Rozhodli diskutabilné vylúčenia a smrteľné presilovky. Slováci hlásia: Ideme si po medailu

Radosť slovenských hokejistov v semifinálovom zápase Slovensko - USA na MS v hokeji hráčov do 18 rokov.
Fotogaléria (17)
Radosť slovenských hokejistov v semifinálovom zápase Slovensko - USA na MS v hokeji hráčov do 18 rokov. (Autor: Andreas Robanser / Puckfans.at)
Šimon Čop|4. máj 2024 o 17:37

V semifinále USA - Slovensko padol historický rekord MS do 18 rokov.

ESPOO. Reparát nevyšiel. Slováci ani v roku 2024 nepostúpia do finále majstrovstiev sveta do 18 rokov.

V semifinále ich vyradili hlavní favoriti turnaja. Američania súperovi nedali veľkú šancu zvíťaziť, vyhrali jasným výsledkom 7:2, podobným, akým to dokázali vlani.

Slovákov tak po roku opäť čaká boj o bronzovú medailu. Buď si zahrajú proti Kanade, ktorej pred rokom v tomto súboji podľahli 3:4 po predĺžení, alebo proti Švédsku.

Na tento duel by sa radi naladili tesnejším výsledkom, avšak dokázali, že sa nestratia ani proti favoritovi. Hoci Američania vyhrali o päť gólov, toto stretnutie bolo výkonnostne omnoho tesnejšie než to z úvodu skupinovej fázy.

"Som hrdý na chalanov, ako bojovali, ako sa zomkli jeden za druhého a dali do toho všetko," zhodnotil pre Hockey Slovakia tréner Martin Dendis.

Brzdou diskutabilné vylúčenia

Slovenskí mladíci dokázali s topfavoritmi držať krok asi polovicu zápasu. Dovtedy bol duel herne vyrovnaný.

Potom však za stavu 3:1 pre USA tvrdo zasiahol Straku hviezdny Cole Eiserman. Arbitri jeho zákrok posúdili po prezretí na videu ako čistý, hoci sa jeho slovenský súper dlho a ťažko zdvíhal z ľadu. Naopak, Tomíkovi, ktorý mu tvrdosť išiel oplatiť, udelili dvojminútový trest.

Vtedy Američania odskočili na rozdiel troch gólov a už si stretnutie bez väčších problémov ustrážili. Pomohli si viacerými presilovkami, v početných výhodách udreli až tri razy.

Fotogaléria zo zápasu Slovensko - USA (semifinále MS v hokeji do 18 rokov)

Trojgólové americké vedenie je vec, s ktorou si doposiaľ neporadil nikto. Slováci ho oddialili, ako najviac mohli. Podľa kouča Dendisa sa o vylúčeniach dá diskutovať.

"Vedeli sme, že Amerika sa snaží na každého súpera vybehnúť, dať pár gólov a potom si kontrolovať zápas. Sme radi, že sme ten prvotný tlak ustáli a šli sme za otvoreného skóre do druhej tretiny.

V tej nás ubrzdili diskutabilné vylúčenia a zároveň Amerika ukázala kvalitu vo svojich presilových hrách," okomentoval tieto momenty.

Presilovky skolili Slovákov

Práve presilovky boli americkou najsilnejšou zbraňou. Zhodli sa na tom všetci.

Podľa Adama Nemca to bol hlavný dôvod amerického víťazstva: "Bol to veľmi ťažký zápas. Prvú tretinu sme im siahali na päty. Keď sme znížili na 1:2, mali sme veľa šancí vyrovnať, ale, bohužiaľ, Amerika prebrala zápas v druhej tretine vďaka presilovkám."

Góly následne zlomili odhodlanú partiu a prejavilo sa to na ľadovej ploche, na ktorej bol favorit čoraz dominantnejší.

