Argentína a Španielsko favoritmi proti vlaňajším finalistom

SITA|18. sep 2008 o 17:02

Davisov pohár má na programe semifinále.

BRATISLAVA. V dovedna desiatich stretnutiach semifinále ročníka 2008 a o účasť vo svetovej skupine edície 2009 Davisovho pohára tenisových reprezentačných tímov mužov by sa od piatka do nedele mali predstaviť všetci členovia hornej deviatky singlového renkingu ATP.

Obhajca "šalátovej misy" USA má vzhľadom na okolnosti zanedbateľnú papierovú nádej v Španielsku a vlaňajší finalista Rusko, šampión zo sezóny 2006, je miernejším outsiderom v Argentíne, takisto na antuke pod holým nebom. Postupujúci z druhého uvedeného duelu s určitosťou bude 21. - 23. novembra hostiť rozhodujúci súboj.

Španielsko doma neprehralo od roku 1999, obhajca titulu USA bez Blaka a B. Bryana

Američania sa musia v Madride na nimi dlhodobo nepreferovanom povrchu a pred 21-tisícovou kulisou vyrovnať s absenciou Jamesa Blaka i deblového špecialistu Boba Bryana. Hostiteľom to škrípe na internom diplomatickom fóre, keď hráči stále nezabudli prezidentovi zväzu Pedrovi Muňozovi ignorovanie ich názorov pri voľbe dejiska, ale traja ľaváci vedení Rafaelom Nadalom a vyvážení Davidom Ferrerom (6.), môžu v Plaza de Toros Las Ventas pristupovať k protivníkovi ako toreador k býkovi.

O situácii azda dostatočne vypovedá charakteristika, že debutant Sam Querrey (39.) v piatok začne proti Rafovi, ktorý v tejto súťaži triumfoval v predchádzajúcich ôsmich dvojhrách (líder Američanov Andy Roddick však až v deviatich) a za ostatného 3,5 roka prehral na tehlovej múčke len raz. Líder renkingu ATP Entry zdolal Querreyho na US Open (6:2, 5:7, 7:6 /2/, 6:3) na tvrdom povrchu v štyroch setoch a má to v pamäti: "Bol to náročný zápas. Budem musieť hrať dobre." Následne Roddick (8.) nastúpi proti Davidovi Ferrerovi (bilancia 3:2 pre Španiela, hoci ešte nikdy nebojovali na najpomalšom podklade) motivovaný aj faktom, že v prípade úspechu sa vyrovná Andremu Agassimu na druhom mieste v národnom poradí podľa singlových úspechov v DP - mali by ich po 30. So 41 víťazstvami vedie John McEnroe. Búrlivákov brat Patrick McEnroe, kapitán výberu Spojených štátov, o absencii Blaka povedal: "James je fyzicky i mentálne vyčerpaný po náročnej letnej časti sezóny. Usúdil, že potrebuje prestávku, a my to rešpektujeme."

Zranenie ľavého ramena Boba Bryana spôsobilo, že za USA v daviscupovej štvorhre nebudú hrať renomované dvojičky (štatistika 14-2) po prvý raz od februára 2003. Mika Bryana proti Felicianovi Lópezovi a Fernandovi Verdascovi doplní dodatočne povolaný Mardy Fish. Američania majú v štatistike vzájomných zápasov navrch (5:3), ale Španieli, ktorých ako kapitán vedie Emilio Sánchez, pred vlastným publikom neprehrali od roku 1999, keď v Leride podľahli Brazílii s Gustavom Kuertenom 2:3. Odvtedy ťahajú šnúru 13 úspechov doma, resp. 15 na sypkom povrchu. Američania uspeli v 3 zo 4 ostatných duelov na antuke a v 4 z 5 v zahraničí. Nadal pred nedeľou stojí proti ich lídrovi Roddickovi 3:2. Na antuke si zatiaľ zmerali sily len vo finále edície 2004 DP v Seville, kde sa Malorčan, vtedy 51. v rebríčku, medzinárodne výrazne prihlásil o slovo štvorsetovým

Argentínu prahnúcu po premiérovej trofeji vyzve líder renkingu krajín podľa ITF Rusko

"Zborná" naposledy na juhoamerickej pôde výrazne prekonala očakávania, a to vo februári 2007 v Čile. Teraz sa pod taktovkou povestného stratéga, kapitána Šamila Tarpiščeva, pokúsi zaskočiť Argentínčanov. Domáci sa v Buenos Aires spoliehajú na skúseného Davida Nalbandiana a vychyteného mladíka Juana Martina Del Potra - držiteľ 4 tohtoročných titulov by sám sebe určite rád venoval darček k utorňajším 20. narodeninám. V ruskej nominácii sa z rôznych dôvodov neobjavili Michail Južnyj či Marat Safin, ale Nikolaj Davydenko a Igor Andrejev majú dostatok skúseností i renomé na prípadné presadenie sa.

