

Môžeme sa teda dočkať aj niektorých veľmi kvalitných výkonov, ale pre nás je najdôležitejšie, aby sa slovenskí atléti presadili a bodovali. Mnohí sú veľmi dobre pripravení, očakávam zaujímavé súboje v silnej konkurencii. Je sa na čo tešiť."

Bude to dobrý boj, verí Gajanová

Veľmi dobrú formu si priviezla do Banskej Bystrice slovenská osemstovkárka Gabriela Gajanová, ktorá počas víkendu na štvrtom mítingu Diamantovej ligy 2024 v marockom Marakéši finišovala vo svojej prvej osemstovke v letnej sezóne štvrtá v piatom najlepšom výkone kariéry 2:00,30 min.

Pred piatkovým podujatím P-T-S uviedla: "Výkon z mítingu Diamantovej ligy ma povzbudil psychicky, pretože aj papierovo sa potvrdilo, že forma sa dostavila a to mi dodáva odvahu i sebavedomie do piatkových pretekov. Verím, že som dobre pripravená. Posledné dva týždne som absolvovala kvalitné tréningy vo Švajčiarsku.

Sezónu som začala kvalitnými výkonmi, takže dúfam, že formu dokážem na P-T-S predviesť. Súperky sú veľmi vyrovnané, bude to dobrý boj. Banskobystrický štadión poznám, veľmi dobre sa mi tu trénuje, teším sa na preteky. Príde ma povzbudiť až 15 členov mojej rodiny, na to sa tiež veľmi teším.“

Veszelka chce prekvapiť

O miestenku na OH v Paríži a takisto na ME v Ríme bojuje trojskokan Tomáš Veszelka, ktorý sa po dlhej trojročnej pauze spôsobenej zdravotnými problémami dostáva postupne do formy.

Minulý piatok na bronzovom mítingu v rakúskom St. Pöltene vyhral výkonom 16,39 m, čo bol jeho najlepší výkon od septembra 2020, keď na P-T-S v Šamoríne zdolal 2-násobného olympijského šampióna a 4-násobného majstra sveta Christiana Taylora. Na skalp tohto slávneho Američana si slovenský trojskokan trúfa i v piatok.

"Nechcem podceňovať Christiana, no nemyslím si, že on bude až taký silný súper. Skôr si myslím, že Ind Čithravel, Nemec Hess a Talian Dallavalle budú oveľa silnejší súperi. Bude to ťažké. Čakal som trošku ústretovejšiu štartovku pre mňa, ale čo sa dá robiť. Treba ísť do toho tak, ako je to nastavené.

Verím, že prekvapím. Povrch je dobrý, atmosféra bude určite skvelá, chcem to využiť. Očakávam od seba čo najlepší výkon a umiestnenie, pretože táto nová rankingová metóda je skôr matematická hra, ide tu iba o čísla, teda priemer piatich výkonov. Chcem skočiť čo najďalej, posunúť sa v centimetroch ďalej.“

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Atletika»Forma sa dostavila, teší sa Gajanová. V hlavnom programe bude 39 Slovákov