Má len 19 a už chytá za USA. Štrbák je skvelý priateľ, hovorí supertalent Augustine

Trey Augustine.

Má len 19 a už chytá za USA. Štrbák je skvelý priateľ, hovorí supertalent Augustine

Trey Augustine. (Autor: TASR/TT via AP)
Trey Augustine.
Trey Augustine. (Autor: TASR/TT via AP)
Šimon Čop|16. máj 2024 o 14:30

Trey Augustine je devätnástym brankárom-tínedžerom v dejinách majstrovstiev sveta.

OSTRAVA. Je pokojný a ničím ho nerozhodíte. O hráčoch ako Tkachuk či Pospíšil sa vraví, že sú iní na ľade a iní mimo neho. O tomto talente sa to však povedať nedá. 

Američania majú na majstrovstvách sveta v Ostrave momentálne dvoch brankárov. Po zranení Alexa Lyona zostali s tímom Alex Nedeljkovic a Trey Augustine. 

Druhý menovaný je obrovským talentom. Aj pre spomínaný pokoj a rozvážnosť - pre novinárske senzácie je nepoužiteľný, no práve takého chcete mať brankára. A keď to zvláda už v 19 rokoch, niet divu, že dostáva na svoj vek výnimočné príležitosti.

Predsa len sme však z neho dostali emóciu - úsmev. Vyčarila mu ho otázka na jeho klubového spoluhráča, slovenského obrancu Maxima Štrbáka.

Štrbák je dobrý obranca 

S tým spolu hrávajú za Michigan State University v univerzitnej NCAA. 

“Je to skvelý chlapík a dobrý priateľ. K tomu je aj naozaj dobrý obranca,” hovorí Augustine o Štrbákovi. 

“Trávime spolu veľa času. Aj on v poslednej sezóne naberal skúsenosti z reprezentačných stretnutí, môžeme sa spolu o ne deliť, navzájom sa učiť a posúvať sa.” 

Kenneth James Augustine III, ako znie jeho celé meno, je brankárskym prospektom Detroitu Red Wings. V roku 2023 bol draftovaný zo 41. pozície ako tretí brankár po Slovákovi Adamovi Gajanovi a Čechovi Michaelovi Hrabalovi.

Prvá sezóna po drafte zatiaľ ukázala, že si “červené krídla” vybrali dobre. Augustine odchytal úchvatné juniorské majstrovstvá sveta a v NCAA bol napriek veľmi mladému veku vyhlásený za najužitočnejšieho hráča pri zisku titulu v konferencii. 

A keď sa naňho spýtate skautov, zaručene budú pri opise jeho štýlu opakovať slovo “pokoj”. Z mladíka priam vyžaruje. 

Devätnásty v dejinách 

Pri brankároch býva symbolom kvality a vyzretosti. Nie je náhoda, že sa Augustine dostal na seniorské majstrovstvá sveta už ako 19-ročný. 

“Je to veľká pocta, dostať sa do tohto tímu a hrať zaň v zápasoch. Som veľmi vďačný za to, čo pre mňa zväz doposiaľ urobil,” povedal.

Američania si ho už roky pripravujú ako reprezentačného brankára.

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»MS v hokeji 2024»Má len 19 a už chytá za USA. Štrbák je skvelý priateľ, hovorí supertalent Augustine