"Boli sme veľmi nedisciplinovaní a už nebola emócia na striedačke taká, aká by mala byť. Odvtedy to išlo dole vodou," dodal Tomáš Chrenko.

Práve on a Nemec strelili jediné slovenské góly v tomto dueli.

Chcú hrať ako tím

Ani prehra 2:7 však Slovákom neuberá na odhodlaní. Nepripúšťajú si, že dnešný výsledok ovplyvní ich zajtrajší výkon.

"Čaká nás posledný zápas o bronzovú medailu a dáme do toho všetko. Urobíme maximum pre to, aby sme ju doniesli domov," vyhlásil Dendis.

Receptom je podľa Tobiasa Pitku tímovosť. "Ak budeme hrať ako tím, jeden za druhého, môžeme poraziť kohokoľvek," vyjadril sa.

Najmladší tím šampionátu mohol len prekvapiť už vo štvrťfinále. Raz sa im to podarilo a v nedeľu budú chcieť senzáciu zopakovať, zvlášť potom, čo vlani ušla Slovákom medaila tesne až v predĺžení zápasu o bronz.

"Musíme hodiť za hlavu tento zápas aj výsledok a pripraviť sa na to. Bude to posledný zápas našej sezóny a naozaj do toho dáme všetko," sľubuje Nemec.

A Chrenkovi, ktorý sa na boj o tretie miesto naladil presným zásahom v poslednej minúte semifinále, sa pri pomyslení na duel o tretie miesto až rozžiarili oči.

"Mali sme aj dobré momenty. Treba ich preniesť do zajtrajšieho zápasu a ideme si po medailu," hovorí.

Ktorého súpera by si prial?

"To je jedno, lebo porazíme toho aj toho," odpovedal s lišiackym úsmevom.

Najväčšími ťahúňmi mladšie ročníky

Za najlepších hráčov Slovenska na turnaji boli vyhlásení útočníci Tomáš Pobežal a Tobias Tomík a obranca Luka Radivojevič. V semifinále nebodoval ani jeden z nich.

Ani jeden z nich pritom nie je v preddraftovom ročníku, ktorý ich čaká až od tejto, resp. nasledujúcej jesene. Pobežal s Radivojevičom majú 17, Tomík iba 16 rokov.

Zadák Radivojevič je aktuálne najproduktívnejším Slovákom na turnaji. Neskóroval, no prihral na šesť gólov. Odohral pritom o duel menej ako jeho spoluhráči.

O bod menej majú Pobežal a Tomík, pričom Pobežal strelil štyri góly ako najlepší strelec mužstva. Všetky nasúkal do nórskej siete v poslednom skupinovom zápase.

Padol historický rekord

V semifinálovom stretnutí bol zlomený významný historický rekord.

Americký útočník James Hagens nazbieral v šiestich stretnutiach na šampionáte už 22 bodov za 9 gólov a 13 asistencií. Prekonal tak platný rekord v produktivite na MS do 18 rokov, o bod porazil Nikitu Kučerova, najproduktívnejšieho hokejistu poslednej sezóny NHL.

"Vidieť svoje meno v tejto spoločnosti je skvelé, veď práve títo hráči sú pre mňa inšpiráciou. Na tých hokejistov sa s údivom dívate v televízii a teraz ste medzi nimi. Avšak to nie je najvyššia méta, najvyššia je získať zlatú medailu," vyjadril sa nový rekordér.

Američania vedia, že obhajoba titulu bude náročná. Zahrajú si proti súperovi, s ktorým ešte na tomto šampionáte nemajú skúsenosť.

"Bude to šialené. Ale ktokoľvek bude naším súperom, budeme pripravení. Potrebujeme si oddýchnuť a nachystáme sa na to," povedal pred posledným zápasom na turnaji Cole Hutson.

VIDEO: Zostrih semifinále USA - Slovensko na MS do 18 rokov 2024

Zlom po tvrdom bodyčeku

Slováci tento zápas nezačali tak úspešne ako štvrťfinále. Boli to oni, kto ako prvý inkasoval, dokonca predtým, než by súperovho brankára ohrozili čo i len jednou strelou.

Favoritov poslal do vedenia Teddy Stiga. Pred bránkou si ho nepokryli slovenskí obrancovia, skóroval z dorážky.

Slováci sa postupne viac dostali do hry, čo podporili zaujímavými útokmi. V 7. minúte si Pobežal dokonca vypýtal faul, no Slováci nevyužili prvú presilovku v zápase.

Lekciu, ako hrať početnú prevahu, im Američania predviedli v 13. minúte. Eiserman potrestal hákovanie Chovana, skóroval v podstate do prázdnej bránky potom, čo jeho spoluhráči kombinačne vyšachovali súperovu defenzívu.

Slováci však nezložili zbrane. Na rozdiel od úvodného duelu tentoraz prekonali zámorského brankára. Pitkovu strelu v 13. minúte dorazil Adam Nemec, brat Šimona Nemca.

Ďalší priebeh tretiny bol vyrovnaný. Šance boli na oboch stranách a v závere Američania nevyužili šancu dať gól do šatne, keď bol Svrček vylúčený za nedovolené bránenie v útočnom pásme. Sekundu pred koncom úvodného dejstva sa za roztržku pred americkou bránkou nechal vylúčiť Bednarik.

Aj začiatok druhej dvadsaťminútovky patril Amerike. Na 3:1 zvýšil v čase 22:53 svojím prvým gólom na šampionáte Max Plante.

Potom prišiel zlomový moment. V strednom pásme po odohratí puku tvrdo a nečakane zasiahol Andreasa Straku Cole Eiserman. Po jeho bodyčeku zostal Straka ležať na ľade a spoluhráča si šiel zastať Tobias Tomík. Rozhodcovia však po prezretí videa posúdili Eisermanov "hit" ako čistý, no Tomíka vylúčili za hrubosť.

Tento verdikt nahral Američanom, ktorí boli v presilovkách excelentní. Túto využil Cole Hutson, ktorý proti Slovákom skóroval aj v prvom zápase.

Po tomto presnom zásahu nastala v slovenskej bránke zmena. Martin Haronik však taktiež nevydržal dlho na nule, už po necelých piatich minútach ho prekonal Skahan.

Do konca tretiny už gól nepadol napriek presilovej hre Slovenska. Do šatní sa šlo za v podstate rozhodnutého stavu 5:1.

Naši si nevedeli dať rady s presilovkou Američanov. Už po niekoľkýkrát sa to potvrdilo po 33 sekundách od úvodu tretieho dejstva, keď opäť zostal na pravej strane voľný najväčší strelecký talent súčasnosti Eiserman a strelil šiesty gól obhajcov titulu.

Slovenskí hokejisti márne hľadali dôvod na radosť. Ich zármutok sa ešte prehĺbil, keď do mantinelu bolestivo narazil Straka a s bolestivou grimasou sa držal rameno. Dlho sa dvíhal, až opustil ľad.

Podobne bolestivý moment zažil Tobias Pitka. Ten však pokračoval v hre potom, čo ho na mantinel narazil Kamil Bednarik, útočník so slovenskými koreňmi, ktorý potom dostal dvojminútový trest.

Nebol jediným vylúčeným Američanom v treťom dejstve. Slováci dostali šancí na gól viac než dosť, ale ich presilovka nefungovala. Naopak, v krátkej hre 4 proti 4 pridali ďalší gól na 7:1 ich súperi.

Posledný gól zápasu padol v poslednej minúte. Čestný úspech Slovenska zaznamenal Tomáš Chrenko presnou strelou do šibenice.

Tabuľka skupiny A

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Reprezentácie»Rozhodli diskutabilné vylúčenia a smrteľné presilovky. Slováci hlásia: Ideme si po medailu