Nový MacKinnon i české supertalenty. Toto je 10 najväčších hviezd MS do 18 rokov

Tomáš Galvas.
Tomáš Galvas. (Autor: SITA/AP)
Samuel Tirpák|24. apr 2024 o 12:00

Viacerých v zozname čaká draft až o rok či dva.

ESPOO, VAANTA. Vo štvrtok 25. apríla sa vo Fínsku začínajú hokejové MS hráčov do 18 rokov 2024. Mladíkom nepôjde iba o dobrý tímový výsledok, ale aj o predvedenie svojich schopností pred hľadačmi talentov.

Majstrovstvá tejto vekovej kategórie sú skautingovou klasikou. Pozorne sledujú všetkých, avšak asi najviac tie najznámejšie mená, ktoré sa na turnaji ukážu a môžu zabojovať o popredné priečky na drafte.

Kto je Samuel Tirpák

Skaut a expert na mladých hráčov, momentálne pôsobiaci aj v zámorskom portáli FCHockey. Jeho hlavným zameraním je skauting Čechov, Slovákov, a zvyšku strednej a západnej Európy. Patrí medzi zakladajúcich členov projektu Oh my Hockey.

V našom výbere najväčších hviezd šampionátu sme si vybrali top prospekty pre nasledujúce tri drafty. Mali by sme od nich vidieť špičkové výkony hnané veľkou motiváciou, keďže tento turnaj a pravidelný Hlinka Gretzky Cup sú pre nich najväčšie príležitosti sa ukázať skautom na medzinárodnej úrovni.

V rebríčku desiatich hráčov MS do 18 rokov, ktorých odporúčame sledovať, sú traja Kanaďania, dvaja Fíni, dvaja Američania, dvaja Česi a Švéd.

Konsta Helenius (útočník, Fínsko)

Helenius je jeden z najlepších útočníkov pred draftom 2024 a mal by patriť k hráčom, ktorí budú dominovať na tejto úrovni.

Je to hráč, ktorý hrá v prvej formácii play-off tímu fínskej Liigy a už stihol debut v seniorskom národnom tíme. Na pozícii prvého centra odohral tri úžasné zápasy.

Je fyzický, je zodpovedný, je rýchly a najmä inteligentný vo všetkých smeroch. Na Heleniusovi sa mi veľmi páči to, ako vie perfektne čítať útočné pásmo a ako je kreatívny s pukom. Očakávam, že bude patriť medzi najvyťaženejších útočníkov turnaja minutážou i počtom situácii, v ktorých sa objaví.

Patrí k mojim osobným favoritom na zisk ceny pre najužitočnejšieho hráča turnaja spolu s Kanaďanom Gavinom McKennom. Patrí k sedmičke najkvalitnejších hráčov pred budúcim draftom.

VIDEO: Asistencia Konstu Heleniusa

Aron Kiviharju (obranca, Fínsko)

Kiviharju je do istej miery nečakané meno na zozname. Od októbra minulého roka nehral pre zranenie a dostať sa do formy po takej pauze je náročné, avšak v prípravných dueloch ohromil.

Bol to presne ten Kiviharju, ktorého ešte minulý rok považovali za jedného z najlepších prospektov pred draftom 2024. Ak majú Fíni doma uspieť, výraznou mierou sa o to pričiní.

Kiviharju je menší obranca, ktorý rád drží puk na hokejke, rád s nim korčuľuje a je kľúčom k rýchlym protiútokom z vlastného pásma. Uvidí sa, či zvládne tempo celého šampionátu, pretože z kondičnej stránky ešte môže mať po dlhej maródke medzery.

Mal by byť najvyťažovanejším hráčom domáceho tímu a zrejme sa stane najproduktívnejším obrancom na turnaji.

Cole Eiserman (útočník, USA)

Eiserman zatiaľ dokazuje, čo sa nepodarilo ani Wayneovi Gretzkému, Mariovi Lemieuxovi, Connorovi McDavidovi a ďalším. V každej sezóne vo svojej doterajšej kariére pred draftom má priemer gól na zápas alebo vyšší.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Reprezentácie»Nový MacKinnon i české supertalenty. Toto je 10 najväčších hviezd MS do 18 rokov