Ako to vidím ja

28. jún 2007 o 00:00

Verím HeninovejTenis na tráve sa za posledných 10 - 15 rokov výrazne zmenil. Predtým zväčša dominovali hráčky, ktoré na dvorci útočili. Bol to boj, či sa servujúcej tenistke podarí zahrať prvý úder s okamžitým prechodom na sieť a na druhej strane prijíma

júcej hráčke zahrať dobrý return a následne obhodenie útočiacej súperky.

V súčasnom tenise na tráve sa hrajú normálne výmeny od základnej čiary. A aj keď sa hráčky snažia útočiť, je menej takých, ktoré chodia na sieť hlava-nehlava. Presadzujú sa tenistky s celodvorcovou hrou. Medzi ne určite patria: Heninová, Mauresmová, sestry Williamsové, Šarapovová. Všetky sú schopné hrať zozadu aj vpredu. Nehrajú s pocitom, že musia íst na sieť, ale vedia si urobiť bod aj zozadu alebo počkať na šancu, a nie zbrklo útočiť, ako to bývalo predtým.

Napríklad keď nastúpili proti sebe Navrátilová s Evertovou, tak bolo jasné, že ak sa hrajú viac ako tri údery zozadu, potom je bod s veľkou pravdepodobnosťou na strane Evertovej. V súčasnom tenise vie zozadu hrať každá hráčka. Servis a dobrý volej sú na tráve obrovskou výhodou.

Po antukovom turnaji Roland Garros je aj teraz mojou najväčšou favoritkou Justine Heninová. Z tenisového umenia vie všetko a je najvyrovnanejšou hráčkou.

Jej úder z bekhendovej strany na tráve takmer nevyskočí a hneď sa kĺže ďalej. A ak s ním zaútočí, súperka ju obhodí, lebo Belgičanka má výborné voleje. Vie využiť aj stopvolej, tzv. kraťas z voleja, ktorý na husto zarastených miestach za sieťou vyskočí minimálne. Justine vie servis poriadne roztočiť, na tráve loptička ešte zrýchli rotáciu a súperka má pocit, že po odskoku stále uteká preč od nej. Heninová zavše "vyženie" hráčku na druhej strane von z kurtu a potom má celý dvorec voľný na umiestenie nasledujúceho úderu.

Jediným jej mínusom je, že Wimbledon ešte nikdy nevyhrala. Myslím si však, že hráčka v jej postavení je psychicky natoľko silná, aby to pre ňu neznamenalo žiadny hendikep. Práve naopak ju to poženie za víťazstvom, ktoré ako jediné z grandslamových turnajov jej ešte chýba.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Ako to vidím ja