Hagara má jednotku s hviezdičkou, tanečníci sú na treťom kilometri maratónu

Tréner Vladimír Dvojnikov, Adam Hagara a šéf zväzu Jozef Beständig na ME v krasokorčuľovaní v Kaunase.
Tréner Vladimír Dvojnikov, Adam Hagara a šéf zväzu Jozef Beständig na ME v krasokorčuľovaní v Kaunase. (Autor: Slovak Figure Skating)
Titanilla Bőd|15. jan 2024 o 07:00

Šéf zväzu Jozef Beständig hodnotí vystúpenie Slovákov na ME.

KAUNAS. Najlepší výsledok slovenskej výpravy na majstrovstvách Európy v krasokorčuľovaní dosiahol Adam Hagara.

17-ročný pretekár sa umiestnil v Kaunase na 11. mieste, čo je najlepší slovenský výsledok v kategórii mužov od roku 2001, keď Róbert Kažimír bol na domácom šampionáte v Bratislave desiaty.

Ostatní slovenskí zástupcovia sa nedostali do voľných jázd: Vanesa Šelmeková obsadila 29. miesto, kým tanečný pár Mária Sofia Pucherová, Nikita Lysak skončil na 24. priečke.

Hagara urobil maximum

Prezident Slovenského krasokorčuliarskeho zväzu Jozef Beständig pred šampionátom veril, že by sa do finále mohli dostať všetci.

„Papierovo by na to mali, ale len Adam zvládol ten tlak. Treba však zohľadniť aj to, že celková úroveň pretekov bola vyššia ako minulý rok,“ začal svoje hodnotenie Beständig.

U Adama Hagaru je vidieť stúpajúcu tendenciu výkonnosti. Pred dvoma rokmi bol na ME v Tallinne 25., pred rokom v Espoo skončil 18.

„Adam získal nádherné 11. miesto. Nikto, ani tréneri, ani ja ako tímlíder a šéf zväzu nemáme absolútne jedinú výčitku. Urobil maximum. Latku má nastavenú vysoko, dlhodobo má správny prístup k tomu, že si má urobiť svoju prácu. Vie zvládať stres, v kritických momentoch dokáže predviesť to, čo vie,“ vyzdvihol Hagarov výkon Jozef Beständig.

Hagara získal celkovo 220,82 bodu, v krátkom programe si o tri stotiny vylepšil sezónne maximum a blízko k nemu bol aj vo voľnej jazde.

Celkové skóre by mu pred rokom stačilo na siedme miesto.

Ako autobus, presne na čas

Pred rokom šéf zväzu v súvislosti s Hagarom povedal, že z chlapca sa musí stať muž. Kde momentálne sa nachádza na tejto ceste najlepší slovenský krasokorčuliar?

„Ide ako autobus, presne na čas. Na každej zastávke sa nachádza presne vtedy, kedy tam má byť. Mení sa, prispôsobuje sa, dozrieva. Progres je jednoznačne vidieť,“ tvrdí Jozef Beständig.

Hagara by mal postupne zaradiť do svojich jázd aj štvoritý skok a popritom sa zlepšovať aj v druhej známke, teda v umeleckom prejave.

„Veľmi mu pomohla aj spolupráca s Jorikom Hendrickxom. V pohyboch je ladnejší, viac ovláda svoje telo,“ myslí si šéf zväzu.

Tri ďalšie podujatia

Hagaru v tejto sezóne čakajú ešte tri veľké podujatia: mládežnícka olympiáda, majstrovstvá sveta juniorov a majstrovstvá sveta seniorov.

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Krasokorčuľovanie»Hagara má jednotku s hviezdičkou, tanečníci sú na treťom kilometri maratónu