Angličania chcú odklad volieb prezidenta FIFA

SITA|31. máj 2011 o 12:35

Anglicko apeluje na Medzinárodnú futbalovú federáciu (FIFA), aby odložila na stredu plánované voľby prezidenta organizácie.

ZÜRICH. S výzvou vyrukovala Anglická futbalová asociácia (FA), ktorá sa už skôr vyjadrila, že sa hlasovania zdrží.

Odvtedy sa situácia zmenila v tom, že voľby majú iba jediného kandidáta - doterajšieho lídra FIFA Seppa Blattera. Jeho súper Mohamed bin Hammam odstúpil krátko pred tým, ako mu etická komisia FIFA v nedeľu zastavila činnosť pre obvinenie z podplácania voličov v kampani. Podľa výkonného riaditeľa FA Davida Bernsteina by mal dostať šancu súperiť s Blatterom "alternatívny reformný kandidát". Bernstein tiež spomenul "nedostatok transparentnosti a zodpovednosti vo vnútri FIFA" a oslovil ďalšie národné asociácie, aby jeho návrh na odklad volieb podporili a "vrátili procesu dôveryhodnosť".

"Vyzývame FIFA a žiadame ďalšie národné asociácie, aby podporili dve naše iniciatívy. Prvou je odklad volieb a návrat dôveryhodnosti tomuto procesu tým, že alternatívny reformný kandidát dostane možnosť uchádzať sa o post prezidenta. Druhý návrh spočíva v tom, aby bola menovaná odborná a nezávislá externá strana, ktorá odporučí kroky od zlepšenia riadenia, procedúr a práce štruktúr vo vnútri FIFA až k procesom, ktoré rozhodujú o členstve v organizácii," uviedol vo svojom vyhlásení Bernstein. Jeho návrh by muselo podporiť 75 percent z 208 delegátov kongresu.

Kritický postoj FA k voľbám prezidenta súvisí s neúspechom anglickej kandidatúry na usporiadanie MS 2018. Briti ako favoriti volieb získali v 1. kole tajného hlasovania 22-členného výkonného výboru FIFA iba dva hlasy a šokujúco vypadli z hry ako prví. Šampionát pridelili Rusku. Šéf kandidatúry David Triesman obvinil štyroch členov výkonného výboru FIFA, že požiadali o rôzne formy úplatku.

"Pre odklad hovoria dva vážne dôvody. Prvým je znepokojenie zo série obvinení voči členom výkonného výboru FIFA, pre ktoré je ťažké podporiť hocijakého kandidáta. Po druhé, existujú obavy z nedostatku transparentnosti a dôveryhodnosti vo vnútri organizácie, čo prispelo k súčasnej nelichotivej situácii. Udalosti posledných pár dní potvrdili náš názor," dodal Bernstein.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov