Obe v olympijskom rekorde. V Riu museli udeľovať dve zlaté medaily

Plavkyne vo vzájomnej gratulácii. Obe v olympijskom rekorde, obe sú olympijskými víťazkami.
Plavkyne vo vzájomnej gratulácii. Obe v olympijskom rekorde, obe sú olympijskými víťazkami. (Autor: TASR/AP)
Sportnet|12. aug 2016 o 09:50

Američanka Simone Manuelová a Kanaďanka Penny Oleksiaková dohmatli zhodne v novom olympijskom rekorde 52,70 s. Obe sa v Riu de Janeiro zapísali do histórie.

RIO DE JANEIRO. Zlato na 100 m voľným spôsobom na OH 2016 v Riu de Janeiro získali Američanka Simone Manuelová a Kanaďanka Penny Oleksiaková zhodne v novom olympijskom rekorde 52,70 s.

Len šestnásťročná Kanaďanka získala v Riu už štvrtý kov, po dvoch bronzoch zo štafety a striebre zo 100 m motýlik, získala prvé brazílske zlato.

Manuelová je prvou Afroameričankou, ktorá získala zlato na OH v individuálnej plaveckej disciplíne.

Usporiadatelia museli udeliť dve zlaté medaily.
Usporiadatelia museli udeliť dve zlaté medaily. (Autor: TASR/AP)

"Je to úžasné. Nikdy by som ani nepomyslela na to, že to bude zlato. Simone si ho zaslúži tak isto ako ja. Znamená to pre mňa tak veľa," citoval server swimswam.com Oleksiakovú, ktorá tiež získala pre Kanadu prvé zlato v olympijskom bazéne za uplynulých 24 rokov.

Už v Barcelone 1992 sa to naposledy podarilo Markovi Tewksburymu na znakárskej stovke. "Nie je nič vzrušujúcejšie než vidieť úspech nastupujúcej generácie," podotkol pre CBC 48-ročný Tewksbury.

Druhá zlatá medailistka Manuelová po štvrtkovom nečakanom prvenstve na 100 m voľný spôsob schovala tvár do dlaní a rozplakala sa.

Američanka sa po historickom úspechu neubránila slzám.
Američanka sa po historickom úspechu neubránila slzám. (Autor: TASR/AP)

"Dúfam, že môžem byť inšpiráciou pre ostatných. Táto medaila pomôže priniesť nádej a zmenu v niektorých otázkach, čo teraz rezonujú vo svete. Plávala som tak rýchlo, čo mi sily stačili. Farba mojej pleti iba odzrkadľuje územie, odkiaľ pochádzam. Rada by som sa dožila dňa bez nálepky 'Simone, čierna plavkyňa'. Akoby skutočnosť, že som čierna, mala znamenať, že nie som schopná získať zlatú medailu," vyznala sa pre AP zo svojich pocitov 20-ročná Houstončanka.

V dramatickom finiši skončila tretia Švédka Sarah Sjöströmová. Prekvapujúco bez cenného kovu zostali sestry Campbellové z Austrálie. Bronte delilo od bronzu päť stotín, Cate prepálila úvod a napokon skončila až na šiestej pozícii.

Rozdiel v dohmate neodhalili ani kamery, ani časomiera. Olympijský rekord zaplávali zhodne.

100 m voľný spôsob - výsledky:

1. Simone Manuleová (USA) a Penny Oleksiaková (Kan.) 52,70 s, 3. Sarah Sjöströmová (Švéd.) +0,29, 4. Bronte Campbellová (Austr.) +0,34, 5. Ranomi Kromowidjojová (Hol.) +0,38, 6. Cate Campbellová (Austr.) +0,54, 7. Abbey Weitzeilová (USA) +0,60, 8. Jeanette Ottesenová (Dán.) +0,66

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Obe v olympijskom rekorde. V Riu museli udeľovať dve zlaté medaily