Andrej Čirák dnes trénuje v Košarovciach

Andrej Čirák.
Andrej Čirák. (Autor: pa)
Sportnet|17. okt 2015 o 00:00

V Humennom vyrástli stovky kvalitných futbalistov. Jedným z nich je aj Andrej Čirák.

Humenné má viac ako storočnú futbalovú tradíciu. Názvy klubu sa počas dlhých rokov menili, futbal v meste zažíval lepšie i horšie časy, vyrástli tu pod vedením kvalitných trénerov stovky futbalistov, ktorí so cťou hájili farby Humenného, ale aj iných miest. Jedným z nich je aj Andrej Čirák.

HUMENNÉ. „Už od ranej mladosti som chcel byť futbalista. Začínal som medzi najmenšími žiačikmi, potom postupne obliekal dres starších žiakov, mladšieho a staršieho dorastu. Nakoniec sa mi podarilo zakotviť v mužstve dospelých. Každý tréner ma priučil niečomu novému, predovšetkým narábaniu s loptou, kolektívnemu poňatiu hry a disciplíne,“ zaspomínal si na hráčske začiatky futbalu oddaný muž.

Aké boli jeho ďalšie cesty? Z kádra mužov narukoval na vojnu, zahral si za béčko Banskej Bystrice a časť vojenčiny ešte kopal v Liptovskom Mikuláši.

Keď vyzliekol „mundúr“, vrátil sa do Humenného. Futbalový čas plynul, prišla na rad zmena. A nebola jediná. Hral aj za Budkovce, Trebišov, Vranov nad Topľou, Sninu, Medzilaborce a futbalovú kariéru zakončil v Borove.

Trénerská dráha

Vyvstala otázka, čo ďalej.

„Keďže futbal mám rad, pokračoval som ako tréner. Začínal som v Hažíne nad Cirochou, kde som s chlapcami postúpil až do 5. ligy. Krátko som trénoval aj v Brekove, ktorý tiež okúsil krajskú súťaž. Prišla však ponuka z poľského Tarnowa. Za môjho dvojročného pôsobenia v tomto meste som s mužstvom zaznamenal iba dve prehry. Rok som ešte pôsobil v Nemecku, kde som trénoval U17 SV Laupheim.“

Svetobežníctvu bol koniec. Po návrate začal trénovať humenský dorast, s ktorým postúpil do II. ligy. Hneď nato už sedel na lavičke áčka dospelých.

Keď nastala organizačná a vlastnícka zmena v klube, nenašiel pochopenie ani spoločnú reč s vedením. Odišiel teda trénovať do neďalekého Ptičieho, ktoré hrávalo okresnú súťaž. Prvý rok pod jeho vedením skončili druhí, druhý rok rovnako druhí a až na tretí pokus postúpili do krajskej súťaže. Je pritom pozoruhodné, že v ročníku zaznamenali iba jednu remízu.

„Počas mojho pôsobenia v Ptičom sme nielen postúpili do 5. ligy, ale vyhrali tiež oblastný pohár a aj superpohár. Dvakrát sme vyhrali futbalový turnaj v Poľsku. Potom prišlo sklamanie. Počas letnej prestávky som sa dozvedel, že už so mnou nepočítajú. Futbalový život trénera je už raz taký. Mužstvo nerobí výsledky, tréner je prvý na rane i na rade. Má mužstvo úspechy, tiež to pre jeho kormidelníka z hľadiska istoty nemusí nič znamenať. Áno, viem, že funkcionári klubu majú právo voľby, preto im vlastne tento pre mňa dosť traumatizujúci krok nezazlievam.“

Zakotvil v Košarovciach

Momentálne trénuje v okresných majstrovstvách Košarovce. Tie sa v minulom súťažnom ročníku zachránili iba vďaka odstúpeniu Modry nad Cirochou zo súťaže.

„Prišiel som k tímu, ktorý nebol pre rôzne príčiny konsolidovaný. Doplnili sme ho skúsenejšími hráčmi, pracujeme na kondičnej i hernej stránke, na súhre jednotlivých radov. Postupne sa hra i výsledky mužstva zlepšujú. Máme postavenie v strede tabuľky a v oblastnom pohári sme sa prebojovali do semifinále.“

A čo humenský futbal? „Ak dovolíte, nebudem komentovať,“ zakončil náš rozhovor bývalý úspešný futbalista a súčasný tréner Andrej Čirák.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Sportnet na východe»Andrej Čirák dnes trénuje v Košarovciach