Skromná Plavnica udivuje. Zvrchu sa díva aj na topfavoritov tretej ligy

Igor Dopirák|27. aug 2020 o 17:40

Bodov už má skoro toľko ako v nedohratej sezóne.

PLAVNICA. V športe rozhodujú čísla. Nie je to však exaktná veda, nedá sa v ňom všetko dopredu vyrátať. Jasným dôkazom je aj súčasný pohľad na tabuľku III. futbalovej ligy Východ.

S tým, že jej čelo budú okupovať Prešov, Lipany či Humenné sa rátalo od začiatku. Avšak to, že po piatich kolách bude prvé miesto patriť Plavnici, je veľké prekvapenie. Nič na tom nemení ani skutočnosť, že využila vcelku priaznivý žreb a napríklad Humenčania majú na konte o jeden zápas menej.

Klub z poldruhatisícovej obce v Staroľubovnianskom okrese funguje v oveľa skromnejších, až provinčných podmienkach v porovnaní s topfavoritmi najvyššej regionálnej futbalovej súťaže.

Prioritou Plavnice je zakaždým predovšetkým zabezpečenie si odstupu od zóny vypadnutia. V úvode sezóny 2020/21 je všetko inak.

Základom je prístup a dobrá partia

„Keď sme začínali ročník, nikto nepredpokladal, že úvod nám vyjde nad očakávanie. Je to podložené poctivou prácou, prístupom i účasťou hráčov na tréningoch. A určite aj nejakou hernou kvalitou. Teším sa aj za chlapcov a dúfam, že nám séria vydrží čo najdlhšie,“ vraví tréner FK Družstevník Plavnica Ľubomír Puhák.

Priznáva, že aj tamojší futbaloví priaznivci sú prekvapení z toho, že „skromná Plavnica je pred klubmi, ktoré majú úplne iné podmienky“. Podobné úvahy by zrejme pred sezónou vyvolali ironické úsmevy.

„Ambície po minulé roky neboli hrať v hornej polovici tabuľky, zvyčajne sa klub zachraňoval. Som však víťazný typ trénera a s chlapcami sme si 'sadli'. Musím ich pochváliť za prístup, sú dobrá partia a ťahajú za jeden koniec povrazu. Káder sme vhodne doplnili, noví hráči zapadli tiež,“ pochvaľuje si Puhák, ktorého teší aj doterajší herný prejav mužstva.

Tréner Plavnice Ľubomír Puhák.
Tréner Plavnice Ľubomír Puhák. (Zdroj: Korzár, Autor: Róbert Andrejov)

„Okrem zápasu s Krompachmi sme si v každom vytvorili dosť šancí, čo je super. Päť zápasov máme za sebou, teraz nás čaká blok ďalších piatich, kde sa ukáže, ako na tom sme,“ pozerá sa smerom dopredu plavnický kouč.

Ostrý test príde už túto sobotu. Kým doposiaľ sa Plavnica konfrontovala so súpermi podobnej váhovej kategórie, najbližšie sa predstaví v neďalekých Lipanoch.

„Každý zápas je ťažký, aj tie doposiaľ boli také. Lipany majú svoju kvalitu i dobrého trénera. Bol som sa na nich pozrieť a určite to bude súper z rangu tých silnejších. Spolu s Humenným a Prešovom sa pobijú o postup,“ prognózuje bývalý ligový hráč Tatrana, ktorý v metropole Šariša býva aj v súčasnosti.

Káder je úzky. Pracujú s tým, čo majú

V čase, keď predchádzajúcu sezónu stopol koronavírus, mali futbalisti Plavnice po sedemnástich kolách na konte pätnásť bodov a patrilo im trináste miesto. Teraz už po úvodných piatich zápasoch majú bodov trinásť.

Pozoruhodné je to o to viac, že žiadne hráčske zemetrasenie sa na severe východného Slovenska v lete nekonalo. Hráčska kostra zostala prakticky rovnaká.

„Káder je úzky. Prial by som si ho doplniť aspoň o dvoch-troch hráčov, ale momentálna finančná situácia nám to nedovoľuje. Pracujeme s tým, čo máme,“ berie situáciu realisticky Puhák.

Za výraznú posilu označil Matúša Perháča, ktorý prišiel zo Starej Ľubovne. Ten sa ale naposledy zranil a jeho štart v najbližšom zápase je otázny. Pribudli tiež Lukáš Križanovský a mladý ruský legionár Alexej Šľachov, ktorý hrával v doraste FC Košice, po dlhodobej absencii sa do tímu vrátil Ján Tináth.

Zatiaľ plnia plán. Nehrať o záchranu

Súčasná tretia liga je súťaž, kde vládnu pomerne veľké rozdiely. V Plavnici je to postavené na čírom amaterizme, zanietenosti a láske k futbalu.

„Nemôžeme sa porovnávať s mužstvami, kde majú hráči zmluvy a podmienky neporovnateľne lepšie. My trénujeme trikrát do týždňa, v pondelok býva regenerácia v Ľubovnianskych kúpeľoch. Máme všetko, čo potrebujeme, s materiálnym zabezpečením problém nie je. K dispozícii je vedľajšie ihrisko a spolupracujem aj s kondičným trénerom. Čo sa týka finančných záležitostí, každý hráč to má nejakým spôsobom dohodnuté, ja ako tréner sa do týchto vecí nemiešam,“ priznáva Ľubomír Puhák.

Po sezóne je naplánovaná veľká reorganizácia regionálnych súťaží. V novovzniknutej tretej lige bude účinkovať desať tímov z východu republiky. Pre zisk miestenky je v aktuálnom ročníku potrebné hýbať sa v prvej polovici tabuľky. To sa pôvodne zdalo byť pre Plavnicu priveľké sústo.

Neprehodnotili v klube po vydarenom vstupe svoje ambície?

„Vzhľadom na situáciu vo svete ohľadom korony išlo veľa mužstiev do sezóny s tým, čo to prinesie po finančnej stránke. Dôležité sú podielové dane, keďže hlavným ťahúňom sú obec a starosta. Ak budeme v tabuľke hore, určite to budeme zvažovať. Veľké ciele sme si vopred nedávali, ale nechceli sme hrať o záchranu. Zatiaľ sa nám to darí,“ dodal 49-ročný kormidelník.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbalnet»Skromná Plavnica udivuje. Zvrchu sa díva aj na topfavoritov tretej ligy