Hokejová Čína stále chutí. Cehlárik o Slafkovskom: Je skvelé vidieť, ako sa zlepšuje

Juraj Slafkovský v prípravnom zápase proti USA.
Fotogaléria (27)
Juraj Slafkovský v prípravnom zápase proti USA. (Autor: TASR)
Nikola Baďová|7. máj 2024 o 22:25 (aktualizované 8. máj 2024 o 08:41)

Po zápase zverejnili finálnu nomináciu.

BRATISLAVA. Slováci majú za sebou generálku pred majstrovstvami sveta v hokeji.

Zápas plný hokejových hviezd z NHL si prilákal množstvo fanúšikov, medzi ktorými boli i mladí reprezentanti Slovenska do osemnásť rokov. 

V čom boli Američania v poslednom prípravnom zápase lepší? Dali šesť gólov a my iba dva,“ stručne zhodnotil Juraj Slafkovský. 

Herná pohoda

Zverenci Craiga Ramsayho hýrili v úvode stretnutia aktivitou. Vypracovali si množstvo príležitostí, ktoré rozvášnili vypredaný štadión. 

Američania však ukázali, že hokej sa dá hrať aj jednoducho a strelili dva rýchle góly. 

Slováci zápas vyrovnali zásluhou Juraja Slafkovského a Petra Cehlárika. 

Fotogaléria zo zápasu Slovensko - USA v príprave na MS v hokeji 2024

Po dvoch rokoch sa v slovenských dresoch objavila na ľade formácia Slafkovský-Hrivík-Cehlárik a bolo vidieť, že chémia, ktorá medzi nimi zapôsobila na zimnej olympiáde v čínskom Pekingu, je späť. 

Elitný útok strelil oba slovenské góly, viackrát dokázal súpera točiť v útočnom pásme, vypracoval si šance.

„S chalanmi sa mi hralo dobre. Sú to dobrí hráči. Z mojej strany je veľa vecí, ktoré môžem vylepšiť. Stratil som veľa pukov, vymýšľal som somariny. Začína sa však turnaj a tam musíme byť všetci pripravení na sto percent. Každá chyba stojí veľa a počíta sa,“ uviedol Slafkovský. 

VIDEO: Juraj Slafkovský a jeho gól v zápase Slovensko - USA

„Je skvelé vidieť, ako Juro sa zlepšuje a aký je silný s pukom v útočnom pásme, čím nám otvára možnosti,“ pochválil spoluhráča Cehlárik. 

„Juro je veľmi silný na puku, je na ňom vidno herná pohoda. Čím viac sa budeme zohrávať, tak to bude lepšie,“ pridal sa kapitán výberu Tomáš Tatar. 

Zbytočné nahrávky

Z vyrovnaného stavu sa však tešili iba dve minúty, keď americký útočník nachytal slovenského brankára Samuela Hlavaja. 

„Dve tretiny sme hrali vyrovnanú partiu. Američania boli prekvapení z toho, ako sme do zápasu nastúpili. Škoda, že po vyrovnaní sme rýchlo inkasovali tretí gól. Myslím, že to bola perfektná previerka s výborným súperom.

Mne osobne sa nehralo príliš dobre. Ráno som sa nezobudil v pohode, akoby na mňa niečo liezlo, trošku som sa vytrápil,“ prezradil Tatar. 

V záverečnej tretine sa Slováci márne snažili prekonať amerického brankára. Sľubné situácie častokrát prekombinovali zbytočnou nahrávkou. 

„Mali sme niekoľko náznakov prečíslenia, ale zbytočne sme hľadali prihrávku, to je také naše... Craig nám prízvukuje, aby sme viac strieľali, lebo nikdy nie je zlý nápad vystreliť na bránku a potom doraziť puk do brány. 

Bolo super vidieť úroveň, na akej hrajú Američania a na šampionáte spravia ešte krok vpred. Nám to nastavilo dobré zrkadlo, ukázalo, na čom ešte musíme popracovať,“ hodnotil Cehlárik. 

VIDEO: Cehlárik, Tatar a Slafkovský

Američania v závere strelili ďalšie tri góly a tešili sa z víťazstva 6:2. 

Dokázali držať krok

Tréner Craig Ramsay našiel napriek prehre aj pozitíva. „Slaf (Juraj Slafkovský) strelil pekný gól a jeho formácia si vypracovala niekoľko šancí. 

Dobre zapadli do tímu noví obrancovia, ktorí vo viacerých momentoch eliminovali súpera, ale viacero hráčov pôsobilo unavene. V piatok sa pre nás začína tvrdá práca,“ povedal po zápase pre JOJ Šport. 

„Dve tretiny sme odvádzali dobrú robotu, vyhrávali sme súboje. Aj napriek tomu, že kvalita Američanov bola nepopierateľná, tak sme s nimi držali krok. V tretej tretine sme už spravili zopár chybičiek, ktoré súper potrestal a to nás dostalo dole. 

Poznáme kvalitu prvého útoku, ale aj ostatné formácie, si vypracovali aspoň jednu šancu. Ani na šampionáte to nebude len o jednej formácii, rozhodnúť môže ktorákoľvek,“ dodal asistent trénera Peter Frühauf. 

Čo treba pred začiatkom šampionátu zlepšiť? 

„Treba viac strieľať na bránu, najmä v poslednej tretine. Sú to maličkosti, ktoré musíme zlepšiť do turnaja,“ povedal Slafkovký. 

Čierny Peter

Po zápase zverejnil prezident Slovenského zväzu ľadového hokeja, Miroslav Šatan, finálnu nomináciu. Figurujú v nej traja brankári, osem obrancov a štrnásť útočníkov. 

Čierny Peter ostal v rukách obrancu Rayena Petrovického a útočníkov Róberta Lantošiho a Samuela Takáča.

„Za sedem rokov čo robíme s Craigom, toto bolo najťažšie rozhodovanie v posledný deň. V príprave malo veľa hráčov aj dobré ofenzívne čísla, ale tým že prišlo aj veľa hráčov zo zámoria, tak sa viacerí hokejisti z európskych klubov nedostali do nominácie.

Nechceli sme aby hráči, ktorí sú zvyknutí hrať v prvých dvoch útokoch, boli v pozícii náhradníkov," komentoval záverečnú nomináciu Šatan. 

V tíme sú dvaja nováčikovia. Na veľkom turnaji ešte nikdy nehral obranca Andrej Golian a útočník Martin Pospíšil dokonca čaká na premiéru v seniorskej reprezentácii.

Útočník Miloš Kelemen sa pripojí k reprezentácii v stredu, keď sa tím presúva do Ostravy, kde odohrajú Slováci zápasy B-skupiny. Na prvý duel nastúpia v piatok o 16.20 proti Nemecku.

Nachádzate sa tu:
Domov»MS v hokeji 2024»Hokejová Čína stále chutí. Cehlárik o Slafkovskom: Je skvelé vidieť, ako sa zlepšuje