Už začiatkom augusta sa zaprášilo po vstupenkách na Estadio Parque Roca. V Buenos Aires sa bude hrať pred tribúnami so 14 097 miestami. Argentínčania sú v semifinále tretíkrát za posledné štyri roky, ale ešte nikdy sa neradovali z celkového triumfu. Vo finále neuspeli v rokoch 1981 a predvlani v Moskve. Teraz túžia po revanši za tesnú prehru 2:3 z tvrdého povrchu v hale. V záverečnom štvrtom singli vtedy rozhodol Safin proti Josému Acasusovi. Celkovo Rusi vedú 3:1, z toho 2:1 v postsovietskej ére. Za kratší koniec ťahali vo štvrťfinále 2003 práve na antuke v argentínskej metropole, keď utrpeli debakel 0:5. Z terajších členov oboch kádrov sa dostali do akcie Nalbandian a Davydenko. Víťaz Masters Cupu 2005 triumfoval hladko 6:2, 6:2, 7:5. V rámci DP bol lepší aj v spomenutom finále 2006 (konkrétne 6:2, 6:2, 4:6, 6:4) a celkovo vedie nad svojím renkingovým susedom (7., resp. 6. miesto) - povzbudeným negatívnym výsledkom vyšetrovania sopotských korupčných podozrení - 5:3.

Del Potro síce v "šalátovej mise" ešte nepozná tlak domáceho prostredia, ale má lepšiu formu ako zostávajúci nominovaní - Agustin Calleri a Guillermo Caňas. Trinásty hráč rebríčka sa nedávno prebojoval do štvrťfinále grandslamových newyorských US Open (po 23 triumfoch bez prerušenia) a podľa terajšej výkonnosti vyčnieva aj nad Nalbandianom (pozoruhodná bilancia 8-0 v DP na tomto povrchu), ktorý sa od svojho júnového prieniku do semifinále na tráve v londýnskom Queen´s Clube aj pre zdravotné problémy ani raz nedostal za osemfinále. Calleri a Caňas disponujú v DP na antuke sumárnou bilanciou 17-2.

"Je to pre mňa ďalšia zaujímavá výzva," povedal Del Potro pre oficiálnu internetovú stránku Asociácie tenisových profesionálov ATP a dodal: "Davisov pohár je pre mňa na sklonku sezóny tým najdôležitejším." Andrejev, 19. v rebríčku, z pozície ruskej dvojky uznal: "Juan Martin má naozaj skvelú formu a na základe čerstvých výsledkov mu určite stúplo sebavedomie."

Hostitelia sa môžu pochváliť úctyhodnou šnúrou 12 úspechov doma (od prehry so Slovenskom v roku 1998). V DP zatiaľ dvakrát úspešné Rusko (2002, 2006) sa usiluje o tretie finále v rade a je lídrom v rebríčku krajín podľa Medzinárodnej tenisovej federácie ITF. Argentínskemu tímu dirigovanému Albertom Mancinim patrí 3. miesto za USA - historickým lídrom podľa počtu úspechov (32). Španielsko, ktoré okrem ročníka 2004 zažilo radosť už v sezóne 2000, figuruje na 4. priečke v aktuálnom renkingu štátov.

Federer opäť po Wawrinkovom boku

Z ôsmich barážových stretnutí pútajú najväčšiu pozornosť vystúpenia Švajčiarov aj s deblovými olympijskými šampiónmi z Pekingu Rogerom Federerom a Stanislasom Wawrinkom (1. a 9. v singlovom rebríčku) proti Belgičanom a atraktívny duel Britov vyzbrojených finalistom US Open 2008 Andym Murrayom na wimbledonskej tráve proti Rakúšanom, mínus Stefan Koubek či Werner Eschauer. Obrovskými favoritmi sú aj Chorváti, hoci bez Ivana Ljubičiča či Marina Čiliča (daviscupoví šampióni 2005 však stále majú k dobru Iva Karloviča a Maria Ančiča), proti Brazílčanom, resp. Čiľania s osvedčenom dvojicou Fernando González - Nicolas Massú v súboji s Austráliou bez Lleytona Hewitta zotavujúceho sa po operácii boku. Bez porovnateľného náboja sa uskutočnia zápasy Izrael - Peru, Holandsko - Kórejská republika a Rumunsko - India. Môžu však priniesť drámy typické pre túto špecifickú súťaž a mali by priniesť postupy domácich. Zo všetkých desiatich dvojíc, vrátane semifinálových, by triumf hostiteľov veľmi prekvapil len v jedinom prípade: Slovensko nemá v Bratislave čo stratiť proti Srbsku s Novakom Djokovičom. Šestnástku družstiev vo svetovej skupine 2009 popri štyroch semifinalistoch a oktete úspešnom v play off doplnia zdolaní štvrťfinalisti z apríla - Česko, Švédsko, Nemecko a Francúzsko.

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Davis Cup»Argentína a Španielsko favoritmi proti vlaňajším finalistom