Nechceli ho v juniorke, oženil sa v osemnástich. Lotyšský hrdina má v sebe leva

Arturs Šilovs.
Arturs Šilovs. (Autor: TASR/AP)
Šimon Čop|29. máj 2023 o 12:30

Prežil sezónu ako z ríše snov.

RIGA. Navonok pôsobí nenápadným dojmom. Keď prišiel na domáce majstrovstvá sveta, málokto vedel, čo od neho čakať, vzhľadom na to, že v NHL odchytal iba päť zápasov.

Na turnaji napokon nenastúpil lepší hokejista. Za Artursa Šilovsa prehovorili jeho činy. Heroicky sa postavil favoritom zo Švajčiarska, Švédska aj Spojených štátov amerických. Pre svoju krajinu vychytal historický bronz.

Lotyši po obrovskom úspechu vyhlásili štátny sviatok a ktovie, či sa z ich hokejistov napokon nestanú aj oficiálni národní hrdinovia. Angličania majú Robina Hooda, Švajčiari Williama Tella a Lotyši môžu mať Artursa Šilovsa.

„Stále tomu nemôžem uveriť,“ povedal niekoľko minút po góle v predĺžení, ktorý zaistil Lotyšsku tretie miesto. „Tvrdo sme dreli a to nám zaručilo víťazstvo.“

Ak bol v mužstve niekto, koho bolo k obetavosti špeciálne motivovať, určite to nebol Arturs Šilovs. Jeho príbeh svedčí o opaku. Ešte pol roka pred draftom do NHL ho odpisovali a podceňovali. On ukázal svoju veľkosť vierou, že môže túto neprajnosť poraziť.

Hokejový príbeh 21-ročného brankára definuje slovné spojenie nezlomná vôľa.

Neúspechy ho motivovali

Arturs Šilovs bol dlho prehliadaný brankár. Jeho meno by dnes nikto nepoznal, keby v sebe nemal toľko odhodlania.

Na ceste do NHL odpisovanému mladíkovi veľmi pomohol agent Ryan Minkoff. Ten už v júni 2019 upozorňoval na to, že mladý Lotyš môže dosiahnuť ohromné veci.

„V decembri 2018 ho nevzali do reprezentácie do 20 rokov, v mládežníckej MHL za HK Riga odchytal len zopár stretnutí a takmer nebol na očiach skautov. Napriek tomu som vypisoval tímom a informoval ich o jeho progrese, hoci som dostával len minimálnu spätnú väzbu,“ opisuje Minkoff jeho príbeh počas mesiacov pred draftom v blogu.

„Väčšinu sezóny odchytal v HS Riga v lotyšskej lige, o ktorej sa veľa nehovorí. Napriek tomu sme boli optimisti a Arturs na sebe pracoval. Predvádzal také skvelé výkony, že si vypýtal pozornosť Dinama Riga. Napokon sa cez tréningy vyšvihol až na súpisku Rigy v KHL. V tej súťaži nevídate veľa sedemnásťročných chalanov a už vôbec nie brankárov.

Toto bol budíček pre skautov, aby sa mu konečne začali venovať. Od tých chvíľ to išlo správnym smerom.“

Šilovsov posledný šprint pred draftom sa uskutočnil na MS do 18 rokov v apríli 2019. Medzi elitou sa nestratil, v piatich zápasoch zaznamenal 91,8-percentnú úspešnosť zákrokov, absolvoval mnoho debát so skautmi a misiu splnil.

Z brankára, ktorého meno na prelome rokov 2018 a 2019 nefigurovalo v poznámkach skautov, sa stal jediný draftovaný Lotyš v roku 2019. V šiestom kole si ho vybrali Vancouver Canucks.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»MS v hokeji 2023»Nechceli ho v juniorke, oženil sa v osemnástich. Lotyšský hrdina má v sebe leva