Aj zjazdárov straší finančná kríza

Jana Gantnerová
Jana Gantnerová (Autor: SITA)
Vojtech Jurkovič|12. jan 2009 o 22:20

Vo februári budú vo francúzskom Val d'Isere majstrovstvá sveta v zjazdovom lyžovaní. Slovenskú reprezentáciu straší aj neprípustná možnosť. Že tam bude chýbať.

BRATISLAVA. Finančná kríza neminie ani slovenský šport. Sú signály, že zo štátnych zdrojov dôjde na konto športových zväzov celoplošne o dvadsať percent menej peňazí ako v minulosti.

Lyžiarski funkcionári musia okrem svetového šampinátu vo Val d'Isere začiatkom roka zabezpečiť aj MS snoubordistov v Kórei.

Pretekári spia zadarmo

Vo Francúzsku na MS (3. - 15. 2.) sa ráta s účasťou 5 - 6 žien a dvoch mužov. Pretekárom, ktorí splnili kritériá Medzinárodnej lyžiarskej federácie (FIS), ubytovanie hradí organizátor. V našom tíme sú takí všetci.

Šéf Úseku alpských disciplín v novovytvorenej Slovenskej lyžiarskej asociácii Richard Magdolen má starosti, ako včas pokryť cestovné náklady a ubytovanie pre trénerov a realizačné tímy. Všetko musí byť zaplatené vopred, ide zhruba o sumu okolo pol milióna korún. „Čakanie je preto dosť stresujúce. Rezervované kapacity si domáci nenechajú prepadnúť. Verím, že všetky finančné operácie prebehnú včas a hladko," povedal R. Magdolen. Tréner našej slalomárskej jednotky Veroniky Zuzulovej Timotej je pokojný: „Náš tím má pre šampionát vyčlenenú účelovú dotáciu. Spolu s našimi sponzormi by sme mali všetko vykryť."

T. Zuzula bral posledné dva výpadky dcéry v slalomoch v Maribore i v Záhrebe športovo. „Keď sa na vás valí smola, nič nenarobíte. V žiadnom prípade nepodliehame panike. Veronika išla špičkové jazdy. Svojím spôsobom je lepšie vypadnúť po špicare do slalomovej žŕdky, ako prísť na trinástom či pätnástom mieste."

Po rebre prišli priedušky

Nepriazeň osudu nedala Veronike vydýchnuť ani po pretekoch. „Z Mariboru prišla s prechladnutými prieduškami. Berie antibiotiká, minimálne do piatka bude nútene oddychovať." Jej otec pripustil, že podvedome na ňu vplýva tlak zodpovednosti voči sponzorom i vlastnému postaveniu. V tomto smere sú vždy vo výhode početnejšie družstvá Rakúšaniek či Nemiek. Na svetovom šampionáte bude Zuzulovej robiť spoločnosť aj devätnásťročná Jana Gantnerová, dcéra našej úspešnej zjazdárky. Necelý mesiac po seniorskom šampionáte vo Val d'Isere ju čaká juniorský v Garmisch­Partenkirchene.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Aj zjazdárov straší finančná kríza