Smutný osud víťaza pohára. Skončil, pretože nemá peniaze

Ivan Mriška|4. nov 2020 o 13:00

Verí, že sa na futbalovú mapu vráti.

RUBRIKA - ZANIKNUTÉ KLUBY

Viete o podobnom klube, ktorý v minulosti podával zaujímavé výkony a teraz už z rôznych dôvodov nehráva? Dajte nám o ňom vedieť na futbalnet@sportnet.sk alebo na 0949014788 (whatsapp, viber)


NOVÁ POLHORA. V ročníkoch 2017/18 a 2018/19 suverénne ovládli Pohár ObFZ Košice. FK FC Nová Polhora ako jediný tím vyhral pohárovú súťaž na východe Slovenska dvakrát po sebe.

Klub bol blízko k historickému postupu do piatej ligy. Namiesto prieniku do krajskej súťaže však skončil.

„Nemali sme peniaze. Mužov sme preto do súťaže neprihlásili. Hrajú len žiaci,“ potvrdil šéf FK FC Nová Polhora Stanislav Lukačko.

Tím prepletaný ligistami

V jedenástke roka mal klub z Novej Polhory pravidelne vysoké zastúpenie. Opierať sa mohol o bývalých ligistov a reprezentantov Slovenska ako Štefan Toporčak, Ľubomír Gajdoš či David Rohal.

„Mali sme výborný tím. Je to škoda. Bez financií sa však futbal v dnešnej dobe robiť nedá. Obec nám schválila 3000 eur na rok, čo však nepostačuje. Potrebujeme na ročník minimálne 4500 eur. Mali sme aj pár drobných sponzorov, ktorí hradili občerstvenie po zápasoch. Vyše 1000 eur však chýbalo,“ opísal problémovú situáciu.

Šéf FK FC Nová Polhora - Stanislav Lukačko.
Šéf FK FC Nová Polhora - Stanislav Lukačko. (Autor: facebook)

Všetci futbalisti hrali v Novej Polhore bez nároku na honorár, preplácalo sa im len cestovné.

„Usilovali sme sa o navýšenie rozpočtu. Ale márne. Starosta by bol za, ale niektorí poslanci nesúhlasili. Apelovali, že nemáme hráčov z dediny. Reprezentovali však Novú Polhoru. Keď to skončilo, plakal som ako chlapec. Okolo futbalu robím cez 30 rokov,“ prezradil Lukačko.

„Je to na dlhé lakte. Každým rokom sme klubu navyšovali finančnú podporu, ale sme malá obec a rozpočet je obmedzený. Nedá sa to ťahať donekonečna,“ uviedol starosta Novej Polhory Anton Šimčák.

Problém so sponzormi

Hlavný muž obce má záujem, aby sa futbal v dedine hral aj naďalej.

„Zatiaľ fungujú žiaci. Pred minulou sezónou bola iniciatíva prihlásiť opäť aj mužov, ale situácia okolo pandémie to zabrzdila. Problém je so sponzormi. Verím, že sa to konečne rozbehne a nájdu sa partneri, aby sa mohlo u nás naplno hrať,“ dodal.

Po neprihlásení Polhory do súťaže sa jej hráči rozutekali do okolitých dedín. Podľa Lukačka bude preto vrátiť futbal do dediny komplikované.

„Neviem si to veľmi predstaviť. Ale ako sa hovorí, nikdy nehovor nikdy. Bol by som šťastný, keby sme opäť hrali. Bude to však náročné. Problémom je tiež nový prestupový poriadok. A museli by sme ísť od ôsmej ligy. Uvidíme,“ polemizoval o prípadnom opätovnom návrate šéf klubu.

Prísľubom priemyselný park

FK FC Nová Polhora vznikol v 70-tych rokoch a mnohým fanúšikom teraz futbal v obci chýba.

„Sme malá dedina, iné veci ako futbal sa tu nedejú. Teraz je u nás v nedeľu smutno. Pôsobili tu výborní hráči ako Petruška, Lukáč, Vilner, Toporčák, Gajdoš a Rohaľ. Ale žiaľ, skončilo to,“ uviedol skalný fanúšik Róbert Vengrín.

Dvojnásobní víťazi košického pohára.
Dvojnásobní víťazi košického pohára. (Autor: FK FC Nová Polhora)

V Novej Polhore majú nové ihrisko, no nemá po ňom kto behať.

„Pôsobia u nás aspoň žiaci, z ktorých by sme za pár rokov mohli zložiť mužský tím. Stavia sa tu priemyselný park, ktorý môže byť prísľubom financií do budúcna. Sledovať bývalých reprezentantov v našej dedine bola jedna báseň. Deti v nich mali veľké vzory. A teraz sa nemajú na koho prísť pozrieť. Preto ak nechceme prichádzať o talenty, potrebujeme mať aj A tím,“ uzavrel Lukačko.

Autor článku: Ivan Mriška



Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbalnet»Smutný osud víťaza pohára. Skončil, pretože nemá peniaze