Alžírsko po remíze senzačne postúpilo do osemfinále

Alžírčania oslavujú postup.
Alžírčania oslavujú postup. (Autor: FOTO - SITA/AP)
Sportnet|26. jún 2014 o 10:59

Obrovskú radosť prežívali Alžírčania po historickom postupe do osemfinále majstrovstiev sveta. V pondelok nastúpia proti favoritovi MS - Nemecku.

((anketa))

MS vo futbale, H-skupina

Alžírsko - Rusko 1:1 (0:1)

Góly: 60. Slimani - 6. Kokorin.

Curitiba, Arena da Baixada, hlavný rozhodca: Cüneyt Cakir (Turec.)

Alžírsko: M´bolhi -Mandi, Belkalem, Halliche, Mesbah - Medjani Bentaleb - Feghouli, Brahimi (Yebda), Djabou (77. Ghilas) - Slimani (91. Soudani)

Rusko: Akinfejev - Kozlov, Berezuckij, Ignaševič, Kombarov Glušakov (46. Denisov), Fajzulin - Samedov, Keržakov (81. Kanunnikov), Šatov (67. Dzagojev) Kokorin

CURITIBA. Alžírsko senzačne postúpilo do osemfinále majstrovstiev sveta. Rusi síce strelili hneď v úvode gól, no potom nedokázali ohroziť súpera a viac bránili. Alžírčanom vystrieľal postup Slimani po chybe brankára Akinfejeva, ktorý zle vybehol na priamy kop.

Alžirčania postúpili do osemfinále MS prvý raz v histórii. Ich súperom bude v pondelok 30. júna jeden z hlavných favoritov turnaja - Nemecko. Alžírsko je v rebríčku FIFA na 22. mieste. Na svetovom šampionáte štartuje štvrtý raz (predtým - 1982, 1986, 2010).

Rusi na šampionáte nevyhrali ani jeden zápas. Získali dva body za dve remízy. Mužstvo pritom vedie najlepšie platený tréner sveta - Fabio Capello. Talian berie ročne 8,5 milióna eur.

Rusi sa ani tretíkrát po rozpade Sovietskeho zväzu neprebojovali do vyraďovacej fázy, predtým v rokoch 1994 a 2002 zostali tiež pred bránami osemfinále.

V osemfinále MS sú dva africké tímy. Okrem Alžíska postúpila aj Nigéra.

Povedali po zápase

Islam Slimani, útočník Alžírska: "Je to úžasný zážitok. Vybojovali sme postup a je to veľký úspech. Vybojovali sme ho pre celé Alžírsko, pre celú Afriku i pre všetkých moslimov."

Nabil Bentaleb, stredopoliar Alžírska: "Nemám slov. Je to výnimočné, úžasné. Nikdy sme sa nevzdali a verili sme v naše schopnosti. Sme mentálne silní a sme skutočný tím. Proti Nemecku to bude ťažké, je veľmi silné. Ale chceme vyhrať."

Fabio Capello, tréner Ruska: "Som sklamaný. Nechcem hovoriť o rozhodcoch, ale stále sú proti Rusku. Nechápem, prečo stále pískajú proti nemu. Aj dnes - mala sa kopať penalta v náš prospech, ale nekopala sa. Aj ďalšie verdikty boli proti nám."

Online:

88. minúta: Alžírčania hrajú v závere dobre takticky.

75. minúta: Slimani po súboji ostáva ležať na trávniku. Z ihriska ho museli vyniesť na nosidlách.

70. minúta: Keržakov po rýchlej akcii pálil iba na brankára.

60. minúta: Brankár Akinfejev zle vyskočil na center. Slimani v pohode trafil odkrytú bránku

Slimani - 1:1

slimaniii.gif

47. minúta: Brankár Mbuhlí výborne vyrazil Samirovovu strelu.

36. minúta: Striedajú sa útoky na oboch stranách, no žiadny tím si nevie vypracovať veľkú šancu.

30. minúta: Slimani mal veľkú príležitosť vyrovnať. Ale mieril vedľa

19. minúta: Ďalšia hlavička Kokorina minula bránku

14. minúta: Akinfejev skvele vykryl šancu Alžírčanov

6. minúta: Prvá akcia Rusov - gól. Kokorin mieril presne hlavou.

Kokorin - 0:1

rus.gif

CURITIBA. Zápas medzi Alžírskom a Ruskom s najväčšou pravdepodobnosťou rozhodne o druhom postupujúcom tíme zo základnej H-skupiny.

Účasť v osemfinále už majú istú Belgičania, Alžírsko má na svojom konte tri a Rusi jeden bod. Šancu na postup zo skupiny má aj Kórejská republika, ale tá by musela zvíťaziť vyšším rozdielom nad favorizovaným Belgickom.

Alžírčania sa výrazne priblížili k účasti medzi najlepšími 16 mužstvami po triumfe nad Kóreou. Po výbornom výkone zaznamenali víťazstvo 4:2 a v krajine na severe Afriky tak rozpútali futbalovú horúčku.

Alžírsko malo naposledy na dosah postup zo skupiny na MS 1982. Vtedy najskôr šokujúco zdolalo Nemecko 2:1, ale nohy mu potom podkoplo Rakúsko. To nechalo Nemcov v záverečnom zápase vyhrať 1:0, konečný výsledok posunul do ďalších bojov obe európske krajiny.

Po tomto dohodnutom zápase Medzinárodná futbalová federácia (FIFA) rozhodla, že záverečné stretnutia v skupinách sa budú začínať v rovnaký čas.

"Ľudia u nás doma často spomínajú na rok 1982. Veľká nespravodlivosť nás všetkých trápila ešte dlhý čas. My sme však nová generácia, máme blízko k postupu do osemfinále a určite nenecháme nikoho, aby nám ho zobral. Máme to vo vlastných rukách a ja verím, že uspejeme," povedal Feghouli.

Veľký podiel na úspechu má tréner Vahid Halilhodžič. Rodák z Bosny a Hercegoviny zasadol na alžírsku lavičku v roku 2011. "Medzi hráčmi je veľmi obľúbený. Vždy z nás dostane maximum a presne jeho potrebujeme. Niekoho, kto nás nenechá zaspať na vavrínoch," uviedol na adresu svojho kouča Feghouli.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Reprezentácie»MS vo futbale»Alžírsko po remíze senzačne postúpilo do osemfinále